haptofobi dokunmaktan veya dokunulmaktan korkma fobisi. Bu fobi genellikle cinsel saldırı korkusu ile ilişkilendirilir.Michell Dorais'a göre cinsel tacize uğrayan kişilerde genellikle dokunulma korkusu vardır ve cinsel taciz kurbanlardan biri dokunulmayı "Ateş gibi yanan" bir şey olarak tanımlamıştır.
Hafefobi, dokunulan travmatik bir olayı tecrübe etmek veya tanık olmaktan kaynaklanabilir. Bir kişi fobiyi tetikleyen olayı, özellikle de o zamanlar çok küçüklerse, hatırlayamayabilir. Fobiler ailede de çalışabilir.
Haphephobia herkes tarafından anlaşılması zor olduğu için, dokunma fobisine sahip insanların fiziksel temastan kaçması kişisel algılanabilir. Oysa ki böyle bir durumda kişinin kendini kötü hissetmemesi gerekir. Diğer fobiler gibi dokunma fobisini de yenmek için terapistlerden yardım alınabilir.
Hafefobi (aynı zamanda aphefobi, haphofobi, hapnofobi, haptefobi, haptofobi, thikofobi) dokunma ya da dokunulma korkusunu içeren nadir bir fobidir.
Temelde kompülsif bir davranış haline gelen temas etme durumu, obsesif düşüncelerin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Bilişsel davranışçı terapi ile obsesif düşünceler incelenir ve buna bağlı davranış ortadan kalkar. Siz de HiDoctor üzerinden psikologlarımızla iletişim kurarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Temas bağımlılığı, temelde dokunma ve hissetme şeklinde ortaya çıkan bir çeşit hastalıktır. Tabi bu kavram aşk veya durdurulamaz bir dürtü olarak ta görülebilir. Temas bağımlılığı olan kişiler çoğu zaman yoksunluk çekerler. Çünkü bu kişilerin sürekli olarak partneri ile temas şansı yoktur.
Verminofobi, germofobi, germafobi, bakillofobi veya bakteriyofobi olarak da bilinen mizofobi, kontaminasyon ve mikropların patolojik korkusudur. Terim, 1879'da William A. Hammond tarafından defalarca ellerini yıkayarak sergilenen bir obsesif-kompulsif bozukluk vakasını (OKB) tarif ederken icat edildi.
Beyin, delikleri tehlikeyle ilişkilendirir. Meyvelerdeki delikler veya yaralar, kurtçuk ve parazit istilasının bir göstergesidir. Bu nedenle, onları görünce rahatsızlık ve tiksinti oldukça doğaldır. Bu iğrenme tehlikeli ve rahatsız edici durumlardan insanların kaçınmasını sağlar.
Tedavisi uzun sürebilse de bu fobiden psikoterapi yardımıyla kurtulmak mümkün olabilmektedir. Kişiye dokunulduğunda hissedilen yoğun kaygı duygusu kontrol altına alınabilmekte ve kişinin hayatında yarattığı etki azaltılabilmektedir. Bunun fobi için uygulanan çeşitli psikoterapi türleri mevcuttur.
Peki, megalofobi tam olarak nedir? Şurada Paylaş! Megalofobi; büyük nesnelerden korkmak anlamına gelir.
Tedavide en iyi sonuç, doktor kontrolünde ilaç desteği ve psikoterapi kombinasyonu şeklindedir. Psikoterapi desteği ile kişinin bedensel belirtilerini felaket olarak görmesine yol açan tetikleyici etkenler ve bu kaygıya özdeş belirtiler üzerinde durulur.
Karanlık korkusu (Niktofobi), gece veya karanlıkta aşırı kaygı sağlayabilen karanlığa karşı özel bir fobi şeklidir.
Pedofobi (Yunanca παιδοφοβία, pedophobia), psikolojide "çocuk korkusu" olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Pedofobi, bugün tedavi edilebilen rahatsızlıklar kapsamında ele alınmaktadır. Yaşlara göre değişik tarzda efebifobi ve gerontofobi de vardır.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur.
Bu fobiden muzdarip kişiler gittikçe artan kaygılar yaşayabilir, deniz kenarına gitmek, tatilde havuzlu bir otelde kalmak, deniz ya da okyanus görüntüsü olan filmleri izleyememek gibi eskiden keyif aldıkları birçok aktiviteyi yapamaz hale gelebilirler.
Tripofobiyi tetikleyen herhangi bir desen, resim veya nesnenin görülmesi ile birlikte tripofobi belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Yaygın görülen belirtiler arasında şunlar yer alır: Ürperme ve tüylerin diken diken olması hissi. Korku, endişe, panik veya gerginlik hisleri.
Tripofobi olduğumuzu nasıl anlarız? Tripofobi yaşayan bireyler deliklere, çatlaklara ve lekelere karşı yoğun bir iğrenme hissi duyar. Buna bağlı olarak rahatsızlık, terleme, kaşıntı, çarpıntı, mide bulantısı ve nefes darlığı da tripofobinin belirtileri arasında yer alır.
Otofobi veya yalnız kalma korkusu, kişinin yalnız kalma düşüncesi ve tecrübesi ile birlikte aşırı derecede endişeli hissetmesi ve bir anksiyete bozukluğudur.
Özet: Tokofobi , şiddetli doğum korkusu olarak tanımlanmaktadır. Gebelerde doğuma yönelik korku olması bir miktar normal ve gerekli sayılmaktadır. Ancak tüm gebelerin ortalama %15 kadar bir kesimi şiddetli doğum korkusu, tokofobi ile başetmektedir.
Kahkaha Korkusu Geliofobi! gülmekten korkmak anlamına gelmektedir.
Akrep hem gizem, hem de temas bağımlısı olabilir. Hayatlarına seçtikleri her şeye karşı derin bir tutkuyla sarılır ve takıntı haline getirebilirler. Yay, değişim ve değiştiren her şeyin bağımlısı olabilir.
Sindirim sistemini ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Duyu organlarını körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybı yapabilir. Solunum sistemini baskılar. Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi ve daha ileri aşamada solunum felci yaparak ölüme neden olabilir.
Ani kilo kayıpları ve iştah sorunlarının olması Uyku düzeninin bozulması Göz çevresinde kızarmalar, donuk bakışlar olması Elde ve vücutta daha önce görmediğiniz titremelerin olması ve daha birçok aniden değişen sosyal ve fiziksel şartların olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri