Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir içerir. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Buğday çimi esas olarak konsantre bir besin kaynağı olarak kullanılıyor. A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve aminoasit içerir. Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir.
Buğday çimi suyu sıkacağı ile pratik bir biçimde çıkarılan suyun taze olarak ve içine başka bir şey katmadan tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Sabahları aç karna tüketmek en uygunu olmakla birlikte yemeklerden 15 dk önce veya 2 saat sonra da tüketilebilir. Günde bir adet içilmesi yeterlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Buğday Çimi Suyu Tarifi
Tohuma yakın bir şekilde keseceğiniz iki, üç bardak kadar buğday çimi ile 2- 2 buçuk shot bardağı buğday çimi suyu çıkarmak mümkün. Buğday çimi suyunu elde etmek için kesme işleminden sonra bıçaksız bir alet yardımı ile sıkmanız gerekiyor.
Tüm ana besinler arasında, buğday çimi tiroid bezlerinin işleyişinde önemli bir rol oynayan selenyum içerir. Tiroid vücut ağırlığınızın yönetiminde yardımcı olan ana etmenlerden biridir. Bu nedenle, tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını sağlamak için tek içimlik buğday çimi suyu içmek, kilo vermenize yardımcı olur.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
Buğday, kıvam verici olduğundan dolayı aşurenin olmazsa olmazıdır. Normal bir tencerede haşlanma süresi 40-45 dakikayı bulurken, düdüklüde 20 ila 25 dakika arasında hazır hale gelir.
Bir bardak aşurelik buğday, önce tertemiz yıkanarak bir litrelik cam kavanoza konur. Üzerine 3 bardak su -klorlu olmamak şartıyla- ilave edilir. Kavanozun ağzı bir tülbentle kapatılarak serin bir yerde 24 saat bekletilir. Bu ilk su kullanılmaz dökülür.
Anadolu köylerinde kadınlar harman sonunda buğdayları kaynatarak hedik elde ederler. Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
Çim suyu doğal D vitamin kaynağıdır. Sindirimi çok olumlu etkiler. Bağırsak çeperini temizler ve yenilenmesine destek olur. Glutatyon adlı aminoasit içeriği sayesinde karaciğerin yenilenmesini sağlar.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Buğday, dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamaktadır. İki milyardan fazla kişi, geleneksel tahıl ve temel gıda maddesi olarak buğdaya bağlı olarak hayatını sürdürmektedir. Besleyici altın buğday taneleri ekmek, makarna, bira, pizza ve hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir? Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz
Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Doğal Aşurelik Buğday (Gendime)
İçerdiği yoğun karbonhidrat, çinko, magnezyum ve kromdan dolayı besin değeri oldukça yüksektir. B grubu vitaminlerinden sadece B12 vitaminini içermez, B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
İsminin çeşitliliği kadar yarmadan yapılan yemekler ve çorbalar da çok çeşitlidir. Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir.
Bir tencereye su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine buğday atılır ve buğday haşlanır.
Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler. Buğday çiminin A ve E vitamin gibi antioksidan vitaminlerden zengin olması, bu besinin anti-aging için kullanılmasına neden olmaktadır.
Nesillerdir doğal ve bütünsel tıpta büyük rol oynayan bu çim türünde bulunan en etkili bileşen, bitkilere yeşil rengini veren pigment olan klorofildir. Alyuvarlarda oksijen taşınmasında görevli olan hemoglabin gibi davranan klorofil, bedendeki oksijen seviyesini arttırır.
Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda bölgesel yağlanmanında önüne geçer. Göbek bölgesindeki yağların, basen bölgesindeki yağların kısa süre içerisinde yakılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri