Cevap: Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır.
Sigaranın oluşturduğu risk dozundan bağımsızdır. 2018 yılında BMJ' de yayımlanan bir çalışma günde bir tane sigara içilmesinin de kalp krizi riskini arttırdığını ortaya koydu. O yüzden her ne kadar kulağa hoş gelmese de sigarayı azaltmak veya tiryakisi değilmiş gibi davranmak bizi kalp hastalıklarından korumuyor.
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunu söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.
Erbaş, “Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur” ifadelerini kullandı Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş sigaranın haram olduğunu dile getirerek, "Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" dedi.
İlgili 15 soru bulundu
Sigara ne kadar zararlı olursa olsun, sigara konusunda bir ayet yoktur. O hâlde sigara içmek haram değildir. Allah tarafından haram kılınmamış bir şeyin haram olduğunu söylemek, Allah'a ait bir yetkiyi gasp etmek anlamına gelir ki, böyle bir şey müçtehitlerin en korktuğu şeydir.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Vücuda giren nikotinin ne zaman atılacağına dair bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bir günahtan tövbe etmek için beklenilmez. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen bir insan hemen terk etmelidir. Ayrıca tövbe etmek için kırk gün beklemek diye bir durum da yoktur.
Sigara veya tütün Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veya müctehid imamlar döneminde bulunmadığı için, hakkında Âyet-i Kerime, Hadis-i Şerif veya müctehidlerin bir sözü yoktur. Bu bakımdan sigara hakkında, ortaya çıkışından bu yana fukahanın mübah, mekruh ve haram şeklinde farklı görüşleri olmuştur.
“Tahrîmen mekruh”, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir. Ayrıca sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Oysa Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.” buyurmaktadır. Bu sebeple sigara, insanın kendisini tehlikeye atması demektir.
“Caiz değildir”
Sigarayla ilgili Kuran ve sünnette açık bir şey yok. Sigaranın cana, nesle, mala zararı var. Bu zararlara baktığımız zaman caiz değildir. Haram mı mekruh mu tartışması var.
SİGARA İÇMEK ABDESTİ BOZAR MI? Diyanet'in konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ancak, sigaranın sağlığa zararlı olması, abdesti bozması için gerekçe teşkil etmez. Fıkıh kitaplarında, detayları ile sıralanan 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır" ifadeleri yer alır.
Buna göre elektronik sigara içmek caiz değildir. Haramdan mekruha doğru hükmü ise içen kişiye (bünyesine göre) verdiği zarara bağlıdır.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute - NCI), hayatları boyunca düzenli olarak günde ortalama bir sigaradan daha az içen insanların %64 daha fazla erken ölüm riski taşıdıklarını buldu. Günde 1-10 sigara içenler ise %87 daha fazla risk taşıyor.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Sigara içmek, tütün kullanmak, nargile içmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Sigara içmek, tütün ürünleri kullanmak abdest bozmaz.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
- Cips olsun ve buna benzer kıraker gibi birçok şey tüketiyorum, onları hayatımdan çıkarmam mı gerekiyor? - Bu devirde yeme içme konusunda bir müslümanın yapması gereken nedir? Değerli kardeşimiz, Tıbbın zararlı dediği her şey haram olmaz, böyle bir genel hüküm isabetli değildir.
Alkollü içkilerin ise, hiç zarar vermese de, bir damlası bile haramdır. Bu bağlamda, içerisinde kafein bulunan enerji içecekleri haram değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri