Keçiboynuzu nedir, keçiboynuzu ya da halk arasında bilinen diğer adıyla harnup, yüksek besin değerleri ile oldukça faydalı bir bitkidir.
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.
Harnup pekmezi bir diğer adıyla keçiboynuzu pekmezi olarak bilinir. Bu pekmez harnup meyvelerinden üretilir ve renklendirici içermez.
Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) veya harnup, baklagiller familyasından olup gelen bir ağaçtır.
Keçiboynuzu içerisinde yer alan potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, sayesinde oldukça zengin bir besin olarak bilinir. Tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında etkili olur. Keçiboynuzunun faydaları şu şekilde açıklanabilir: Astım ve bronşite iyi gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Keçiboynuzu meyvesi A, B, E, C, K vitaminlerini ve kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, demir minerallerini içermektedir. Bu içeriğin en çok korunduğu ve besleyici değeri en yüksek olan tüketim formu soğuk sıkım keçiboynuzu özüdür.
Keçiboynuzu vitamin, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi vitaminler ve mineraller bakımından zengin olmasıyla bilinir. Doğal şeker içerdiğinden keçiboynuzu tatlı krizlerini önlemek ve diyabet hastalarının şeker ihtiyacını karşılamak için birebirdir.
Keçiboynuzu özünün yetişkinlerde sabah akşam aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklarda kahvaltıda 1-2 yemek kaşığı, bebeklerde kahvaltıda 2 çay kaşığı verilmesi önerilir. Ayrıca su ile karıştırılıp meyve suyu gibi içilebileceği gibi tahin veya yoğurt ile karıştırılarak tüketilebilir.
Hünnap Keçiboynuzu Özü Nasıl Elde Edilir? Hünnap Keçiboynuzu Özü, Keçiboynuzu ağacının meyvesi olan Hünnap'ın özünden elde edilen doğal bir üründür.
Astım, bronşit, grip, nezle gibi hastalıklara karşı savaşır. Öksürüğü giderir ve Balgam söktürücü özelliği vardır. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir, şişkinliği giderir, bağırsakları temizler. Karaciğere çok faydası olan sodyum ve potasyumdan yüksek miktarda bulunur.
Kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden düzenli olarak keçiboynuzu pekmezi tüketen kişilerde kemik erimesi görülme riski azalmaktadır. Aynı zamanda demir eksikliği ve kan düşüklüğü yaşayan kişilerin de düzenli kullanılması önerilmektedir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Mersin/Aydıncık 2023 mahsül keçiboynuzu. 1 kg fiyatı 70 TL'dir.
Ağacın meyvesi keçinin boynuzuna benzediği için bu adı almıştır. Bu bitki, Roma döneminden günümüze gelmiş harnup (keçiboynuzu) çiçeklerinden ötürü Anadolu'da harnup olarak da bilinir. Ağacın meyvesi hem insanların tüketebileceği gıda türlerinde hem de hayvan yeminde kullanılır.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Keçiboynuzu genel olarak lifli gıda kategorisinde olduğu için fazla tüketimi ishale neden olabilir. Gebeler için fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Dikkatli tüketilmelidir. Diyabeti olan kimselere keçiboynuzu pekmezi faydalı olsa da doktorlarıyla görüşmeden kullanmaları sakıncalıdır.
Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
Keçiboynuzu Özü Kullanımı
Özel durum teşkil eden herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, aç karnına 2- 3 yemek kaşığı keçiboynuzu özü tüketebilir. Çocuklarda ise kahvaltıda 1 ya da 2 yemek kaşığı yeterli gelecektir.
Organik içeriğe sahip olan Hünnap keçiboynuzu özü pekmezi 640 gr ambalajıyla satışa sunulur.
Keçiboynuzu özü aç karnına mı içilir sorularının cevabı olarak, en ideal olan kullanım şekli yetişkinler için her sabah aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklar için ise yine aç karnına 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü içilmesidir. Bebekler için ise tok karnına 1 çay kaşığı keçiboynuzu yeterli gelir.
Öğün aralarının yanında aç karnına yenen doğal keçiboynuzu uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Böylece diyet yaparken daha kolay bir şekilde kilo vermenize imkan verir. Bilindiğinin aksine keçiboynuzunu tek başına yiyerek zayıflamak mümkün değildir.
Tam anlamıyla enerji deposu olan keçiboynuzu, cinsel isteksizliği ortadan kaldırarak cinsel gücü arttırmaktadır. Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır.
Günlük Keçiboynuzu Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalıdır? 1 adet çiğ keçiboynuzunun kalorisi ortalama 15 kaloridir. Çiğ olarak tüketim miktarı günlük 2-3 adet olarak önerilebilir. Keçiboynuzu pekmezi tüketmek isteyen kişilerce 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilebilir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Harnup pekmezi içeriğine bulunan maddeler sayesinde cinsel gücü artırıcı etkisi bulunan bir besindir. Afrodizyak etkisi de bulunan bir ürün olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda testosteron hormonu düzeyini yükselterek ve enerji vererek cinsel gücü artırdığı da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri