Kartografya alanında çalışan kişiler kartograf olarak adlandırılır. Kartograflar, yeryüzü üzerinde gördükleri gerçek objeleri ya da elde ettikleri bilgiler ile şekillendirdikleri konuları belirli kartografik kurallar çerçevesinde bir haritaya aktarırlar.
E. IMHOF (1950) Kartografya,harita biçiminde gösterimi yapılacak konuyu işleyen,iş- lenilen bilgilerin çizimsel tasarımını yapan,varolan haritaları eleştirile- rek kartografik gösterim yöntemlerinin,harita basımının ve dolayısıyle ha- ritanın geliştirilmesine çaba harcayan bir bilim dalıdır.
Modern Türk haritacılığının kurucusu olarak bilinen M. Şevki Paşa (1866-1927) Fransa'ya gönderilen (1890) subaylardandır.
Mahmûd bin Hüseyîn bin Muhammed el-Kâşgarî (Arapça: محمود بن الحسين بن محمد الكاشغري, Uygurca: Mehmud Qeshqeri) veya bilinen adıyla Kâşgarlı Mahmud (1008-1102), Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl leksikografı. Kâşgar'ın 45 km güneybatısındaki Opal kasabasında dünyaya geldi.
İlgili 31 soru bulundu
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis. Teknolojinin henüz gelişmediği zamanlarda dünya haritasını gerçeğe en yakın çizmiş bilgin denizci.
İlk Harita
M.Ö. 2400'de Mezopotamya ve M.Ö. 1300'de Mısır Firavunu İkinci Ramses zamanında çizilen Mısır haritalarının diğer en eski haritaları olduğu sanılmaktadır. Bu haritalardaki dağlar, bir yolun sağında ve solunda profiline göre yan yatırılmış gibi gösterilmiştir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
İlkçağ haritacılığının uygarlığın bir fonksiyonu olarak M.Ö. 4000 yıllarında başladığı düşünülmektedir. Babil kentinin, bu dönemlerden kalma ve tablet üstüne çizilmiş bir kadastro haritası bulunmuştur.
İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği dönemlerin başlangıcı kadar haritacılık biliminin geçmişi de eskilere uzanmaktadır. Yerleşik hayata geçenler, bulundukları yerleri ve buralara yakın olan avlanma, beslenme gibi alanları gösteren basit krokiler çizmişlerdir. Bu sayede ihtiyaçlarına ulaşmada kolaylık sağlamışlardır.
Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır. Kâşgarlı Mahmud, dönemindeki Türk topluluklarının hangi bölgelerde yaşadığını göstermek amacıyla çizdiği bu haritaya bazı ulusların yaşadığı bölgeleri de ekleyerek yeryüzündeki belirli bölgeleri gösteren bir dünya haritası oluşturmuştur.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kaşgarlı Mahmut'un çizdiği dünya haritasıdır. Dilbilimci Kaşgarlı Mahmut bu haritayı Dünyada Türkçenin değişik ağızlarının konuşulduğu bölgeleri göstermek için çizmiş ve “Divan-i Lügat it Türk” adlı kitabına koymuştur.
Eşit alan haritası olarak bilinen Gall-Peters projeksiyonu... Bu haritada Grönland ve Afrika'nın boyutları Mercator'dan çok daha doğru bir şekilde veriliyor. Ancak burada da ülke şekilleri bozularak daha gergin ve esnek bir hal alıyor. Bilim çevreleri tarafından ise dünyanın en doğru haritası olarak kabul edildi.
Harita ve Kadastro Mühendisliği ve Geomatik Mühendisliği, Türkiye'de bu meslek alanını tanımlamada kullanılan diğer isimlerdir. Yurtdışında jeodezi ve jeoenformatik mühendisliği, mekan mühendisliği (geospatial engineering), mekansal bilişim mühendisliği gibi adlarla da anılmaktadır.
Yapılan incelemelere göre harita tanımına uyan ilk çizimlerin tarihi, yazının bulunmasından önceki döneme kadar uzanmaktadır. Bu haritalar yalnızca nehir, dağ, yol gibi birkaç yeryüzü ayrıntısını gösteren ilkel çizimlerdir ve bunlara “prehistorik haritalar” denir.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Ancak gü- nümüz bilimsel koşullarında bilinen en eski harita, Konya'nın Çumra ilçesi yakın- larında bir Cilalı Taş Devri (Neolitik) yer- leşimi olan Çatalhöyük'e ait.
Babil Dünya Haritası (M.Ö.
Bilinen en eski dünya haritası olan Babillilere ait bu harita, kil bir tablet üzerine oyulmuştur.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Batlamyus'tan 300 yıl önce yaşamış olan Hipparkhos, ciddi bir haritanın yapılabilmesi için yeryüzündeki önemli noktaların enlem ve boylamlarının kesinlikle bilinmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Batlamyus bunu başardı ve ilk dünya haritasını çizdi.
Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
O zamanlar çizilen bu tarz harita,poster,afiş gibi propoganda yollarında çağdaş Türk kadınını kullanmaları gerçekten çok hoş.
Dünyanın bilinen ilk büyük atlası MS 2. yüzyılda İskenderiye'de yaşayan Klaudios Ptolemaios (Batlamyus) tarafından hazırlanmış.
Kâşgarlı Mahmud'un soy kütüğü
Soylu bir Türk ailesinden geldiğini belirten Kâşgarlı Mahmud'un verdiği bu bilginin doğru olduğu ve Kâşgarlı'nın Doğu Karahanlı hanedanı soyundan geldiği bilinmektedir. Kâşgarlı Mahmud'un soy kütüğü, İslam dinini seçen ilk Türk kağanı Abdülkerim Satuk Buğra Han'a çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri