Yukarı ve aşağı giden eksen X ile gösterilir ve “Apsis Ekseni” adını alır (Şekil 1.8). Ordinat ekseni daima doğu-batı, apsis ekseni ise kuzey-güney istikametlerini gösterir. Apsis ekseni ile ordinat ekseninin kesim noktasına 'Orijin Noktası' denir.
Yatay doğruya x - ekseni, düşey olanına da y - ekseni diyelim. Bu iki eksenin bulunduğu düzleme koordinat düzlemi denir. Düzlemde başlangıç noktaları çakışmak üzere x ve y sayı doğrularının dik kesişmesinden oluşan ve bir noktanın yerini belirlemeye yarayan sisteme dik koordinat sistemi denir.
x- ve y-eksenlerinin içeren düzleme xy-düzlemi, y- ve z-eksenlerinin içeren düzleme yz-düzlemi, x- ve z-eksenlerinin içeren düzleme xz-düzlemi adı verilir.
Güney kuzey ayırımı yapmak için K(uzey) veya G(üney) (Türkçe olarak), N(orth) veya E(East) (Uluslararası notasyon olarak) işaretleri kullanılır. Boylam sıfırı ise Greenwich olup , Sol tarafı Batı yarımküresi, sağ tarafı ise doğu yarımküresidir.
İlgili 38 soru bulundu
Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır. Böylece ekvator yerküreyi kuzey ve güney yarıkürelerine böler.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Yaygın kullanımda, apsis, yatay (x) ekseni ve ordinat, standart iki boyutlu bir grafiğin dikey (y) eksenini ifade eder.
birinci dereceden iki değişkenli her bir polinomun düzlemdeki bir doğruya, birebir eşlenmesi ile oluşturulan cebirsel geometrik yapıya Kartezyen koordinat sistemi veya Dik eksenler sistemi adı verilir.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
Koordinat sistemi geometride herhangi bir düzlemdeki (çokkatlıdaki) bir nokta veya başka bir geometrik elemanın konumunu tam olarak belirlemek için bir veya daha çok sayı ya da koordinat kullanılan bir sistemdir.
Z eksen düşey eksen (kâğıt düzlemine dik eksen) olmak üzere artı(+) yön yukarı doğrudur.
Eğer düzlem dik koordinat sisteminde +X ekseni kuzeye yönelik ise, herhangi bir doğrultunun +X ekseni ile oluşturduğu açıya o doğrultunun Semt Açısı veya sadece Semti denir.
Coğrafi koordinat sistemi, Dünya üzerindeki her noktanın yerini belirtmek için kullanılabilen bir yer bulma sistemidir. Küresel koordinat sistemindeki üç bileşenden ikisi kullanılarak belirtilir. Yer belirlemede kullanılan en eski yöntemlerden bir tanesi coğrafi koordinat sistemidir.
Descartes, şüphe etmeyi bir yöntem olarak öne sürerken bildiği her şeyi reddetmez, sadece şüphe edilen ve tamamıyla kesin olmayan şeylere inanmaktan kaçınır. O, inançlarını reddetmeyi değil, yalnızca şüphe etmeyi amaçlamaktadır.
Bütün bilgilere şüphe ile yaklaşılmalı ancak en sonunda şüphe edilmeyen bilgiye ulaşılması gerekmektedir. Kartezyen felsefe, insanın aklını kullanarak kesin bilgiye ulaşabileceğini ancak bu bilgilerin doğruluğunu da yaşam boyunca eleştirebileceğini savunan bir felsefe görüşü olarak ifade edilmektedir.
Kartezyen çarpımı, A ve B kümeleri verildiğinde, birinci bileşeni A kümesinden ve ikinci bileşeni B kümesinden alınarak oluşturulmuş tüm sıralı ikililerin oluşturduğu kümeye A kartezyen B kümesi denir, yapılan bu işleme de A ile B'nin kartezyen çarpımı denir ve AxB ile gösterilir.
CNC takım tezgâhlarında eksenler Sağ El (Right Hand) kuralı ile tanımlanırlar.Bu 3 eksen orijin denilen noktada (avuç içinde) birleşirler ve aralarındaki açı 90°dir. Aşağıda Şekil – 83a ve 83b' de görüldüğü gibi baş parmak X eksenini, işaret parmağı Y eksenini, orta parmak ise Z eksenini ifade etmektedir.
Z eksen düşey eksen (kâğıt düzlemine dik eksen) olmak üzere artı (+) yön yukarı doğrudur. Sabit ağırlık G ise Z eksi(-) yönde aşağıya doğrudur. X ekseni kâğıt düzleminde soldan sağa yön, artı (+) yöndür. Y ekseni ise kâğıt düzleminde X eksenine dik diğer eksendir ve pozitif yön sağ el kuralına göre belirlenir.
Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları
Koordinat Düzleminde "y" ekseni olarak tabir edilir.
Özet Yüksek presizyon ve uygulama kolaylığı sağlaması nedeniyle, haritacılık sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan GPS tekniğiyle elde edilen nokta koordinatları WGS84 sistemindedir.
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri