Haritaların köşesinde harita kitabesi adı verilen kısımda haritayı tanıtıcı bilgiler bulunur. Bunlar, haritanın adı, hangi ülke tarafından yapıldığı, hangi bölgeye ait olduğu, derinlik ve yükseklik ölçü birimi, izdüşümü sisteminin adı ve haritanın ölçeğidir.
Haritada bulunması gerekenler unsurlar ise;
Açıklamalar (lejant) dır. * Başlık: Haritanın kullanım amacını belirtmeli, haritayı tanıtmaya yeterli, açık ve kısa olmalıdır. * Ölçek: Haritanın kullanım amacına göre belirlenmelidir. * Coğrafi Koordinatlar: Haritası yapılacak alanın öncelikle enlem ve boylamları belirlenir.
Dünya haritası, Dünya yüzeyinin tamamını herhangi bir harita projeksiyonu kullanarak gösteren haritadır. Dünya haritaları çoğunlukla siyasi veya fiziksel olarak çizilir. Siyasi haritalar, ülkeler, bölgeler, sınırlar gibi varlıkları gösterir. Fiziksel haritalar ise yeryüzü şekillerini gösterir.
Günümüzde çok sayıda harita çeşidi vardır. bu haritalarda da kullanım kolaylığı açısından bir kısım işaret ve semboller bulunur. Bu işaretler de haritaların lejant bölümlerinde yer alır.
İlgili 26 soru bulundu
Haritanın temel işlevi, bölgenin topografyası ya da ilişkili diğer konularda, jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, trafiği, yeraltı kaynakları, değişik bakış açılarından ekonomisi vb. hakkında bilgi vermektir.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
Yani, bir bölgede bulunan dağlar, ovalar, göller ya da buna benzer her türlü fiziki değer, fiziki harita kapsamında değerlendirilir. Belli bir düzlem üzerinde ve belirli bir ölçek doğrusunda hazırlanmış şekilde gösterilen haritalardır. Fiziki haritalar eğimleri gösterir.
İpucu: Haritadaki gri veya mavi çizgiler rotalarınızı gösterir.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur. M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
Harita, kuş bakışı görünümün bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıdır. Harita elemanları nelerdir? Haritanın başlığı, lejant (harita anahtarı), coğrafi konum (paralel ve meridyenler), yönü gösteren oklar ve küçültme oranı ölçek harita elamanlarıdır.
Harita Ve Kroki Arasında Ki Fark
Kroki kuş bakışı görünüşün kağıda kabataslak aktarılması iken; haritada ölçek kullanılır. Harita çizmek için alan belli bir ölçek dahilinde küçültülerek kağıda aktarılır.
Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir oran dâhilinde küçültülerek bir düzleme aktarılmasına harita denir (Doğanay, 2002).
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Fiziki haritalarda renkler deniz seviyesinden yüksekliği ve alçaklığı temsil eder. 0 noktasından yani deniz seviyesinden yukarı gidildikçe yeşilden sarıya, turuncuya, açık kahverengiye ve kahverengiye gidildikçe yüksekliğin arttığı anlaşılır.
Nüfus, göç, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm gibi özellikler Beşeri ve Ekonomik haritalarda gösterilir. ✮Fiziki haritada dağlar, denizler platolar gibi şeyler görünebilir. ✮Fakat Nüfus görünemez.
Haritalardaki renkler, semboller ve anlamları:
Fiziki haritalarda yol çizgileri, demiryolları ve rakım noktaları siyah renk ile gösterilir. Fiziki haritalarda su ile ilgili detaylar mavi renk ile gösterilir. Haritalar üzerindeki kırmızı renkli küçük üçgen flamalar ( bayraklar) gümrük kapılarını gösterir.
Kırmızı renk sınırları belli ederken, sarı ova ve yaylaları, kahverengi dağları, yeşil renk ise, çukur yerlerini ve su kütlesinden daha az bir yükseklikte bulunan yerleri, mavi denizleri ve gölleri de gösterir.
Fiziki haritalarda kalıcı olan karlar ve buzullar beyaz renk ile gösterilir. Göl, deniz gibi su bulunan bölgeler genellikle mavi ile gösterilir.
Tüm bu bilgiler haricinde kırmızı renk sınırları belli ederken, kahverengi dağları, sarı ova ve yaylaları, mavi denizleri ve gölleri, yeşil renk ise çukur yerlerini ve su kütlesinden az bir yüksek konumda bulunan yerleri göstermektedir.
Haritada yüksekliği 200 metreden az olan ovalar koyu yeşil renkle gösterilir. Sarı renkli olan ovaların yüksekliği ise 500 - 1000 metre arasındadır. 1500 metreden yüksek ovalar ise dağlar gibi kahverengi gösterilmektedir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
İlin merkezleri siyah nokta ile belirtilirken, başkent kare ve siyah bir şekilde belirtilir. Türkiye siyasi haritasında devlet sınırları da kısa çizgilerle belirtilmiştir. Aynı zamanda noktalama sistemlerinden de yararlanılmıştır. Türkiye sınırında yer alan iller siyasi haritada farklı renkler ile belirtilmiştir.
Haritanın Tanımı
Dünyanın tamamının yada bir kısmının kuşbakışı (tepeden) görümünün belirli bir oranda küçülterek (ölçek) kağıda aktarılmasına denir. Harita yeryüzü şekillerini, yerleşim yerlerini, yollarını iki merkez arasındaki mesafe, bitki örtüsü hakkında bilgi verir..
Haritacılıkta kullanılan ölçme aletleri ile hesaplamada matematik formüllerin kullanılabilmesi için eksen isimlerinde ve açı büyütme yönünde değişiklik yapılmıştır. Kutupsal koordinatlarda kutup denilen ve ölçüde genelde istasyon noktası olan (P) bir nokta ve bu noktadan geçen bir başlangıç yönü vardır.
Küçük Ölçekli Haritalar: Stratejik ve askeri çalışmalar için kullanılır. 1/500.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar: 1/500.000-1/100.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 hariç daha büyük ölçekli haritalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri