Bu sembol, normal yıkama programında 95 °C'ye kadar sıcaklıklarla yıkama yapılabileceğini göstermektedir. Bu yıkama sembolü, giysinizin hassas yıkama programında (örn. kolay bakım veya hassas yıkama programı) maksimum 40 °C'de yıkanabileceğini göstermektedir.
Hassas kumaşlar nasıl yıkanır ? Hassas kumaşlar şunlar olabilir: Suni ipek, kupramonyum ipeği, keten, yün veya ipek üstler, tişört ve bluzlar; poliamid, polyester ve Likralı iç çamaşırları, külotlu çorap ve mayolar. Çamaşırları dikkatli bir biçimde açık ve koyu renkler olarak ayırın.
Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz. Pamuklu giysiler adı gibi pamuk bitkisinin işlenmesiyle, keten giysiler keten bitkisinin saplarından elde edilen kumaşlardan üretilir.
İpek ya da yünlü gibi daha hassas kumaşları ise maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor. Siz yine de kıyafetinizi yıkamadan evvel içindeki yıkama talimatlarının bulunduğu etiketi mutlaka okuyun.
Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sentetik kumaşlar gibi hassas kumaşlar ise genellikle ılık veya soğuk suda yıkanmalıdır. Yün veya ipek gibi doğal kumaşlar ise soğuk suda yıkanmalıdır. Çünkü sıcak su bu kumaşların zarar görmesine neden olabilir.
Çamaşır Makinesi Hassas Durulamada, yıkama döngüsündeki su seviyesi yaklaşık iki litre yükseltilir ve eklenen durulama döngüsüyle durulama süreci en ideal koşulara ulaştırılır. Bu sayede çamaşırlar deterjandan tamamen arındırılarak çamaşır üzerindeki deterjan kalıntıları yok edilir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Külot ve slip gibi çamaşırlar, kumaşa bağlı olarak pamuklu veya sentetik programlarında yıkanmaya uygundur. Ürünlerin kumaşına uygun olan iç çamaşırı leke çıkarıcılar sayesinde istenen programda yeterli hijyen ve temizlik elde edilebilir.
İpek ya da yün gibi hassas materyaller söz konusu olduğunda beyazların yıkanma derecesi 30 olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca yıkama işlemine geçmeden önce çamaşırlarınızı lekelerden arındıdırsanız, daha temiz kıyafetler elde edebilirsiniz.
Tekstil ürününüz çamaşır makinesine karşı dayanıklı pamuktansa, makinede 30°C'ye kadar pamuklu veya hassas yıkama programını seçerek yıkayın. Kaşmir gibi çok hassas tekstilleri yıkamak istiyorsanız, lütfen daima elde yıkama programını ve soğuk suyu seçin.
Dikkat: Hassas yıkama
Eski çamaşır makineleri günümüzdeki temsilcileri kadar gelişkin olmadığından geçmişte bu tür çamaşırlar elde yıkanmak zorunda kalıyor. Ancak hassas yıkama moduna sahip makinelerle narin kumaşları sorunsuz bir şekilde makinede yıkayabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Hassas programlar
İpek, dantel, yünlü gibi kumaşların diğer kumaşlara göre daha narin olduğu konusunda herkes hemfikir. Bu tip kumaşları yıkarken diğerlerine göre daha hassas bir yıkama süreci gerekiyor. Eskiden hassas kumaşların temizliği yapılırken elde yıkama öneriliyordu.
Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Sağlığınız ve hijyen sağlamanız için pamuklu iç çamaşırları da dahil kullandığınız tüm iç çamaşırı çeşitlerini günde bir kez ya da iki günde bir kez değiştirmelisiniz. Kadınların regl dönemlerinde yoğunluğa bağlı olarak külotlarını günde birkaç kez değiştirilmesi önerilir.
İdrar lekelerini temizlemek için sıcak su kullanılması süreci hızlandıracaktır. Deterjan ve sıcak su ile idrar lekesi olan bölge rahatlıkla temizlenebilir. Bir bez yardımı ile deterjanlı suyu o bölgeye silme hareketleri ile uygularsak lekenin çıkması sağlanabilir.
GENİTAL BÖLGEYİ KORUYOR
Özellikle dar pantolon ve taytlar giyildiğinde ortaya çıkabilecek sorunları engelleyen bu küçük cep, ekstra kumaş parçası sayesinde cildinizin nefes almasını sağlayarak genital bölgede oluşabilecek sorunların önüne geçiyor.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
İç çamaşırı yıkama: önemli olan materyal
Pamuklu bokser şortlar, külotlar ve fanilalar kolaylıkla çamaşır makinesinde yıkanabilir. Renkli giysiler için kirlenme derecesine göre 40- 60°C sıcaklığını seçiniz ve uygun bir renk koruma çamaşır deterjanı kullanınız.
Yumuşatıcıyı son durulamada manuel olarak da ekleyebilirsiniz. Çamaşır makinesinde yumuşatıcı kullanımı konusunda deneyiminiz yoksa ve makinenin yumuşatıcı bölümünü bulamıyorsanız, yumuşatıcıyı son durulama sırasında deterjan gözüne manuel olarak da ekleyebilirsiniz.
Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır. Su sıcaklığından sıkmaya kadar yıkamanın her aşaması, sentetik çamaşırlara göre programlanır.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın. Bu program, diğer tüm yıkama programlarına göre daha uzun sürede yıkamasına rağmen yüksek enerji ve su tasarrufu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri