İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
Birim, Hasta Hakları Kurul Başkanı olan Başhekim Yardımcısına bağlı olarak faaliyet gösterir. Madde 15- Birim sorumlusu; kamu hastaneleri için sosyal hizmet uzmanı, psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, hemşire (fakülte mezunu) unvanına sahip kişiler arasından, Valiliğin teklifi Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.
ALO 184 Sabim Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir iletişim hattıdır. Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı olarak da adlandırılan bu kanal vasıtası ile sağlık hizmeti süresince karşılaşılan her türlü aksaklıklarla ilgili öneri ve şikayetin iletilmesi mümkündür.
Hasta hakları ihlaline sebep olabilecek uygulamaları inceler. Akabinde öneri ve düzeltici işlem belirlenmesine karar verir. Bunun üzerine ilgili sağlık kurum ve kuruluşu belirlenen süre içinde gerekli önlemleri alır. Ardından yapılan işlem hakkında İl Sağlık Müdürlüğü nezdindeki Hasta Hakları Kurulu'nu bilgilendirir.
Aldığınız sağlık hizmeti ile ilgili olarak hasta haklarına ilişkin görüş, öneri, teşekkür, sorun çözme ve şikayet başvurularınızı Hasta Hakları Birimine yapabilirsiniz. Hasta Hakları Birimi zemin kat idari birimler kısmında ve alt zemin katta Nöroloji Polikliniği içinde hizmet vermektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Hastalar, ilgili sağlık personeli hakkında, bağlı bulunduğu meslek odasına ve sağlık kuruluşunun hasta iletişim birimi ile hasta hakları kurullarına başvurma olanağına sahiptirler.
Herkesin; adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet almaya hakkı vardır.
Hasta hakları, insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını ve sağlık hizmetlerinin yüksek kalitede verilmesini amaçlar. Hastanemize başvuran her birey, dil, din, ırk veya mezhep ayrımı yapılmaksızın tüm hizmetlerden yararlanma hakkına sahiptir.
Daha sonra hastanın durumuna göre bir görevli ve yakınıyla tekerlekli sandalye/sedye/yürüyerek yatacağı üniteye gönderilir. Hastanın servise kabul edilmesinden hemşire sorumludur.
Sekretarya hizmetleri il sağlık müdürlüğü hasta hakları koordinatörlüğünce yürütülür. d) Kurul, başvurunun kurula ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde başvuru hakkında karar verir. e) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır.
Telefonla Başvuru:Vatandaşlarımız sabit telefonlardan ve cep telefonlarından 150'yi arayarak CİMER'e ulaşabilirler. Mektupla Başvuru:Kaymakamlıklar Valilikler Başbakanlık ile tüm Bakanlıklardaki Halkla İlişkiler bürolarına mektupla/faksla müracaat yapılabilir. T.C.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
Hasta Hakları Sorumlusu Ne Kadar Maaş Alır? Hasta Hakları Sorumlusu olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hasta Hakları Sorumlusu maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.700 TL civarındadır.
Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Nasıl Hasta İlişkileri Sorumlusu Olunur? Hasta İlişkileri Sorumlusu olmak için dört yıllık eğitim veren üniversitelerin, Sağlık Yönetimi, Psikoloji, Halkla İlişkiler ve ilgili sosyal bilimler programlarından lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Sonuç olarak kişinin tedaviyi reddetmesi hak, hekimin buna uyması ise yükümlülüktür. Tedaviyi ret hakkının kişinin kendisi kullanması gereken bir haktır.
(2) Sorumlu hemşire, servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.
6.7.1.Hastanın bilinci kapalı ve yanında yasal temsilcisi yok ise; ilk müdahale acil servis hekimi tarafından yapılır. İki uzman doktorun imzalaması ile işlem gerçekleşebilir. 6.7.2.Çocuk Hastalarda; Velisi tarafından onay verilir, 16 yaşını doldurmuş olan çocukların da ayrıca onayı sorulur ve imzası alınabilir.
Hasta kabul sorumlusu, hastaneye gelen hastalar ile ilgili tüm kişisel bilgileri hastane işletim sisteminin veri tabanında kayıt altına alınmasını sağlayan kişidir.
Hasta haklarıyla ilgili başvuru mekanizmaları oluşturarak sağlık hizmeti ortamında iç kontrolü sağlamaktır. Tüm bu hakların amacı “insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını” ve sağlık hizmetlerinin yüksek kalitede verilmesini sağlamaktır.
İnsan hakları ile ilgili diğer bir sınıflama olan hak kuşakları sınıflaması içinde ise, hasta haklarının üçüncü hak kuşağı içinde yer aldığını görüyoruz.
Madde 15- Hasta; sağlık durumunu, kendisine uygulanacak tıbbi işlemleri, bunların faydaları ve muhtemel sakıncaları, alternatif tıbbi müdahale usulleri, tedavinin kabul edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçları ve hastalığın seyri ve neticeleri konusunda sözlü veya yazılı olarak bilgi istemek hakkına ...
Bireyin kendi bedenine ve bütünlüğüne yönelen tıbbi girişimler konusunda bilgilendirilmesi en temel hasta hakkıdır. Ancak; aktarılan bilginin açık olması, yeterince anlaşılması, soruların cevaplanması, süreklilik taşıması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri