Tavuk eti ve kırmızı et doymuş yağ bakımından zengin olduğu için, fazlaca ve tek başına tüketildiğinde kabızlığı tetikler. Kabızlığa karşı balık eti ve sebzeye ağırlık vermekte fayda vardır.
Hangi türde ve çeşidi tüketilirse tüketirsin yumurta genel anlamda kabız yapar. Bu doğrultuda haşlanmış, tavada ya da yağda yapılsın kabız yapma potansiyeli bulunmaktadır. Böyle durumlardan uzak durabilmek için ise mutlaka mümkün olduğu kadar dengeli bir şekilde yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kabızlıkta Faydalı Besinler Nelerdir? Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kahvaltıda veya ara öğünde kuru meyve + yulaf + probiyotik yoğurt + keten tohumu/çörek otu tercih edebilirsiniz. Şişkinlik ve gaz sancısını gidermek için rezene, papatya, anason çayı içebilir, yemeklerinizde kimyon kullanabilirsiniz. Koyu çay -kahve tüketmemeye özen gösterin.
Vücutta meydana gelen iltihap ve enfeksiyondan arınmak için kelle paça çorbası tüketilebilir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Özellikle kabızlık yüzünden şişkinlik yaşayanların bağırsaklarını hızla çalıştırmaktadır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Tavuk eti ve kırmızı et doymuş yağ bakımından zengin olduğu için, fazlaca ve tek başına tüketildiğinde kabızlığı tetikler. Kabızlığa karşı balık eti ve sebzeye ağırlık vermekte fayda vardır.
Patatesi bu şekilde tüketmek, daha iyi bir sindirim için fayda sağlayabilir. Haşlanmış patates ayrıca, kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçmeye de yardımcı olabilir. Haşlanmış patates suyunun faydaları ise kabızlık ve bazı sindirim sorunlarının düzeltilmesinde katkı sağlamak olarak sayılabilir.
Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder. KABIZLIK: Bilhassa sıcak bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.
- Kabızlık yapan gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. - Bol bol su içilmelidir ve sıvı gıda alınmalıdır. - Lifli gıdalar tüketilmelidir. - Katı gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
Özellikle çocukluk çağında görülen kabızlığın ana sebeplerinden biri süt tüketimidir. Kabızlık problemi yaşayan 25 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; 4 hafta boyunca inek sütü içmeyen çocukların %28'i bu süre zarfında daha az kabızlık problemi yaşamıştır.
"Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir. "Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir.
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Bağırsakları iyileştirmek ve korumak, bağışıklığı arttırmak, sindirime yardımcı olmak, vücuttaki inflamasyona karşı savaşmak için güçlü bir besin değerine sahip tavuk suyu çorbayı sofralarınızdan eksik etmeyin.
Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Kabızlık çekiyorsanız…
Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri