Renklendirme yöntemi sayesinde çizilmiş olan haritalarda yeşil renklerle gösterilen alanlar deniz seviyesine yakın olan alçak yerleri, kahverengi tonları ile gösterilen alanlar ise, daha çok yüksek arazileri gösterir.
Kırmızı renk sınırları belli ederken, sarı ova ve yaylaları, kahverengi dağları, yeşil renk ise, çukur yerlerini ve su kütlesinden daha az bir yükseklikte bulunan yerleri, mavi denizleri ve gölleri de gösterir.
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Göller ve akarsular mavi renkle fiziki harita üzerinde renklendirilmiştir. Etrafı sularla çevrilmiş olan kara parçaları olarak bilinen adalar, fiziki haritalar üzerinde yeşil renk ile çizilmiştir.
Fiziki haritalarda yeşil rengin tonları doğal bitki örtüsünü gösterir.
İlgili 42 soru bulundu
SARI- 500 1000 M. TURUNCU - 1000-1500 M. ACIK KAHVERENGİ - 1500-2000M.
Mesela haritada yeşil renk yükseltinin en az olduğu yerleri gösterir (0-500 m) sarı renkte yükseklik biraz daha artar. (500-1000 m) turuncu renk yüksekliğin biraz daha arttığın gösterir. (1000--1500 m) kahverengi ise en yüksek alanlardır. (1500 m ve yukarısı) gösterir.
Yeşil renk, en düşük yükseltiye sahip olan bölgeler için kullanılır. > Ülkemizde en düşük yükseltiye sahip olan bölgemiz Marmara Bölgesidir.
Fiziki haritalarda renkler yükseltileri ifade eder. Yükseltisi az olan yerler yeşil renk ve tonlarıyla, orta yükseltide yerler sarı renk ve tonlarıyla, yüksek yerler kahverengi renk ve tonlarıyla, kalıcı kar ve buzullar ise beyaz renkle ifade edilirler.
Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen haritalardan olan siyasi haritalar, bir bölgenin siyasi sınırlarını gösteren haritalardır. Türkiye siyasi haritası, Türkiye'nin diğer ülkelerle olan sınırlarını, kıta düzeylerini, şehir, ilçe ve köy gibi idari alanlarını göstermektedir.
500 – 1000 metre arasında yer alan yükseltileri göstermek için sarı ve sarı tonları kullanılır. 1000 – 1500 metre arasında bulunan yükseltileri göstermek için turuncu ve turuncu tonları kullanılır. 1500 metre ve daha yüksek olan bölgeleri göstermek için de genellikle kahverengi ve kahverengi tonları tercih edilir.
Harita üzerinde görünen kontur çizgileri yükseltileri, gri rakamlar ise rakımı gösterir.
Yeşil=Yükseltisi az olan yerlerdir. Sarı=Yayla veya ovanın olduğu yerlerdir. Kahverengi=Dağların olduğu yerlerdir. Kırmızı=Harita sınırlarının belirtildiği yerlerdir.
Google Maps'te kırmızı ile gösterilen yoğun yollar resimde siyah ile, turuncu ile gösterilen orta yoğunlunlukta yollar resimde mavi ile, yeşil ile gösterilen akıcı yollar ise resimde sarı ile gösterilmiştir.
Özel Haritalar
Bir bölgede arazinin nasıl kullanıldığını gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla ekili-dikili alanların, çayır ve mera alanlarının, orman alanlarının, bölünüşü ile kayalık, bataklık gibi kullanılmayan alanlar hakkında bilgi edinilir. Tarımın türü ve tarım ürünleri de bu haritalarda gösterilir.
Bazı haritalarda ölçeğe göre tonlamalar farklı olsada renkler her zaman aynı olarak belirtilir. Dağlar, eğer alçak bir dağ ise açık kahverengi tonundan başlayarak yükseldikçe koyu kahverengi tonuna kadar gitmektedir. Ovalar, her zaman yeşil renk ile gösterilir.
Sizin için derledik. Haritada yüksekliği 200 metreden az olan ovalar koyu yeşil renkle gösterilir. Sarı renkli olan ovaların yüksekliği ise 500 - 1000 metre arasındadır. 1500 metreden yüksek ovalar ise dağlar gibi kahverengi gösterilmektedir.
Bu bölgelerin belirlenmesinde doğal, beşeri ve ekonomik faktörler rol oynar. Konum, yer şekilleri, bitki örtüsü, iklim, nüfusun yerleşmesi, bölgenin ekonomik kazanç sağladığı kaynaklar bölgelerin şekillenmesinde incelenen hususlardır.
Kahverengi, toprak rengi ile birebir aynı olduğu için yaratıcılığı, bolluğu ve bereketi simgeler. Her yıl bahar mevsimi ile birlikte yeniden doğan tabiatın ana renklerinden biri kahverengidir. Psikolojide ise kahverenginin karşılığı uyum ve barıştır.
Danimarka. Danimarka. Dünyadaki en yeşil ülkelerin başında Danimarka geliyor. Ülkede üretilen atıkların yüzde 42'si direkt geri dönüşüme gidiyor.
Verilerin alındığı yıl da şehirden şehre değişmektedir. Araştırmada 34 şehir arasında en fazla yeşil alanı olan şehir yüzde 68 ile Oslo, en az yeşil alanı olan şehir ise yüzde 2.2 ile İstanbul.
Kastamonu, 143 606 229 m3 orman servetiyle Türkiye'nin sahip olduğu orman servetinin yaklaşık %8,6'sına sahiptir. 693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir.
Haritalardaki renkler, semboller ve anlamları:
Fiziki haritalarda yol çizgileri, demiryolları ve rakım noktaları siyah renk ile gösterilir. Fiziki haritalarda su ile ilgili detaylar mavi renk ile gösterilir. Haritalar üzerindeki kırmızı renkli küçük üçgen flamalar ( bayraklar) gümrük kapılarını gösterir.
Yani: Yeşil renkler yükseltinin 0 metre ile 500 m arasında olduğunu, Sarı ve turuncu renk yükseltinin 500-1500 m arasında olduğunu, Kahverengi renkler ise yükseltinin 1500 m ve daha üstünde olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri