Psikoloji terimlerinden biri olan Persona, maske anlamında kullanılıyor. Herhangi bir kişinin dış dünyayla uyum sağlaması veya ona karşı direniş göstermesine Persona deniliyor. Psikolojide kullanılan bu terim, birçok kişi tarafından bilinmiyor. Persona geliştirilen bir davranış şeklidir.
Persona dediğimiz şey, belirli bir kişiyi isim, soy isim, yaş, meslek, medeni hali, ilgi alanları, bu ilgi alanlarında nasıl davrandığı, hobileri, amaçları ve hedefleri, kısacası kişiyi tanımlayan tüm özelliklerini belirler.
Persona Nedir? Persona oluşturma, sosyal medya çalışmalarına yön veren ilk adımlardan biridir. Hedef kitle analizi sonucu elde ettiğiniz verileri kişiselleştirdiğiniz aşamadır. Hitap edilen kitleyi anlatan, özetleyen bir kimlik ve karakter yaratmaktır diyebiliriz.
Persona belirlenmesi, farklı süreçlerde olur. Öncelikle geniş çaplı bir kitle araştırması yapılır. Müşterinin yaş profili, sosyal ve ekonomik durumu, satın alma motivasyonları, ilgilendikleri ürünler, satın alma sıklıkları ve benzeri gibi detayları barındıran geniş çaplı bir kitle analizi yapılır.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
İlgili 22 soru bulundu
Persona insanlarla ilişki kurmak için taktığımız bir maskedir. Jung bu kelimeyi ''insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması'' anlamında kullanmıştır. Şöyle de denebilir; toplumun onayını almak için, dış dünyaya karşı takındığımız maskedir.
Persona, pazarlama ve iletişim dünyasında hedef kitleyi temsil eden kurgusal karakterlerdir. Bu karakterler, gerçek müşteri profillerine dayanarak oluşturulur ve bir şirketin hedef kitlesi ile ilgili önemli bilgiler sunar.
“Persona, bireyin dış dünyaya karşı genel ruhsal davranış biçimidir” (Jung, 2006, s. 39) Buna göre persona, işlevsel bir komplekstir. Bireyin dış dünyada kabul görmek için taktığı, bir nevi maskedir.
Persona kavramı, farklı kaynaklardan edinilen karakteristik bilgilerin detaylı şekilde incelenmesi ve bilgiler doğrultusunda ideal müşteri profilinin ortaya çıkarılması şeklinde açıklanabilmektedir. Yani, persona bir analiz süreci olarak tanımlanabilmektedir.
Persona, oyuncuların çeşitli rolleri canlandırırken taktığı maske anlamına gelir. Jung, bu kelimeyi, insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması anlamında kullanmıştır. Başka deyişle, toplumun onayını almak için, insanın dış dünyaya karşı takıntığı maskedir.
Persona, dijital pazarlama çalışmalarına yön veren ve söz konusu çalışmalara başlamadan önce tespit edilmesi önerilir. Birçok farklı kişisel kriter doğrultusunda belirlenen ve karakteristik özellikler taşıyan ideal müşteri profiline kısaca “persona” denir.
Jung bu kavramı insan davranışlarını açıklamak amacıyla kullanmıştır. Arketiplerden birisi de persona (maske) arketipidir. Kişiliğin toplumsal yönünü temsil eden persona, kişinin sosyal yaşamda nasıl görünmek istiyorsa ona göre edindiği kimliktir.
Müşteri personası, bir marka veya şirket için hedef kitle olarak belirlenen, hayali bir kişidir. Bu kişi, marka veya şirketin ürün veya hizmetlerini kullanabilecek potansiyel müşterilerin genel özelliklerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini, davranışlarını veya demografik bilgilerini yansıtmaktadır.
Adı, yaşı, mesleği, aile yaşamı, nerede olduğu, ilgi alanları ve ihtiyaçları gibi bilgileri yaptığınız araştırmaların sonuçlarına göre tanımlayabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenize ve pazar alanınıza uygun bir persona elde etmek için temel özellikleri belirlemiş olacaksınız.
Persona, şirketlerin müşteri potansiyellerinin analiz edilerek hedef kitleye dair ortalama bir kimlik oluşturulmasıdır. “Persona nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa cevabın kişilik kartı veya kimlik olduğu söylenebilir. Girişimcilerin çalışmalarının henüz başındayken persona oluşturmaları oldukça önemlidir.
Persona, farklı kaynaklardan edinilen karakteristik bilgilerin incelenmesi, bu bilgiler ışığında ideal müşteri profilinin ortaya çıkması şeklinde tanımlanabilir. Persona için aslında bir analiz sürecidir diyebiliriz. Persona Türkçe anlamı “kişilik kartı” demektir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Kişilik psikolojisi, bireylerin kendilerine özgü davranış, düşünce ve duygu biçimleriyle ilgilenir. Günlük yaşamı içinde birey her an hem çevresiyle, hem de kendisiyle sürekli etkileşim halindedir. Birey bu tür etkileşimlerde bulunurken kendine özgü duygu, düşünce ve davranış özellikleri gösterir.
Persona Kamera, en iyi rötuş tekniklerini otomatik olarak uygular ve her videonun harika görünmesini sağlar. Yanlış açı veya zayıf aydınlatma, videonuzu bir daha asla mahvetmeyecektir. Birçok yüksek kaliteli yüz maskesi yarattık.
Bu sözcük Latince persona "1. tiyatro maskesi, 2. tiyatroda canlandırılan kişi, karakter" sözcüğünden +alis sonekiyle türetilmiştir. Latince sözcük Etrüskçe bir sözcükten alıntıdır.
Persona Expert, Seçme & Yerleştirme alanında uzmanlaşmış, Start-Up İnsan Kaynakları Danışmanlık firmasıdır. 2022 yılında, İstanbul ofisiyle faaliyete başlamış olan Persona Expert, “Seçme & Yerleştirme Danışmanlığı'na” özgün ve dinamik bir akışı açısı getirerek, sektördeki yerini alarak kısa sürede firmalara hizmet ...
Ancak kişilik tiplerini inceleyen teorilere göre, insanların dışarıdan gelenleri algılama ve yargılama sürecinde bazı belirli etkenler bulunmaktadır. Bu etkenlere göre, kişilik 16 farklı tip ve 4 farklı kişilik özelliğinden oluşmaktadır.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
Bireyin, hayata bakış açısını ve davranışlarını belirleyen asli unsurlara kişilik denir. Davranış kalıpları, meseleleri ele alış yöntemleri, üslup ve mizaç, kişiliğin temel unsurları arasında yer alır. Kişilik, çocukluk çağında şekillenmeye başlar ve ilk gençlik yıllarında son şeklini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri