Leğenin altındaki iki çizgi, özel hassas yıkama programını temsil etmektedir ve 30 °C de izin verilen maksimum sıcaklıktır. Bu yıkama sembolüne sahip bir giysi, en fazla 40 °C sıcaklıkta özel hassas yıkama programında yıkanmalıdır.
Dikkat: Hassas yıkama
Eski çamaşır makineleri günümüzdeki temsilcileri kadar gelişkin olmadığından geçmişte bu tür çamaşırlar elde yıkanmak zorunda kalıyor. Ancak hassas yıkama moduna sahip makinelerle narin kumaşları sorunsuz bir şekilde makinede yıkayabilirsiniz.
Hassas kumaşlar nasıl yıkanır ? Hassas kumaşlar şunlar olabilir: Suni ipek, kupramonyum ipeği, keten, yün veya ipek üstler, tişört ve bluzlar; poliamid, polyester ve Likralı iç çamaşırları, külotlu çorap ve mayolar. Çamaşırları dikkatli bir biçimde açık ve koyu renkler olarak ayırın.
Hassas programlar
Bu tip kumaşları yıkarken diğerlerine göre daha hassas bir yıkama süreci gerekiyor. Eskiden hassas kumaşların temizliği yapılırken elde yıkama öneriliyordu. Ancak çoğu çamaşır makinesi elde yıkama programı sayesinde bu zahmeti ortadan kaldırdı.
Sentetik kumaşlar gibi hassas kumaşlar ise genellikle ılık veya soğuk suda yıkanmalıdır. Yün veya ipek gibi doğal kumaşlar ise soğuk suda yıkanmalıdır. Çünkü sıcak su bu kumaşların zarar görmesine neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
Nitekim her kumaşın kendine has yıkama teknikleri bulunuyor. Fakat dayanıklı kumaşlar için ortalama bir değer vermek gerekirse; genelde 60 derecede yıkandığı söylenebilir. İpek ya da yünlü gibi daha hassas kumaşları ise maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Hassas çamaşırlara zarar vermeden yıkar. Genelde de en hassas çamaşırların en yaygınları sentetik ürünler olduğu için adı sentetik yıkamadır. Sentetik ürünler dışında başka çamaşırlarınızı da bu programla yıkayabilirsiniz. Leke çıkartma gücü diğer programlar kadar yüksek olmayabilir.
İpek kumaşları hassas yıkama programında 30 derecede ve en düşük sıkma derecesinde yıkamalısınız.
Beyazların herhangi bir renk verme sıkıntısı olmadığı için ve beyaz çamaşırlar kirleri çok daha net bir şekilde gösterdikleri için yüksek ısılarda yıkanmaları mümkün oluyor. Yine de yıkayacağınız beyaz çamaşır, yün ya da ipek gibi hassas yapıda bir kumaş ise en fazla 30 derecede yıkamak gerekiyor.
İpek ya da yün gibi hassas materyaller söz konusu olduğunda beyazların yıkanma derecesi 30 olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca yıkama işlemine geçmeden önce çamaşırlarınızı lekelerden arındıdırsanız, daha temiz kıyafetler elde edebilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır. Toz deterjana nazaran sıvı deterjanlar renk koruma açısından daha iyi olduğu için, kot pantolonlar yıkanırken sıvı deterjan kullanmak daha iyidir. Makinede kot pantolonlar yıkanırken devir ayarı 800'de olmalıdır.
Renklere Göre Derece Ayarlaması
Seçtiğiniz sıcaklık kumaşın türüne göre değişebilir, ancak genellikle koyu renkli, orta derecede kirli çamaşırları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derecedir. Ancak siyah kumaşlar en iyi şekilde düşük sıcaklıklarda yıkanır.
*Eğer kısa program kullanılacaksa renkli çamaşırlar için 30 derece yeterli olacaktır. Diğer daha uzun programlarda ise 40 derece renklerin parlaklığını ve canlılığını koruması açısından önemlidir. *Renkli çamaşırları yıkarken makinenin fazla doldurulmaması da önem taşır.
Çamaşırların çok kirli olması durumunda “hijyen” programı da kullanılabilir. 90 derecede yıkanması önerilmektedir. Renkli külotlar: Renkli iç çamaşırları beyazlardan farklı yıkanmalıdır. Yıkama işlemi için 40 derece yeterlidir ve hijyen programı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri