Glikolik asit olarak da bilinen AHA, hassas cilde sahip olanlar veya peeling konusunda yeni olanlar için uygundur. AHA aynı zamanda suda çözünen hafif bir kimyasal eksfoliyatördür ve bu özelliği, ölü cilt hücrelerinin parçalanmasına ve yok olmasına yardımcı olurken, aynı zamanda cildinizi nemli tutmaya devam eder.
AHA BHA serumları genellikle yaz aylarında kullanılması önerilmez çünkü cildiniz güneş ışığına daha açık hale gelir. Bu, cildinizde yanık, kızarıklık veya leke oluşumuna neden olabilir. Ayrıca AHA BHA serumları, güneş yanığı veya cilt irritasyonu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Hassas cilt tipleri de dahil tüm cilt tipleri Hyaluronik asit içerikli ürünler kullanabilir.
Hassas ciltler için peeling yapımında dikkatli olunmalıdır. Özellikle retinol ve kimyasal içeren peelinglerden uzak durmanız gerekmektedir. Hassas ciltlerde güneşten korunmak da bir o kadar önemlidir. Güneş ışınları hassas ciltlerde leke ve kızarıklığa yol açabilir.
BHA cildimizdeki fazla sebumu dengelemek ve gözeneklerde biriken fazla yağın azalmasını sağlamak için kullanılır. BHA içeren cilt bakım ürünleri en çok akneye eğilimi olan cilt tipleri tarafından tercih edilir.
İlgili 16 soru bulundu
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Siyah nokta, sivilce, akne, geniş gözenek gibi cilt sorunlarının giderilmesinde BHA asitleri oldukça etkili oluyor.
İç ve dış etkenlerle karşı önlemler alınmalıdır: Sıcak ve soğuk hava değişimlerine dikkat edilmeli, Ciltte hassasiyet yaratacak ürünler ve cilde uygun olmayan kozmetik kullanımlarından kaçınılmalı. Ciltte hassasiyet yaratabilecek temizleyiciler ve bakım kremleri kullanılmamalıdır.
Hassas ciltler, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olan bakım serumlarını tercih etmelidir. Ürünlerin içeriğinde papatya, aloe vera, yosun özü, niacinamide gibi bileşenler varsa, bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Bakım serumları, güneş ışınlarına karşı cildinize korumaya destek olur.
Parfüm, alkol ve agresif kimyasallar içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Nemlendirme işlemi, hassas ciltlerin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olur. Hafif ve nemlendirici özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanmak hassas ciltler için çok önemlidir.
3. PHA (Poli Hidroksi Asitler)
Hassas ciltlerin de kullanımına uygun olan kimyasal asitlerdir. Ayrıca antioksidan işlevi görerek cilt yüzeyinin iyileşmesine de yardımcı olurlar.
Kimyasal içeriklere en çok tepki veren cilt tipi tabii ki de hassas cilt tipi… Kullandığınız cilt bakım ürünlerinin paraben, silikon, alüminyum, alkol, nanopartiküller, petrokimyasallar, parfüm ve renklendirici içermediğinden emin olmalısınız.
Cilt kusurlarını düzeltme ve cildi yatıştırma özelliği sayesinde niacinamide her yaş için uygun bir içeriktir. Hassas ciltler dahil tüm cilt tipleri kullanabilir.
Bu, birlikte hem cildin yüzey katmanı hem de alt katmanını etkileyebilmeleri ve kolajen üretimini tetikleyerek cildi daha sıkı ve ışıltılı bir hale getirebilmeleridir. Formülünde hem AHA hem BHA içeren ürünler, genellikle hassas ciltler dahil olmak üzere tüm ciltlerde dikkatli olmak şartıyla kullanılabilir.
AHA BHA sivilce yapar mı çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. AHA BHA serumlar sivilce yapmaz ve bilakis sivilcelerin giderilmesinde kullanılır.
Cilt temizliğinin ardından göz çevresi haricinde iyice kurulanmış cilde nazikçe uygulanır. 10 dakika bekletilir, bol su ile durulanır. Uygulama ve durulama işlemleri sırasında göz ve göz çevresine temasından kaçınınız. Temas halinde bol su ile durulayınız.
Kuru ciltler için c vitamini ise cilde nem sağlayacak ve mat görünümünü ortadan kaldırarak cildin ışıldamasına yardımcı olacaktır. Özellikle hassas cilde sahip olanlar da bu ürünü rahatlıkla kullanabilir. Çünkü hassas ciltlerdeki tahrişi ortadan kaldırarak ciltteki kızarıkları azaltacak, cildi rahatlatacaktır.
Özellikle kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Retinol güçlü bir içeriğe sahip olduğu için ciltte tahribat yaratabilir, bu nedenle cildi düzenli bir şekilde nemlendirmek önemlidir. Soyma etkisi olduğu için özellikle kuru ciltlerde daha dikkatli olması önerilir.
Hassas ciltlerde kan damarları cilde daha yakın bir konumdadır. Bu durum genetiktir. Dış etkenlerden kaynaklı bu kan damarları genişleyebilir. Bir tahriş unsuru ciltle temas ettiğinde hızlıca temas edilen noktaya kan hücum eder ve cilt anında kızarmaya başlar.
Yoğurt ve yulaf ezmesi hassas ciltler için en uygun karışımdır. Bir kase yoğurdun içerisine bir yemek kaşığı yulaf ezmesi karıştırın. Cildinize baskı yapmadan yumuşak hareketlerle bu maskeyi bütün yüzünüze sürün ve on dakika kadar bekletin. Sonrasında soğuk su ile durulayın.
Hassas cilt, bazı uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan batma, yanma, kaşıntı hissi ve karıncalanma gibi hoş olmayan hislerin ortaya çıkması olarak tanımlanır. Diğer semptomlara hafif ve geçici kızarıklık da eşlik edebilir. Rosasea gibi cilt rahatsızlıklarıyla ilişkili kalıcı kızarıklıktan farklıdır.
Hassas ciltler, koruma fonksiyonu bozulmuş, kızaran, yanan, kabuklanan bir cilt yapısıdır. Hassasiyeti ortaya çıkaran nedenler arasında sigara, alkol, az uyku, iklim, güneş ışınları, cildin en üst tabakasının zayıflığı, bağışıklık sisteminde bozukluklar, kalıtımsal hastalıklar sayılabilir.
Ama akne için kullandığınız salisilik asiti belki biliyorsunuzdur. Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
Some By Mi - AHA BHA PHA Miracle Cream, içeriğinde bulunduran %70.78 centella asiatica ile sivilce izlerinin görünümünü azaltmayı destekler.
AHA ve BHA kullanımında güneş hassasiyeti önemli olduğundan bu maddeleri içeren ürünlerin kullanıldığı durumlarda mutlaka güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmamak gerekir. Özellikle beta hidroksi asit kullananların UVA ve UVB koruması içeren iyi bir güneş koruyucu kullanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri