Borunun havşalanması için bakır, alüminyum, demir, paslanmaz çelik ve diğer malzemeler kullanılabilir.
Alüminyum zararlı olmaktan çok dayanıklılık ve işçilik noktasında dezavantajları barındırır. Bu sebeple klimalarda genellikle bakır borunun tercih edildiğini görülür. Klimada bakır boru daha avantajlı olmasına rağmen tesisat noktasında alüminyum da kullanılır.
Eğer klimanızın daha verimli çalışmasını istiyorsanız, kullanacağınız boruların ısı iletkenliği yüksek olmalıdır. Bunun için bakır boru, alüminyum boruya göre daha avantajlıdır. Korozyon direnci klimada alüminyum tesisatının zararları noktasında önemlidir. Bunu gaz kaçağı örneği üzerinden söyleyebiliriz.
Havşa matkaplarını helisel matkaplardan ayıran en önemli özellik, kesici ağızlarının ikiden fazla olmasıdır. Bu nedenle delik içleri daha kaliteli olmaktadır. Havşa açma işlemini gerçekleştirmek için havşa matkabı bulunamadığı durumlarda, delik çapının iki katı büyüklüğünde helisel matkap ile de havşa açılabilir.
Klima montajında bakır boru kullanmak doğru kullanım için oldukça önemlidir. Bakır boru kullanılan sistemde, daha az soğutkan kullanarak, daha yüksek basınçlarda da çalışma özelliği göstermektedir. Ayrıca, korozyona dayanıklı olduğu için uzun ömürlüdür ve geri kazanılabilir özelliği ile çevre dostudur.
İlgili 34 soru bulundu
2018 yılında ev tipi klimalarımızda çevreci R32 gazı kullanılmaya başlanmıştır, 2020 yılı itibariyle tüm ev tipi klima modellerimizde R32 gazı kullanılmaktadır.
Klima Gaz Toplama İşlemleri Sırasıyla
Öncelikle bu işlem için klima çalıştırılır ve manometre saati yani dış ünitede bulunan 2 adet pirinç vana, önceden kalın olan Borunun Kızıl servis ettiği sibobuna takılır. Sibop emiş hattı anlamına da gelir.
Havşa matkap ucu, montaj işlemlerinde vidaların tam oturmasını ve birbirine monte edilen malzemelerin üzerinde bulunan vidalarda çıkıntı yapan kısımların malzeme yüzeyi ile eşit bir yüksekliğe ulaşmasını sağlamak için kullanılır.
HavĢa açmanın birçok amacı vardır. Çoğunlukla havĢa açma iĢlemi, perçin ve vida gibi bağlantı elemanlarının baĢ kısmının oturacağı yuvaları açmak için kullanılır. HavĢa, delik ağızlarındaki çapağın keskinlikleri almak ve eksenleri kaçık delikleri büyütmek iĢlemleri için de kullanılmaktadır.
i. (< havşa+la-ma) Bir mücevher, vida, pul veya rondelanın yuvasına tam oturmasını sağlamak için bunlar üzerinde yapılan presleme, zımparalama, tıraşlama yâhut talaş kaldırma işlemleri.
En iyi iletken: Alüminyum
Alüminyumun iletkenliği bakırın iletkenliğiyle karşılaştırıldığında %39'luk bir kayıp söz konusudur. Ancak buna karşılık olarak alüminyumun avantajı, bakırdan %70 daha hafif olmasıdır. Yani aynı elektrik direncine sahip bir alüminyum tel, bakır telden iki kat daha hafiftir.
Alüminyum boru, yapısı gereği hafif malzemelerdir. Bu nedenle alüminyum boru birçok alanda sıklıkla tercih edilir. Alüminyum ayrıca yüksek ısı iletme kapasitesi ile öne çıkar. Isı kontrolü gerektiren durumlarda alüminyum boru kullanılır.
Nerelerde Kullanılır
Havacılık, otomobil ve demiryolu taşımacılığı üreticileri, gövdede, hidrolik sistemlerde ve yakıt hatlarında alüminyum boru kullanır ve ısı iletme yetenekleri, onu buzdolaplarında, motorlarda ve HVAC sistemlerinde çelik veya diğer ağır metallere iyi bir alternatif haline getirir.
Klima montajında kullanılması gereken bakır boru uzunluğu minimum 3 metre olmalıdır. Klima üniteleri arasındaki mesafelerin ideal uzunluğu, uygun bakır boru seçimleri gibi konular klimanın fonksiyonelliğini sağlamasında kritiktir.
Klima çalıştırıldıktan kısa bir süre sonra buzlanma görülmesi, cihazda gaz eksikliği sorununu veya cihazın bakımsız olduğunu gösterir. Bakımsız bir klimada sistemdeki gazın evaporatörden geçişi sırasında sahip olduğu yükü atamaması nedeni ile buzlanma sorunu ortaya çıkar.
Sistemin çalışmasını sağlayan soğutucu akışkan gaz, üretim esnasında dış ünitelere koyulur. Bu işlem yapılmadan önce dış ünite içerisine vakumlama yapılması gerekmektedir..
Havşa matkapları, delme operasyonu sonrasında oluşan çapakların alınması, deliğin keskin kenarlarının yumuşatılması (pah kırarak) ve cıvata gibi bağlantı elemanlarının başlarının gömüleceği yuvaların (silindirik veya konik havşaların) açılması amacıyla kullanılır.
Havşalar/pahlar, kesimler, dip boşaltma, kaynak ağzı açma ve iş parçası kenarlarından çapak alınması sık yapılan havşa/pah frezeleme işlemleridir. Tezgahın ve kurulumun tipine göre bu işlemler çok çeşitli şekilde gerçekleştirilebilirler.
Havşa açma, önceden delinmiş deliklerde konik veya silindirik yuvaların açılmasıdır. Bu işlem, gelişmiş matkap uçlar ile gerçekleştirilir. Havşanın birçok amacı vardır. Havşa açma işlemi öncelikli olarak perçin ve vida gibi bağlantı araçlarının başlarının yerleştiği yuvaları açmak için kullanılır.
Havşa başlı vidalar, mobilyadan inşaata ve ahşap işlemeye kadar çeşitli farklı uygulamalarda kullanılmaktadır. Gömme vida başı, vidanın çevreye zarar vermeden takılmasına ve daha fazla boşluk bırakılmasına izin verir. Bu vida başı bazen pilot olarak da adlandırılmaktadır.
Havşa delikleri, alt yüzeyi düz olan bağlantı elemanların bağlarını gizleme işlevini yerine getirir ve aşağıdaki durumlarda tercih edilir; Dış altıgen, iç altıgen, philips, çaprazkafa, Torx, pim Torx ve yuva gibi dişli bağlantı elemanlarının montajında kullanılan her türlü kafa.
Klavuzla vida açmak; klavuz denen, takım çeliğinden yapılmış, sertleştirilmiş üzerinde vida dişli kısmı bulunan takımlarla gerçekleştirilir. Klavuzun dişli kısmında bulunan kanallar, dişlerde kesici ağızların oluşmasına, yağlama yağının bu kesici ağızlara ulaşmasına ve kesilen talaşın dışarı çıkmasına yarar.
Klima borusu gizlemek için tercih edebileceğiniz en zahmetsiz yöntemlerden biri canlı veya yapay bitkilerden destek almak. Bunun için sarmaşıkları ya da sarkan herhangi bir bitkiyi kullanabilirsiniz. Borunun üstüne ve etrafına dolayacağınız sarkan bir bitki hem odanıza renk katar hem de borunun gizlenmesini sağlar.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri