İç ve dış mekanlarda dekorasyon amaçlı kullanılan kaktüs bitkisi, Amerika'da zaman zaman besin olarak tüketilmekte. Kaktüsün meyveleri ve yaprakları pek çok ülkede şifa niyetine sofralarda yerini alıyor.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Sarı, turuncu ve kırmızı renklerde kabuğu vardır. Etli bir meyve türüdür. Kabuk kısmı soyularak yenir. Bir kaktüs meyvesi 8 kcal kaloridir. 100 gramı ise 41 kaloridir.
Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden can acıtabilirler ve çıkarılmaları duruma göre zor olabilir. Tüm kaktüs çeşitleri diken bulundurmaz ve peyote gibi dikensiz kaktüs türleri de vardır.
Halk arasında dikenli incir olarak da bilinen kaynanadili, meyvesi sindirim sisteminden strese kadar vücuda sayısız yarar sağlayan bir kaktüs çiçeğidir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği nedeniyle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Pek çok kaktüsün çiçekleri ve meyveleri tüketilmektedir. Bu tür kaktüsler sayesinde kan şekeri dengelenebilir. Aniden gelen acıkmalar, baş dönmeleri ve yorgunluk kaktüs sayesinde iyileştirilebilir. Çünkü kan şekeri düzenlenecektir.
Melocactus meyveleri pembe renkli olup, biber meyvesi şeklini andırır. Bu cinsin meyveleri yenilebilir ve vahşi doğada sıklıkla kertenkeleler ve kuşlar tarafından dağıtılır.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Kaktüs bitkisinin tüketilmesi durumunda da bazı faydaları olduğu söylenmektedir. Kaktüsün Sağlığa Faydaları arasında en bilineni vücuttaki kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürmesi, diyabet hastalığına iyi gelmesi konusudur.
Kaktüsün batmasından sonra çıkartılamaması durumunda tıbbi müdahale büyük önem taşır. Zira her ne kadar organik bir bileşen olsa da kaktüsün dikeni vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır. Bu durumda kaktüsün battığı noktada enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
Bitkinin taze yapraklarından yemek yapılır. Yapraklar yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle kabızlık problemi çekenler için tedavi edicidir. Dikenli incirin yaprakları kaynatıldığında jelimsi bir yapı ortaya çıkar.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma, biyolojik ve tıbbi aktivite çalışmaları ile derinleştirildiğinde, ülkemiz ve dünyadaki tamamlayıcı tıp ile aromatik bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
İçi bol çekirdekli olan kaktüs meyvesi, özellikle çok iyi bir C vitamini deposudur. Kabukları soyulduktan sonra yenebileceği gibi, suyu da içilebilir.
Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun. Meyvenin kabuğunu tamamen soyduktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz, hazırlayacağınız meyveli tatlıların içerisine de kaktüs meyvesi ilave edebilirsiniz.
Dikenlerin Tehlikesi: Kaktüslerin dikenleri, özellikle çocuklar veya evcil hayvanlar için potansiyel bir tehlike olabilir. Bu nedenle, kaktüsleri konumlandırırken dikkatli olunmalıdır. Aşırı Su İhtiyacı Olmayan Bitki: Eğer su ihtiyacını göz ardı edilirse, kaktüslerde aşırı sulama sorunlarına yol açabilir.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir. Eğer iç mekanda pozitif bir enerji oluşturmak istersen her odaya kaktüs bırakabilirsin. Henüz bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen kaktüsün radyasyonu temizlediğine dair de ifadeler yer alıyor.
Eğer çölde susuz ve mahsur kaldıysanız kaktüsün suyunu içip susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Yanlış! İlk olarak su sandığımız şey kaktüsün suyu değil, kaktüsün posasıdır. İkinci olarak o posa zehirli alkaloidler içeriyor olabilir ve bu yüzden ishal olup su kaybından ölebilirsiniz.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Kaktüsler her türlü cihazdan, özellikle de bilgisayardan yayılan radyasyonu önlerler. Dolayısıyla herkesin bilgisayar odasında kaktüs bulunmalıdır.
Kaktüs bitkileri bakımı oldukça kolay olan bitkilerden bir tanesidir. Evde çiçek bakmak isteyen ama her defasında bakım konusunda başarısız sonuçlar alan kişiler için en doğru tercih kaktüs bitkisidir. Kaktüs bitkisi evlere dekoratif hava katarken aynı zamanda faydalı olan bitkiler arasındadır.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Kaktüsler, güçlü ve dayanıklıdır.
Kocaman gövdelerinde saklarlar tüm güçlerini… Sadece dışarıdan beklemeden, ihtiyaçlarını içten karşılamayı da bilirler. Dayanıklıdırlar ve öyle kolay kolay pes etmeyi sevmezler.
Kaktüs meyvesi nasıl yenir? Kaktüs meyvesi üzerinde çok sayıda diken, içinde ise tohumları bulunur. Kabukları soyulan kaktüs çiçeği lezzeti tatlı ve suludur. Kaktüs meyvesi kabukları soyulduktan sonra sade bir şekilde tüketilebilir, tatlı tariflerine eklenebilir veya serinletici bir içeceğe dönüştürülebilir.
Kaktüslerin üzerinde keskin, parlak renkli ampullerle dolu bir kaktüs bitkisi gördüyseniz, inciri görmüşsünüzdür. Dikenli görünümlerine rağmen bu meyveler yenebilir meyvelerdir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri