Nerede Bulunur? Motora yakın bir bölgede bulunması gereken hararet müşürü direkt olarak motordan aldığı sıcaklığı yansıtmaktadır. Bu nedenle silindir kapağı üzerinde radyatörden en uzak olacak noktaya yerleştirilmiştir. Termostatın yanında yer alan hararet müşürü, bağlantıları ile birlikte ölçümü direkt iletir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Hararet müşüründe bir arıza oluşması durumunda panele iletilen verilerde hata oluşacak ve motor yeterli ateşlemeyi sağlayamayacaktır. Bu oldukça önemli bir durumdur; çünkü ateşlemenin istenilen şekilde sağlanamaması halinde aracınızda teklemeler ve gaz yeme problemleri oluşabilecektir.
Egzoz manifoldunun çıkış noktasında bulunan katalitik konvektör yüksek ısılarda çalışmakta olup konvektöre ulaşan çiğ haldeki yağ burada yanmaya başlamaktadır. Konvektörde yanan çiğ yağ sebebi ile oluşan yoğun ısı egzoz siteminin bozulmasına ve hararet müşürünün de görevini yerine getirememesine neden olabilmektedir.
Motoru da etkileyen bir işlem olması nedeniyle fan müşürü arızası halinde aracın kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılması halinde araç hararet yapacak ve motor çalışmayı durduracaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Radyatör Fan Müşürü Arızasında genel olarak parça değişikliği yapılır ve sorun kökten çözülmektedir. Eğer ki yüksek masraftan kurtulmak istiyorsanız parça tekrar kullanılabilir haldeyse tamir de ettirebilirsiniz.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Hararet müşürü hem gösterge paneline hem de motor kontrol ünitesine bilgi sağlar. Motor kontrol ünitesi hararet müşüründen veri alamadığı durumlarda ateşleme sistemi gibi motor ısısına göre ayarlanan durumlarda arızalanmalar ve değişmeler meydana gelecektir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşüyorsa bir sorun var demektir. Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Soğutma suyunun yeterli seviyede olmaması ya da fanın istenildiği gibi çalışmaması durumunda hararet göstergesine bakıldığında kırmızı yandığı ya da saat yönünde yükseldiği görülür. Eğer motor sıcaklığı gereğinden fazla yükselirse ibre gösterge üzerinde kırmızı alana gelir.
Hararet müşürü, aracın ekranındaki hararet göstergesinde motor sıcaklığını görmenizi sağlar. Otomobilin motor bloğu içerisinde yer alan hararet müşürünün üzerinde ise bir kablo bulunur. Bu kablo, otomobilin göstergesine sinyal yollayarak, motor suyu sıcaklığının göstergede gözükmesini sağlar.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Radyatördeki suyun azalması, peteklerin tıkanması, uygun vites ve hızda gidilmemesi, fan arızası, radyatör tıkanıklığı, soğutma fanı bozukluğu, motor yağının azalması, su soğutma kısmında meydana gelen tıkanıklık arabanın rölantide hararet yapmasına neden olacaktır.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Fan çalışmazsa da araç sürekli olarak ısınır. Bu da aracın motorunun hararet yapmasına neden olabilir.
ısı sensörü motor ısısını doğru algılayamadığı için fan açıyor olabilir. soketi çekerseniz kaloriferle ilgili sorununuz olursa çözmüş olursunuz. ama motor ısısına dikkat etmeniz gerekli. aksi takdirde motoru yakabilirsiniz. fan müsiri ısıyı yanlış algıladığı için (gereğinden çokalgılıyor) bunları yaşıyorsunuz.
Fan motoru çalışmadığında, bu sıcak hava etkili bir şekilde dağıtılamaz ve motor aşırı ısınabilir. Aşırı ısınma, motorun performansını düşürebilir, aşınma ve hasara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri