(Ar. ḥasbuna'llāh) “Allah bize yeter” demek olup dilimizde ne yapılacağı bilinmeyecek kadar âciz kalınan durumlarda şaşkınlık ifâdesi olarak kullanılır: “Hasbinallah, bu çocuk deli mi, yaptığı işe bak!”
Hasbinallah kelimesi, "Allah bize yeter" anlamında kullanılıyor. Arapça Olan Hasbinallah Kelimesinin Türkçe Anlamı Nedir? Hasbinallah, birçok kişi tarafından gün içinde kullanılabiliyor. Allah bize yeter anlamıyla bilinen bir kelime türüdür.
Peygamber'le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, “Hasbünallahü ve ni'me'l-vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler.
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır. Günün her anında okunması tavsiye edilen bu zikir, kişinin ruhsal olarak da rahatlamasına ve manevi olarak hafiflemesine yardımcı olduğu rivayet edilir.
Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
Hasbünallahü ve nimel vekil, "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" anlamına gelen bir duadır. Kuran-ı Kerim'in Al-i İmran Suresi'nin 173. ayetinde geçen bu dua, Müslümanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tevekkül ifadesidir.
Peygamber'le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, “Hasbünallahü ve ni'me'l-vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. İşte bu olay üzerine inen bu âyet her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların Allah ve Resûlü'ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir.
DOĞAL OL GRUBU. Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَ كِيلُ Latin harflerle Arapça yazılışı; Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
(Âl-i İmrân Suresi - 173 . Ayet)
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
Allah Islam
Hasbunallahu ve nimel Vekil nimel Mevla ve nimel Nasir. Allah bize yeter O ne güzel Vekil ne güzel Mevla ne güzel Yardımcıdır.
HASBİ KELİMESİNİN ANLAMI
Gönüllü ve karşılıksız yapılan anlamında kullanılan hasbi kelimesi, aynı zamanda mecazi anlamda sebepsiz yere anlamı ile de kullanılmaktadır. Bu kelime genellikle haspi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hasbi şeklinde olmalıdır.
#BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM #Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
El Vekil esması, kullarını her an gözeten, onları belalardan ve sıkıntılardan uzak tutup hayra yönelten demektir.
Bana Allah yeter. O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Ben ancak O'na tevekkül ettim. O, yüce Arş'ın sahibidir.
Bu ayette, bütün dünyaya karşı meydan okuyan Hz. Muhammed (a.s.m)'i, hadsiz düşmanları karşısında zaafa düşmemesini tavsiye eden, onun koruyucusunun Allah olduğunu ders veren, ona dayanmasını, güvenmesini söyleyerek teselli eden bir muhteva söz konusudur.
Hasbî olma durumu, bir işi karşılık beklemeden Allah rızâsı için yapma: İlâhî olduğu kadar beşerî de olan, her sokulduğu insan topluluğunu bir ana yumuşaklığı ve hasbîliği ile teshir eden… (Sâmiha Ayverdi).
Hasbunallah Duası | Her ne derdin varsa, devası Allah, duası hasbunallah | Günlük dualar 6 - YouTube. Her ne derdin varsa devası Allahtır, duası "hasbunallah"tır. Dinleyene, okuyana rabbim hayırlar versin. Hasbunallahu ve ni'mel vekil ni'mel Mevla ve ni'men nasîr Anlamı:Allah (c.c.) bize yeter, O ne güzel vekildir.
Osmanlı Türkçesi الله, o da Arapça ﷲ (llāh).
Allah, herşeyin yaratıcısıdır ve O her şeyin gözeticisidir. Allah herşeyin yaratıcısıdır. Ve O herşeyin üzerinde görüp gözetici olan Vekildir.
"Allah bize yeter, o ne güzel vekildir" sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem de bu sözü "Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!" dediklerinde söylemiştir.
O ne güzel vekildir". 173-174. (Bir kısım) insanlar mü'minlere, “(Düşmanınız olan) insanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun!” dediklerinde, bu söz onların îmânını (n kemâlâtını daha da) artırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dediler.
Meryem'in babası İmrân olmasını gerektirmektedir. Sûrenin nüzûl sebebi, peygamberlik konusuna açıklık kazandırmak, peygamberlerin Allah'a, birbirlerine ve diğer insanlara (ümmete) karşı görev ve sorumluluklarını belirlemek ve onlar hakkındaki yanlış görüş ve inanışları düzeltmektir.
171. âyet hem bir önceki âyeti pekiştirmekte hem de şehitlerin sadece arkada bıraktıkları müminler için korku ve tasa olmadığını öğrenmeleri sebebiyle değil aynı zamanda Allah'ın kendilerine vereceği nimeti ve müminlerin ecrini zayi etmeyeceği vaadi dolayısıyla da sevineceklerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri