Hareket etkinliğinin amacı, çocukların temel hareket becerilerini geliştirerek çocuğun fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal, gelişimine ve öz bakım becerilerine katkıda bulunmaktır. Böylece çocuğun fiziksel etkinliklere yaşam boyu katılımı da sağlanabilir.
Harekete dönük etkinlikler, insan hayatının her döneminde önemli olduğu gibi okul öncesi dönemde de son derece önemlidir. Bireysel ihtiyaçlara yönelik sıralı adımlarla verilen hareket eğitimi, bireyin zihinsel ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu okul öncesi dönemin, tamamlayıcı bir parçası olma özelliğini taşır.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
hareket etkinlikleri 30-40 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Hareket etkinlikleri en az 30 dakika sürmeli ve bu sürenin ilk 5 dakikası ısınma oyunları, 20 dakikası bir önceki uygulamanın tekrarı/yeni temel hareket becerileri, son 5 dakikası da soğuma etkinlikleri olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Yaratıcılığı geliştirmek için çocuklarla yapılan drama etkinliklerini kapsar. Bir sözcüğü, kavramı, davranışı, tümceyi, fikri vb. tiyatro tekniklerinden yararlanarak, oyun veya oyunlar geliştirerek canlandırma olarak tanımlanabilir.
Hareket eğitimi, fiziksel hareket yoluyla bir kişinin motor becerilerinin geliştirilmesinde öğretmedir. Genellikle fizik tedavinin bir parçası olarak, hasta / öğrenci hareket halinde bedenlerini daha iyi anlar ve günlük aktivitelerinde hareket verimliliğini arttırır.
Ritim oyunları, şarkılar, tekerlemeler, parmak oyunları gibi yöntemlerle dilin eğlenceli şekilde kullanımı, dans ve hareket oyunları, basit müzik aletlerinin kullanımı, sanat etkinlikleri ve dramatizasyonlardan faydalanma gibi öğelerle etkinlikleri sürekli olarak çeşitlendirmeliyiz.
Öncelikle temel hareket eğitimi; çocuğun problem çözmesine, kendini ifade etmesine, dikkat ve konsantrasyonu toparlamasına, iş birliği ve yaratıcılığını geliştirmesine, benliği ifade etmesine yardımcı olur. Sorumluluk duygusunda gelişim sağlar.
Öğrencilerin resmî kurum veya kuruluşlarda, velisinin bilgisi dahilinde, kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul dışında gerçekleştirdiği etkinliklerdir.
Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında; Haftada 5 (beş) gün ve günde 6 (altı) etkinlik saati süreyle aralıksız yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır.
Çizgi çalışmaları okul öncesi dönemde çocuklara çok faydalı olacak çalışmalardır. Bu çalışmalar çocuğun kalem tutmasını ve kalemi düzgün kullanmasına yardımcı olur. Çizgi çalışmaları çocukların el kol kaslarını kontrol etmelerini ve bu kasların güçlenmesini sağlar, dikkati artırır.
Hikaye Öncesi Etkinlikler
Hikaye öncesinde çocuğu hikayeye hazırlamak gerekli olup hikayede geçen kavramların, anlamların açıklanması hikaye esnasında çocuğun hikayeyi daha kolay anlamasına yardımcı olacaktır. Hikaye öncesinde yapılan etkinlikler ise; Sohbet, Parmak Oyunu, Şiir, Tekerleme-Bilmece gibi etkinliklerdir.
Suzuki Metodunun asıl hedefi, çocuğa çaldığı enstrümanı ve müziği sevdirmek ve müziği çocuğun hayatının sadece bir bölümünde yaşadığı bir tecrübe değil yetişkinliğinde de sürecek bir parçası haline getirebilmektir. Bu önemli hedef ise eğitim sürecinde çocuğa gerekli desteği ve motivasyonu vererek başarılır.
Suzuki Metodu çocuğu çok küçük yaşta müziğe başlatır ve erken yaş eğitiminin en doğal ve verimli eğitim olduğunu savunur. Suzuki'nin eğitim felsefesinde çocuklara müziği doğal yollarla tanıştırmak ve müziği zorunluluk değil hayatın bir parçası yapmak ana fikri vardır.
Müzik etkinlikleri günlük eğitim planında yer alan diğer etkinlikler sırasında da kullanılabilen etkinliklerdir. Ses dinleme ve ayırt etme, şarkı söyleme, ritim çalışması, yaratıcı hareket ve dans, müzik eşliğinde hareket, müzikli öykü oluşturma, işitsel algı gibi etkinlikleri içerir.
Kısaca hareketin keşfedilmesi ve üretilmesi olarak tanımlanabilir. Çocuğa yeterli hareket tepkileri kazandırmayı amaçlar. Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendini ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlar. Çocuğun, koordinatif ve motor becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
HAREKET EĞİTİMİ; LOKOMOTOR BECERİLERİN GELİŞİMİNİ SAĞLAR.
Hareket eğitimi ile beraber, büyük kas grupları kullanımı ve gelişimi sağlanır. Yürüme, koşma, atlama, sıçrama, sekme, tırmanma, kayma, sürünme vb. gibi.
Temel hareket becerisi olarak; spor ve gelişmiş aktivitelere temel oluşturan koşma, yakalama, zıplama, atlama, fırlatma, sekme, topa ayakla vurma, topu tutma, ayakkabı bağlama, yazı yazma gibi büyük ve küçük kas hareketlerinden oluşan hareketlerin tümü gerçekleştirilir.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Bu aşamalar; ▪ ısınma-hazırlık aşaması, ▪ canlandırma aşaması ve ▪ değerlendirme-tartışma aşamasıdır. Bu aşamanın amacı katılımcının dramaya yakınlık duymasını, alışmasını, benimsemesini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri