Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir. Devlet içinde yer edinmeye başlayan haremin iki temel fonksiyonu vardır: Birincisi, padişahın aile yaşamını sürdürdüğü; padişah, şehzade ve devlet ileri gelenlerine cariye ve eş temin edilen yer olmasıdır.
Hareme giren yeni kızlara acemi denilirdi. Bunların cariye, kalfa ve ustalardan belirli bir eğitim almaları gerekirdi. Çünkü çoğunluğu İstanbul'un dışında köylerden gelmekteydiler. Özellikle savaş yapılan milletlerden alınan esir kadın ve kızlar arasından seçilerek Hareme alınanlar vardı.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Harem'deki dairelerin her birinin statülerine göre değişen sayıda cariye kadrosu vardı. Özellikle Sultan Abdülmecid ve Abdülaziz dönemlerinde, saraydaki tüm cariyelerin sayısının 500 ile 600 arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Nikâhsız cariyeler
Padişahların en fazla dörder adet ikbal, gözde ve peykleri bulunabilirdi. Bunun dışında sahip olabileceği cariye sayısı sınırsızdı. II. Mehmed'den itibaren Osmanlı padişahları genelde âzadlı cariyelerle evlenmeyi tercih etmişlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Avrupa'da İngiltere ve Fransa, köleliği kaldıran ilk ülkelerdir. Osmanlı Devleti, İslami nedenlerden ötürü Avrupa'da köleliği terk eden en son ülke olmuştur. Osmanlı'da kölelik sistemi, batıdan etkilenerek liberal görüşler edinen Sultan Abdülmecid döneminde 1847'de bir fermanla şeklen kaldırılmıştır.
Bir de cariyelerin ilginç huyları mevcuttu ve bunların başında kıskançlık geliyordu. Örneğin, Sultan II. Abdülhamid'in kızı Şadiye Sultan'ın aktardığına göre; Hükümdarın birbirinden güzel üç cariyesi vardı; fakat bunlar Sultan Abdülhamid'i birbirlerinden kıskanırlardı.
V. Murad (Osmanlıca: مراد خامس) (d. 21 Eylül 1840, İstanbul – ö. 29 Ağustos 1904, İstanbul), 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. Sadece 93 gün tahtta kalmıştır.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir.
bu sebeple dünyanın çeşitli yerlerinden gencecik ve güzel hâtunlar getirilir hareme. öyle ki üçüncü murad'ın 500 civarında cariyesi bulunmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
IV. Murad Osmanlı sultanları arasında fiziksel kuvvetiyle ünlüdür.
Sultan Abdülmecid (ö. 1861) Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırınca, saray ve harem halkı tamamen buraya taşındı. II. Abdülhamid (ö. 1918) ise padişahlığı süresince Yıldız Sarayı'nda kaldı. Böylece haremin Topkapı Sarayı dönemi son buldu.
Haremin kurumsal yapısı Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edilen Saray-ı Atik (Eski Saray) ile başlamış sonrasında Saray-ı Cedid-i Amire'ye (Topkapı Sarayı) oradan da Dolmabahçe Sarayı'na taşınmıştı. Topkapı Sarayı'nda bulunan harem bölümünü bizzat Mimar Sinan inşa etmişti.
Cariyeler, insan olarak kabul edilmez mal gibi alınıp satılırlardı. Genellikle fuhuş için kullanılırlar, sahiplerine bu yolla para kazandırırlardı. Cariyelerin azat edildikleri nadir görülen bir durumdu. Bir hür ve kölenin evlenmesi yasaktı.
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Hadım Ağaları haremdeki bütün işlerin sorumluluğuna sahiptiler. Gerektiğinde padişahla dahi görüşürlerdi. Haremdeki kadınların giydikleri kıyafetinden, yeni cariye alınmasına kadar her türlü iş hadım ağasından sorulurdu. Özellikle 16.asırdan sonra önemleri daha da arttı.
Osmanlı dilinde, bir evin kadınlar bölümüne harem, erkekler bölümüne selamlık denirdi. Aileden olmayan erkekler hareme giremezler, aileden olmayan kadınlar da selamlığa geçemezlerdi.
I. Selim (Osmanlıca: سلطان سليم اول) veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim (d. 10 Ekim 1470 – ö. 22 Eylül 1520), Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l–Haremeyni'ş–Şerîfeyn" (iki kutsal caminin hizmetkârı) unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir.
I. Mustafa, ikinci saltanatı sırasında Deli Mustafa olarak anılmıştır.
Sultan Abdülmecid Han'ın 3. kuşak torunu, bugün hayattaki Osmanlı Hanedan üyelerinin en yaşlısı ve Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi tahta III. Bayezıd olarak oturacaktı.
Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır. Buna rağ- men köle alım-satımı 1908 yılına kadar devam etmiştir (Sak 1987: 13).
Sarayın, cinsel işlevi yok edilmiş (hadım edilmiş) siyah ırktan olan erkek köleleri arasından seçilirdi. Padişahın huzuruna gerektiği zaman çekinmeden çıkabilme yetkisine sahipti.
3. Süleyman'ın kral kızlarından yedi yüz karısı ve üç yüz cariyesi vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri