HPV her iki cinside etkileyen bir virüs olsada kadınların vücudu komplikasyonlara karşı erkeklere göre daha savunmasız olduğu için erkeklere nazaran kadınları daha çok etkiler. Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Ne yazık ki “erkekte HPV geçer mi?” sorusuna “evet” yanıtı veremiyoruz. Bu virüs vücuda bulaştıktan sonra herhangi bir tedavi ile yok edilemiyor. Sadece hafif düzeyde HPV enfeksiyonu 2 yıl gibi bir süre zarfında vücut tarafından kendiliğinden temizleniyor.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır.
İlgili 32 soru bulundu
Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim kanseri tanısı konulurken, bu hastalık nedeniyle 250 bin kadının yaşamı tehlikeye giriyor. Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor.
HPV, hem kişinin kendisi, hem de karşı taraf için yüksek riskler taşıyan bir virüstür. Kısır olan erkeklerdeki HPV pozitiflik oranı ise kısır olmayanlara göre 5 kat daha fazladır. Dolayısıyla HPV kısırlığa sebep olan bir hastalıktır ve hastalık hakkında yeterli bilince sahip olmak, tedavinin en önemli parçasıdır.
HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Sıkça Sorulan Sorular Erkeklere HPV DNA Testi Yapılabilir Mi? HPV DNA testi her hangi bir lezyonu olmayan erkeklerde yapılmamaktadır. Eğer ki erkekte genital siğil gibi bir lezyon var ise bu lezyon çıkarılarak HPV testine tabi tutulabilir.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
Ağrı yapmazlar ve kısmen serttirler. Erkeklerde siğiller penis, anüs, oral, baş ve boyun bölgelerinde kanser şüphesi sayılabilecek belirtiler gösterebilir. Bunlar; anüste kanama, ağrı, kaşıntı ve anüs çevresinde büyümüş lenf bezleri, peniste renk değişikliği, penis üzerinde doku büyümesi ve penis üstünde yaralar.
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Erkeklerde Genital Siğil Neden Çıkar
Siğillere neden olan tipleri genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Bulaşma kadından erkeğe veya erkekten kadına olabilir. Cinsel organda siğil bulunması Hpv virüsünün belirtileri arasındadır ve çoğunlukla kondom gibi korunma yolları bulaşmayı engellemez.
Ciltten cilte temas ile bulaşabilir. Tek eşlilik: Çok eşlilik HPV virüsünün bulaşması için en önemli risk faktörüdür. Yaşamının herhangi bir döneminde birden çok eşi olanlar, eşi daha önceden birden fazla kişiyle ilişkide bulunmuş kişiler, cinsel yaşantıya çok erken yaşta başlayanlar yüksek risk grubundadırlar.
HPV'nin erkeklerde kısırlığa yol açması mümkün olsa da, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Belirtmek gerekir ki cinsel olarak aktif kadınlar, doktorlarıyla görüşerek HPV taraması olmalı.
HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır. Nadir de olsa cinsel yol dışında da bulaşabilmektedir.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri