Hasta hakları konusunda uluslararası alanda düzenlenen ilk belge 1981 yılında Lizbon'da imzalanan Dünya Hekimler Birliği Hasta Hakları Bildirgesi'dir***.
TÜRKİYE'DE HASTA HAKLARI'NIN TARİHSEL GELİŞİMİ
1960 Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi (Türk Tabipler Birliği) Türkiye'de hasta-hekim ilişkilerini düzenleyen ilk yazılı metin, Türk Tabipleri Birliği tarafından 1960'da hazırlanan “Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi”dir.
Hasta hakları teriminin dünyada ilk kez açık bir şekilde, Amerika'da sağlık sistemindeki bozulmaların başlama- sıyla ve sağlık alanında özellikle he- kimlere yönelik davaların artmasıyla birlikte, 1973 yılında Amerikan Hasta- neler Birliği tarafından Hasta Hakları Bildirgesi'nin(Patient's Bill of Rights) yayınlanması ...
Türkiye'de ise, şu an kullanılmakta olan hasta haklarını açıklayan resmi belge, T.C. Sağlık Bakanlığının 1998 yılında yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'dir.
Hekimlik meslek örgütü olan Dünya Tıp Birliği' nin 1981 de yayınlamıştır. Genel olarak vurgulanan konu hasta haklarının sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu ve bu sebeple hekimlerinde hasta haklarına saygı duymak zorunda olduğu ile ilgilidir. Lizbon bildirgesi hukuksal bir bildirgedir. Bağlayıcılığı yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Hasta hakları konusunda uluslararası alanda düzenlenen ilk belge 1981 yılında Lizbon'da imzalanan Dünya Hekimler Birliği Hasta Hakları Bildirgesi'dir***. Bu bildirge, 1995'te Bali'de yeniden ele alınarak yenilenmiş, en son olarak ta 2005 Santiago Bildirgesi'yle geliştirilmiştir.
1981 Dünya Tıp Birliği Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi:Dünya Tıp Birliği'nin 34. Genel Kurulu'nda dünyadaki ilk uluslararası hasta hakları belgesidir.
Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı kabul edilmektedir. 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastaneler Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlamıştır.
1928 yılında “Tababet ve Şuabat-ı Sanatlarının Tarz-ı crasına Dair Kanun”, 1961 yılında “Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi” ve 1998 yılında da “Hasta Hakları Yönetmeliği” yayınlanmıştır.
Hasta hakları ile ilgili bilinen ilk ulusal belge, Amerikan Hastaneler Birliğinin Page 4 Toplum ve Sosyal Hizmet Cilt 22, Sayı 1, Nisan 2011 88 1972 yılında yayımlamış olduğu Hasta Hakları Bildirgesidir (Sert, 2004: 64).
Amerika Birleşik Devletleri'nde 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastane Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlaşmıştır.
Türkiye'de 2003 yılında başlatılan hasta hakları uygulamalarının alandaki (has- tanelerdeki) uygulayıcıları hasta hakları birim sorumlularıdır.
Çünkü AB'nin konuyla ilgili en temel belgesi olan ve 2002 tarihinde imzaya açılan kısaca "Hasta Hakları Şartı" olarak bilinen "hasta haklarına ilişkin Avrupa statüsü - (ana sözleşmesi)" bu alanın örgütlenecek "sivil" yapılara bırakılmasını öngörüyor.
Bu doğrultuda, hasta haklarını tek bir yasal düzenleme altında toplayan Hasta Hakları Yönetmeliği 1998 yılında yürürlüğe girmiştir. Hasta Hakları Yönetmeliği'nde; hastanın bilgilendirilmesi, hastanın tıbbi muayeneye göstereceği rıza, hastanın uyması gereken kurallar gibi hususlar düzenlenmiştir.
Herkesin; adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet almaya hakkı vardır.
Bu hak, hangi sağlık kuruluşundan hangi şartlara göre faydalanılabileceğini, sağlık kurum ve kuruluşları tarafından verilen her türlü hizmet ve imkanın neler olduğunu ve müracaat edilen kuruluşta verilen sağlık hizmetlerinden faydalanma usulüne öğrenme haklarını da kapsar.
Bir kişinin tanı (teşhis), tedavi, rehabilitasyon ve izleme gibi tıbbi süreçler boyunca sahip olduğu haklardır. Hasta hakları üçüncü kuşak insan hakları içerisinde tanımlanmıştır.
1982 Anayasası da 17, 56 ve 65. maddelerindeki düzenlemelerle söz konusu hak ve hakları güvence altına almıştır. Bu kapsamda, devletten, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığını insan onur ve haysiyetine yakışır bir şekilde sürdürebilmesini gerçekleştirilebilmesi istenmiştir.
Birim, Hasta Hakları Kurul Başkanı olan Başhekim Yardımcısına bağlı olarak faaliyet gösterir. Madde 15- Birim sorumlusu; kamu hastaneleri için sosyal hizmet uzmanı, psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, hemşire (fakülte mezunu) unvanına sahip kişiler arasından, Valiliğin teklifi Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.
2.9.Hastalar, sağlık kurumundan taburcu edildiklerinde tanıları, tedavileri ve bakımlarını içeren bir yazılı özet alma ve isteme imkanına sahiptir. 3.1.Hastanın bilgilendirilmiş onayı herhangi bir tıbbi girişimin ön koşuludur. 3.2.Hasta tıbbi girişimi reddetme veya durdurma hakkına sahiptir.
Ulusal Düzeyde Hasta Haklarının Gelişimi
1998 Hasta Hakları Yönetmeliği ( 1 Ağustos1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Avrupa Hasta Hakları Bildirgesi'nden son maddesiyle farklılaşmaktadır.
Komisyonca hazırlanan bir Giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 günü Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan BM Genel Kurulu'nda kabul ve ilan edilmiştir.
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi,1 10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabul edilmiştir.2 Oylamaya katılan BM üyesi 48 devletin temsilcileri “olumlu” oy vermiştir. Türkiye de, “olumlu” oy verenler arasındadır. Bildiriye “karşı oy” veren çıkmamış fakat 8 üye devlet, çekinser oy kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri