Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Akut ve kronik böbrek hastalıklarının gelişimi renal onarımın işlev gösterememesine bağlıdır. İnsan böbreğinin kendini tamir etmesi sınırlıdır.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
1. Kronik böbrek hastalığı tanısı konduktan sonra diyaliz tedavisini geciktirecek önlemler ve tedaviler uygulanır. 2. Hastalığın ilerleme sürecinde, böbreğin işlev kaybı sonucu gelişen sorunları azaltmak için çeşitli ilaç tedavileri uygulanmalıdır.
Doğuştan tek böbrekli olanlar ya da herhangi bir hastalık ya da nedene bağlı olarak bir böbreğini kaybeden kişiler yaşamlarına sağlıklı bir birey olarak devam edebilse de böbrek sağlığını korumak için düzenli kontroller gerekiyor.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında idrarda artmış protein, kan veya atık maddelerinin bulunması, sık idrara çıkma, kabızlık veya ishal, aşırı susama veya kilo kaybı sayılabilir. Bu durumun tedavisi ise, dializ veya böbrek nakli gibi yöntemlerle mümkündür.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Böbrek işlevlerindeki ciddi bir azalma, kanda zararlı madde (toksin) ve kirlilik oranını arttırır. Bu da kişilerde yorgunluk, zayıflık ve dikkat toplamada zorlanmaya neden olur. Böbrek hastalığının yol açtığı bir diğer sorun ise güçsüzlüğe ve yorgunluğa neden olan ve “anemi” adı verilen kansızlıktır.
SİGARA VE ALKOL
Bilimsel çalışmalara göre; sigara alışkanlığı böbrek hasarını ve kronik böbrek hastalığının seyrini en az yüzde 30 gibi yüksek bir oranda hızlandırıyor. Alkol de böbreklerimize hasar veren kimyasal maddeler barındırdığı için haliyle fazla tüketildiğinde böbrekleri yoruyor.
Böbrekler vücut ağırlığının % 0,5'ini oluşturmasına rağmen kalp ile vücuda pompalanan kanın % 20'si böbreğe gelir. Gelen bu kan temizlenerek vücudun su ve tuz dengesi sağlanır. Böbreklere günde yaklaşık 180 litre kan ulaşmakta ve temizlenmektedir.
Çoğu hastada böbrek hastalıklarının iki böbreği de etkilediğini, böbrek hasarının yüzde 70-yüzde 80 oranında olduğunda yorgunluk, nefes darlığı, idrarda azalma, ayaklarda şişme, tansiyon yükselmesi, bulantı, kusma gibi şikayetler ortaya çıktığını kaydeden Doç.
Böbrek nakli olan kişiler, diyalize giren kişilere göre 5 kat daha uzun yaşıyorlar. Diyalize giren hastaların 5 yıllık süreç içerisinde %60'ının hayatını kaybettiği görülmüştür. Bu nedenle böbrek yetmezliği hastaları yaşam sürelerinin uzaması adına böbrek nakli olması gerekmektedir.
2.Diyaliz tedavisi: Geçici süre için diyaliz tedavisi gerekebilir yani diyaliz kalıcı olmayabilir. Diyaliz tedavisine yeni başlayan her hastada böbrek yetmezliğinin geçici olabileceği düşünülmelidir.
Böbrek hastalığı ilerlerse böbrek birçok görevini daha az yapar, hastada daha önce olmayan belirti ve bulgular ortaya çıkar, hastanın yaşam kalitesi düşer ve kanda kreatinin ve üre yükselir. Diyalizi duyan hastanın morali bozulur, tedavi reddetme erteleme eğilimine girer.
Böbrek yetmezliğine dönüştüğü durumlarda böbrekler fonksiyonlarının yarısını kaybetmiş duruma gelmekte. Böbrek yetmezliği düzelmesi için organ nakli olunması gerekmektedir. Böbrek nakli gerçekleşene kadar diyaliz sayesinde hayata tutunabilir ancak kalıcı tedavi için organ nakli olunmalıdır.
Tek böbrekle ömür boyu sorunsuz yaşamak mümkündür, fark edilmeyebilir. Tek böbrekli bir şahsın başına gelebilecek en önemli sorun, tansiyon yükselmesidir. Bu nedenle tek böbreği olduğunu bilen bir kişi tuzdan uzak durmalı ve tansiyonunu kontrol altında tutmalıdır. Tek böbrekli kadınlar rahatlıkla doğum yapabilir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral depoları… Uzmanlar tarafından bolca tüketilmesi tavsiye edilen yeşil yapraklı sebzelerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası bulunuyor. 100 gramı 36 kalori olan maydanozun yaprakları kolesterol ve yağ içermiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri