Güvercin bu kez ağzında taze koparılmış bir zeytin dalı ile geri dönüyor. Bunu gören Nuh Peygamber, tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlıyor. İşte bu nedenle ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin, tarih boyunca barışın ve yeniden doğmanın sembolü olarak anılıyor.
Türk mitolojisinde ruhun simgesi olan güverci- ne Türk- İslam anlayışında ve Anadolu'da ayrı bir önem verilmektedir. Yuva yaptığı eve zenginlik ve bolluk ge- tiren güvercin, rüya tabirlerinde müjdenin habercisidir. Beyaz güvercin ise tüm dünya halkları tarafından barı- şın ve aşkın sembolü olarak kabul edilmektedir.
Kutsal kitaplarda sözü edilen zeytin için Eski Ahitte yer alan efsanelerden birinde; ağzında bir zeytin dalı ile Nuh'un gemisine dönen güvercin tufanın bittiğini haber vermiş ve o zamandan bu yana zeytin dalı barışın sembolü olmuştur.
Eski Ahit'e göre zeytin, refahın ve bolluğun sembolüdür. Ve yalnız Eski Ahit değil, tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı; kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür.
Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus kendisine en değerli hediyeyi verecek olana kentin koruyuculuğunu verecektir. Açılan yarışmada tanrı Poseidon, Zeus'a savaşta yenilmeyecek bir at armağan eder. Tanrıça Athena'da zeytin ağacı hediye eder. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu beyaz güvercin bir süre sonra da gemiye ağzında bir zeytin dalı ile geri döner. Bu sayede Nuh Peygamber tufanın bittiğini ve aynı zamanda da suların çekildiğini anlar. Bu nedenle de ağzında zeytin dalı ile beyaz güvercin tüm çağlar boyunca barışın sembolü olarak da bilinir.
Zeytin ağacı, uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için ölmez ağaç olarak anılır.
Zeytin ağacı, bereketi ve dayanıklılığı simgeleyen önemli bir semboldür. Bu nedenle sevdiklerinize zeytin ağacı hediye etmek, onlara uzun ömürlü mutluluk ve bereket getireceğine inanılan güzel bir adettir. Ayrıca zeytin ağacı, doğaya duyulan sevgiyi ve saygıyı da temsil eder.
İnsanlık tarihinin kayıt altına aldığı ilk ağaç olan sedir ağacı savaşlara ve birçok felakete rağmen günümüze ulaştı. Ancak sedir ağaçları da binlerce yıl varlığını sürdürüp modern çağın kurbanı olan birçok tür gibi tehdit altında.
Kuran'da da zeytin ağacını, meyvesini, yağını öven ve kutsal kabul eden ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerde zeytin ağacının yine kutsal bir yer olan Sina Dağı'nda yetiştirildiği, sıkılarak yağının çıkarıldığı ve bu yağın yemeklere lezzet, hastalıklara şifa vermek için kullanıldığı yazılıdır.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Efsaneye göre “Zeytin dalı uzatmak” deyimi de bu hikayeden gelmektedir. Antik dönemin olimpiyat oyunlarında başarı kazanan sporcuların, zeytin ağacının dallarından yapılmış taçlarla ve zeytinlerden sıkılan yağların konulduğu amfora ile ödüllendirildiği rivayet edilir.
Zeytin yaprağı, barış ve bereketin simgesi olan zeytin ağacının yapraklarıdır. Ege, Marmara ve Akdeniz illerinde sıkça yetişen zeytin ağacını zeytin yaprakları çevreler. Sağlık için güçlü etkilere sahip olan zeytinin kendisi de yağı da bolca şifa barındırır.
Güvercinin ağzında yaşamın sürdüğünü müjdeleyen bir zeytin dalıyla dönmesi güvercinin evrensel barış simgesi olmasına yol açmıştır. Benzer biçimde güvercinin Hristiyanlıkta da önemli bir yeri vardır. İncil'de vaftiz edilen Hz. İsa'nın başına "Kutsal Ruh"un beyaz bir güvercin olarak konduğu anlatılır.
Güvercin, zamanını güvercinleri ile ilgilenerek geçiren genç bir adamın hayatın gerçekleri ile yüzleşmesini konu ediyor. Kendi halinde bir yaşantısı olan Yusuf'un en büyük tutkusu babasından yadigar kalan güvercinleridir.
Rüyada eve güvercin girmesi genel olarak hayırlı yorumlanmaktadır. Aynı zamanda mevcut sıkıntılarınızın yerine mutluluğa bırakacağını da müjdeler. Oldukça parlak bir iş hayatı geçireceğinizin müjdesini verir. Eve pencereden güvercin girdiğini görmek de hayır olarak yorumlanmaktadır.
Sadece menengiç değil, defne, iğde, meşe, kızıl diken, dut, gül dalı, üvez gibi ağaçlar da halk arasında kutlu sayıldığından nazarlık olarak kullanılmış, Mart ayında Nevruz zamanı çıtlık nazarlığı oyup takmak kem gözlerden korunmayı hedeflemiştir.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen, kış aylarında yapraklarını döken kayın ağacı, yaklaşık 40 metre uzayıp 700 yıl kadar yaşayabiliyor.
Her daim yemyeşil kalmayı başaran çam ağacı, kokusu, kozalakları ile bir dilek ağacı özelliği taşıyarak, bereket ve bolluk simgesi olarak kabul görmektedir.
Kuran'da zeytin ile ilgili 6 surede 7 ayet bulunmaktadır. Nahl, Tin, Enam, Müminun, Abese, Nur surelerinde geçen zeytin, Kur an-ı Kerim de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir.
Rüyada zeytin görmek bolluk ve bereket ile beraber rızık anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ilim, mal ve mülk ile huzura işaret eder. Eğer fakir ve kimse zengin olmayı ve mal mülk sahibi olmayı hayal ediyorsa bunun gerçeğe dönüşeceğine rivayet edilir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Olea europaea
Zeytin adını ağacına, meyvesine, Leylak, Yasemin, Forsythia ve gerçek dişbudak ağaç türlerini de (Fraxinus gibi) içeren bitki ailesine verir. Zeytin ağacının binlerce çeşidi bilinmektedir. Zeytin çeşitleri öncelikle yağlık, yemeklik veya her ikisi için kullanılabilir.
Zeytin ve İncir Cennetin bereket, rahmet ve güzellik sembolüdür. İncir ağacı gerçeği temsil eder, hayatı temsil eden zeytin ağacıdır. İslamiyet'te zeytin, dünyanın ekseni, zeytin dalı ise peygamberlerin sembolü olarak kabul edilir. Bütün semavi inançlarda barışın simgesidir.
Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir. TOPRAK İSTEKLERİ; Zeytin ağacı her ne kadar "fakir toprakların zengin ağacı" ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri