Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir.
Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere kaleme alınan Har-nâme, adından da anlaşılacağı üzere eşek hikâyelerinden oluşan bir latifeler bütünüdür.
Yalnızca Fuad Köprülü daha önce Harnâme'nin Çelebi Mehmed'e sunulduğu görüşünde olmasına rağmen2, daha sonra bu görüşten vaz geçerek eserin II. Murad'a sunulduğunu ileri sürmüştür3.
126 beyitten oluşmaktadır. Aynı zamanda bir hekim olan Şeyhî; Çelebi Mehmed'i tedavi edince, Çelebi Mehmed ona bir köy (Tokuzlu Köyü) hediye eder. Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır.
Har-nâme mesnevi nazım şekliyle, aruzun "fe'ilâtün mefâ'ilün fe'ilün" kalıbıyla kaleme alınmıştır. Toplam 126 beyitten ve dört bölümden oluşmaktadır. Manzume; tevhid, na't, padişah övgüsü, konunun işlenişi ve dua bölümlerinin bulunmasıyla tertipli bir mesnevi görünümü arz etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir. Hikâyenin başarısında şairin rolü de unutulmamalıdır.
Eserlerinin Muhtevası: Şeyhî'ye ait bilinen üç eser bulunmaktadır: Divan, Hüsrev ü Şîrîn ve Har-nâme. Divan: On beş kaside, dört tercî-i bend, iki terkib-i bend, bir mesnevi, iki müstezad ve 202 gazel ihtiva etmektedir.
İşlediği konunun her zaman güncelliğini koruması, sembolik dili kullanmadaki başarısı ve çarpıcı anlatımı ile dikkat çeken Harnâme, XV. yüzyıl Divan şiirinin önde gelen temsilcilerinden biri olan Şeyhî'nin Türk edebiyatına kazandırdığı ölümsüz eserlerden biridir.
Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi
Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.
Kimi kaynaklara göre Tokuzlu köyüne giderken köyün eski sahipleri tarafından soyulması üzerine rakiplerini eşekle sembolleştirdiği Harname (Eşekname) adlı mesneviyi yazıp Çelebi Mehmet'e sunmuş ve Çelebi Mehmet, olay üzerine Şeyhî'nin zararlarını ziyadesiyle karşılamıştır.
Sultan (Çelebi) Mehmed I'in hekimi olan ve Türk edebiyatının ünlü şairlerinden sayılan Şeyhî; Kenzü'l-Menâfi adlı eserinde yaşadığı dönem anlayışına göre hangi bitkilerin, hangi havanın ve hangi yiyecek ile içeceğin faydalı veya zararlı olabileceğini şiir şeklinde anlatmıştır.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Osmanlı'nın "Kadın" Padişahı: Hatice Turhan Sultan - YouTube. Bu hafta Faruk Pekin'den, Osmanlı'yı 5 yıl boyunca yönetmiş, Osmanlı'nın ikinci atası sayabileceğimiz Hatice Turhan Sultan'ı dinliyoruz. Hatice Turhan Sultan, Kösem Sultan'la girdiği güç savaşını kazanarak bir nevi "Osmanlı'nın yeni Padişah'ı" olmuştur.
Mehmed veya Mehmed Vahdeddin (Osmanlı Türkçesi: وحيد الدين, Vahîdüddîn, Mehmed-i Sadis; 4 Ocak 1861, İstanbul - 16 Mayıs 1926, San Remo), Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı.
Kütahyalı olan Şeyhi'nin asıl adı Yusuf Sinanüddin olup, dönemin en önemli şairlerindendir. Germiyan Beyi Süleyman Şah eğitimini üstlenerek şairi İran'a göndermiştir. İran'dan göz hekimi olarak dönmüş, Germiyan Beyi II. Yakub'un, Osmanlı Padişahlarından Çelebi Mehmed ve II. Murad'ın özel hekimi olmuştur.
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Özellikle hikâye ediş ve tasvirlerde Şeyhî kendi kişiliğini yansıtmıştır. Eser, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. Aruz vezninin “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla yazılmış 6944 beyitten oluşur.
126 beytten ibâret olan Harnâme, aruzun hafif bahriyle [feilâtün mefâilün feilün] yazılmıştır. Dört kısımdan müteşekkildir. İlk 12 beyti tevhid ve na'tdır.
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren Galata Mevlevîhânesi'nin avlusunda yer alan Şeyh Galip Türbesi.
Hiciv türünün başarılı örneklerinden biri de "Harnâme"dir. Harnâme; "Eşek mektubu" anlamına gelmektedir. Divan edebiyatı şairi Şeyhî'nin, mesnevî tarzındaki meşhur eseridir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Revânî, Figânî, Lâmi'î, Gazâlî, Zâtî, Yahya Bey, Şânî, Bâkî bu asrın hiciv şairleri arasında yer alır.
Mesnevi Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri