Hükümlüler, yatılan yerlerde, atölyelerde, yemekhanelerde ve eğitim kurumlarında sigara içemeyecek. Ancak, gündüzleri havalandırma bölümlerinde, geceleri ise kalınan mekanların uygun bölümlerinde ayrılan yerlerde ve pencereler açılmak suretiyle sigara içilebilecek.
CEZAEVLERİNDE SİGARA YASAĞI YOK
Kanunda tütün ürünleri kullanılmasına mahsus alanlar oluşturulabilecek kurumlar arasında ceza infaz kurumları da sayılmıştır.
Hapishane pembe oda eş ziyareti, mahpusların genellikle resmi nikahlı eşleriyle belirli aralıklarla birkaç saat veya gün boyunca özel bir yerde yalnız kalabilmelerine ve cinsel ilişki kurabilmelerine imkan tanıyan özel bir ziyaret türüdür.
Her türlü yiyecek, içerek, lacivert veya yeşil renkteki eşyalar, deri niteliği taşıyan eşyalar, kuruma kabul edilmemektedir.
Madde 67- (1) Hükümlü, ceza infaz kurumlarında merkezî yayın sistemi bulunduğu takdirde bu sisteme bağlı olarak radyo ve televizyon yayınlarını izleme hakkına sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu kapsamda; hasta hükümlü ve tutukluların yemekleri için özel bir bütçe ayrılmamakta ancak, raporu bulunanlar için günlük verilen yemeklerinde mevzuat kapsamında zorunlu hale geldiğinde mama ve vitamin vb. ilaçları gibi ihtiyaçları günlük iaşe miktarına bağlı kalınmaksızın kendilerine ayrıca verilmektedir.
Yeni Ceza İnfaz Kanunu ile birlikte, infaz biçimine bir dizi yenilik geliyor. Tutuklular, internet ve televizyon gibi iletişim araçlarını kullanabilecek, ibadetlerini de serbestçe yapabilecek.
Cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Hükümlü şahıslardan yiyecek bedeli alınmasının kanuni dayanağı 2548 sayılı Kanunun 2. maddesi olup maddenin ilk fıkrası “Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” şeklindedir.
5237 sayılı Kanun'un “İnfaz Kurumuna veya Tutukevine Yasak Eşya Sokmak” başlıklı 297/2-c maddesinde yer alan anılan düzenleme uyarınca "alkol içeren her türlü içeceğin", ceza infaz kurumuna veya tutukevine sokmanın, buralarda bulundurmanın veya kullanmanın yasaklanarak suç teşkil eden eşyalar arasında da sayıldığı, ...
şartları sağlayan hükümlü veya tutuklulara, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmi dört saate kadar eşleriyle mahrem görüşme ödülü verilebilir. ilk görüşmenin süresi üç saat olarak belirlenip, duruma göre sonraki görüşmelerde süre kademeli olarak artırılır.
Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüntülü görüşmelerine olanak tanındığını ancak bu hizmet için 200 TL ücret alındığını belirtti.
Hakkındaki soruşturma veya kovuşturma devam etmekle birlikte, kaçma veya delilleri karatma şüphesi gibi nedenlerle tutukevine konularak hürriyeti kısıtlanan kişiye “tutuklu” denir. Tutukluluk, soruşturma aşamasında şüpheli veya kovuşturma aşamasında sanık hakkında uygulanan geçici bir tedbirdir.
Üstelik mevzuata göre koğuş içlerinde dahi sigara içilmesine izin verildiğinden, cezaevlerindeki herkes -gerçekte sigara içicisi olmasa bile- pasif sigara tiryakisidir. Bu da vahim bir hak ihlali ve sağlık sorunudur. Tutuklu ve hükümlülerin beslenebilmeleri için tahsis edilen iaşe bedeli 8.5 TL'dir.
Gerekçe olarak, 'eşya yönetmeliğinde mont var ama kapşonlu mont yer almıyor. Kapşonlu mont, hükümlü ve tutukluların yüzünün tanınmasına engel olabileceği ve güvenlik açısından uygun değildir' gösteriliyor. Yönetmelikte belirtilen giyim eşyalarının hiçbirinin niteliğine dair bir hüküm yoktur.
Bununla birlikte açık cezaevlerine de kapalı kurumlarda olduğu gibi araç telefonu, telsiz telefonu veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçları sokulamaz ve kullanılamaz (İnfaz Kanunu m.66/4). Ayrıca açık cezaevlerinde de dışarıdan telefon açılması yoluyla görüşme yapılamaz.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
İçeride yatanlara devlet günde üç öğün yemek verir. Sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemeği. Şimdi belki şaşıracaksınız ama bu yemeklerin parası da cezaevinde yatana ödetilir.
Maddenin son fıkrası açık ve kapalı kurumlarda, çocuk eğitimevlerinde araç telefonu, telsiz telefon veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçlarının bulundurulmasını ve kullanılmasını yasaklamaktadır. Bu hak tehlikeli halde bulunan ve örgüt mensubu hükümlüler bakımından kısıtlanabilir.
- 30 Mart 2020'ye kadar suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün sayılacak, 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.
Resmi Gazete'de 29 Mart 2020'de yayımlanan Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'in 74/G. maddesine göre, Adalet Bakanlığınca belirlenen kurumlarda, hükümlü ve tutuklular yakınlarıyla haftada 30 dakika görüntülü görüşme yapabiliyor.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 66 ve Tüzük'ün 88'inci maddesine göre; ✸ Hükümlü ve tutuklular belgelendirmeleri koşuluyla eşi, üçüncü dereceye kadar kan hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir.
Hükümlü ve tutuklular Cumartesi veya Pazar günlerinde odalara göre programlanan saatler arasında haftada bir kez olmak üzere 10 dakika süreyle telefon görüşmesi yapar.Tutuklu veya Hükümlününüzün Telefonla görüşme saatleri ve günleri kaldığı koğuş numarasına göre düzenlenmiştir.
Türkiye'deki cezaevlerinin toplam kapasitesi 289 bin 974 kişi ama Ocak 2023 sonu itibariyle cezaevlerinde 341 bin 497 kişi bulunuyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, bu kişilerin 298 bin 975'i hükümlü, 42 bin 522'si tutuklu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri