Cümlede anlam dendiğinde akla cümlenin yapısal özellikleri değil yalnızca anlamları gelmektedir. Yazılı ya da sözlü ifade edilen cümlelerin ön şartı bir anlam içeriyor olmasıdır. Aksi takdirde anlamsız bir cümlede neden- sonuç ya da amaç-sonuç ilişkisi yer almaz, anlamını tamamen kaybeder.
Herhangi bir olayın veya durumun gerçekleşme ya da gerçekleşmeme amacının ortaya koyulduğu cümlelerdir. “-mak için, -mak üzere; amacıyla, gayesiyle, maksadıyla, diye, üzere” gibi kullanımlarla amaç anlamı sağlanabilir.
Cümle üzerinden anlam ilişkisinin önemi oldukça büyüktür. Çünkü belli bir amacı, nedeni ve koşulu sonuç üzerinden ifade eder. Bu yönüyle önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Mutlaka yüklem başta olmak üzere birçok farklı cümlenin öğesi bir araya gelmesi ile beraber cümlede anlam bütünlük elde eder.
Herhangi duyguyu, düşünceyi, olayı ve yargıyı bildiren; sözcüklerin belli bir düzene ve kurala göre sıralandığı söz gruplarına cümle denir. Cümleler paragrafları oluşturan yapı taşlarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Cümlede anlam dendiğinde akla cümlenin yapısal özellikleri değil yalnızca anlamları gelmektedir. Yazılı ya da sözlü ifade edilen cümlelerin ön şartı bir anlam içeriyor olmasıdır. Aksi takdirde anlamsız bir cümlede neden- sonuç ya da amaç-sonuç ilişkisi yer almaz, anlamını tamamen kaybeder.
Anlam bilgisi (semantik), dil ile düşünce arasındaki ilişkileri; kelimeleri/cümleleri anlam yönüyle inceleyen dil bilgisi dalıdır. Kelimenin cümlede kazandığı anlamlar, dildeki anlam olayları, anlam bilgisinin inceleme alanı içindedir.
Türk dilinde anlam olayları “kelimelerin bağlı bulundukları kavramların ve gösterdikleri anlamların zamanla ve çeşitli sebeplerle değişmeleri olayı” olarak tanımlanmaktadır.
AÇIKLAMA İLİŞKİLİ CÜMLELER
Neden- sonuç ilişkisinin tersidir; önce sonucun, sonra nedenin belirtildiği cümlelerdir. Bu tür cümleler genellikle “çünkü, demek ki, öyleyse, anlaşılıyor ki” bağlaçlarıyla oluşturulur.
7.Sınıf Cümlede Anlam Konusu Anlatımına Göre C Duygu başlıklarından oluşur. yargıların kişisel olup olmasına, bir koşula, sebebe, olmamasına; yargının ifade ettiği anlama ve yargının sınıflandırılır.
Herhangi bir düşüncenin anlatılabilmesi için bir araya getirilmiş olan cümleler topluluğu paragrafta anlam olarak ifade edilmektedir. Tabii burada önemli olan bir araya gelen cümlelerin bir bütün olarak anlam sunması gerekir. Kendi içerisinde bütün haline gelen cümleler, yapı anlamında genel bir ifade sunar.
Yapılarına göre cümleler dört ana gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla, basit, birleşik, sıralı ve bağlı cümlelerdir. Sıralı cümlelerin dört bağlı cümlelerin iki türü bulunmaktadır.
Sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlama mecaz anlam denir.
Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz dizisine cümle denir. Bugün hava ne kadar güzel! Senin de benim gibi, otobüste, çalan cep telefonun uzun süre açmayanlara, “Şehir magandaları!” diye bağırasın geldi mi hiç?
Anlamlı cümle: Kelimelerini ard arda gelerek bir hissi, bir fikri, yapılmak istenen şeyi yani yargıyı net olarak anlatabilir hale gelmiş şekline denir.
Türkçede temelde cümleler olumlu cümle, olumsuz cümle, ünlem cümlesi ve soru cümlesi olarak 4 gruba ayrılmaktadır. İstek, emir, dilek ifade eden cümleler ise bu 4 çeşit cümlenin içinde yer alan alt grubu oluştururlar.
Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır. Devrik cümle, kurallı cümle ve eksiltili cümle yüklemin yerine göre cümleler olarak bilinir. Anlamına göre cümleler ise olumlu cümle, olumsuz cümle, şart cümlesi, ünlem cümlesi ve soru cümlesidir.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
“Cümle yorumu” konusu ile ilgili sorular; bir ya da birkaç cümlede verilen mesajı, konuyu, temayı/ana fikri veya o temaya, konuya en yakın/en uzak anlamdaki cümleyi buldurmaya çalışan sorulardır.
Anlam, bir sözcüğün içinde bulunduğu metindeki diğer ögelerle girdiği etkileşime göre şekillendiğinden, sözcüklerin içinde bulundukları bağlam kadar anlamları vardır.
Dil ve düşünce arasındaki ilişkileri kelime ve cümleler Üzerinden anlam yönü ile inceleyen bilim dalı dilbilgisi olarak ifade edilir. Bu doğrultuda kelimenin kazanmış olduğu anlamlar, dil üzerinden anlam olayları ile beraber anlam bilgisi eşiğinde inceleme gerçekleşir.
Bir kelimenin sözlükteki ilk anlamına gerçek anlam denir. Bir kelimenin, sözlük anlamıyla bağlantılı olarak sonradan kazandığı anlam, yan anlam olarak adlandırılır. Sözcüklerin, sinema, felsefe, edebiyat ve bilim gibi alanlarda ''kavram'' olarak kullanılmasına ise terim anlam denir.
Öneri Cümlesi: Bir sorunu çözmek, bir amaca ulaşmak için öne sürülen görüş ve düşünceleri içeren cümlelerdir. Örnek: Onların söylediklerine bakma. Eğitime yönelik kitaplar, ancak okurların anlayabileceği bir dille hazırlanırsa amacına ulaşır.
Anlam bilgisi, dil ile düşünce arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Semantik olarak da adlandırılan bu bilim dalında kelimeler ve cümleler anlam bakımından ele alınarak incelenmektedirler.
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır. Hava bugün daha güzel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri