Doğrulanmış Cevap. Ki olarak kalır -ki ekinin bir anlamı yoktur. bunun için -ler eki çokluk anlamı katmamış çoğul ek olarak kullanılmamıştır. bu yüzden tekildir.
kiler bir isimdir hiçbir çoğul eki almamıştır yani tekildir kiler bazı yiyeceklerin daklandıkları küçük loş odaya denir oradaki -ler eki değil kelimenin kendisidir kolay gelsin en iyi seçer misin?
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb.
Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
İlgili 25 soru bulundu
Tekil İsim
Adından anlaşıldığı üzere “teklik” ifade eder. Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
"Kelebek" kelimesi tekil bir isimdir. Çünkü kelebeğin 1 tane olduğunu anlıyoruz.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
glasses {çoğul}
bardaklar {çoğ.}
3) Topluluk İsmi:
Çoğul eki almadan çokluk bildirirler: Halk, ordu, orman, sürü, meclis, deste, buket, demet… Not: Topluluk ismi gibi görünen bazı isimler tekil isim olabilir.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
Sözcükler miktarına ve sayısına göre üçe ayrılır. 1- Tekil İsimler 2- Çoğul İsimler 3- Topluluk isimleri Tekil olmasına rağmen birden fazla varlığı tanımlayan kelimelere topluluk ismi denir.
Türkçede isimler, varlıklara verilişlerine, oluşlarına ve sayılarına göre üçe ayrılır. Sayılarına göre isimler de tekil, çoğul ve topluluk ismi olmak üzere üç ana başlıkta toplanır. Örneğim ''Masa'' kelimesi tekil iken, ''masalar'' çoğuldur. Topluluk isimleri ise yapıca tekil olmasına rağmen anlamca çoğuldur.
"Öğrenci" tekildir. Çünkü herhangi bir çoğul eki (-ler/-lar) almamıştır.
Yanıt:Yazı dilinde üzüm, pirinç, nohut gibi taneli yiyecekler 'ler' çoğul ekiyle çoğullanır; ancak tanelerine vurgu yapılmak istenirse 'tane' sözcüğüyle birlikte kullanılır.
ayakkabı: cins ismi; somut, tekil, birleşik isim. ordu: cins ismi; somut, topluluk ismi, basit isim. Ankara: özel isim; somut, tekil, basit isim.
mevsim, defter, dergi… 2-ÇOĞUL İSİM: “-ler / -lar” çoğul eki alarak birden fazla varlığı karşılayan isimlerdir.
Sadece bir kişiyi ya da bir nesneyi niteleyen isim soylu sözcükler tekil olarak nitelendirilir. Örneğin: Şişe kelimesi tekil, şişeler ise çoğuldur.
Çay kelimesi cins bir isimdir . Çaylar kelimesi ( -lar ) çoğul eki aldığından çoğul bir isimdir . Çayı 5 duyu organımızla hissedebildiğimiz için çay somuttur .
Tekil.Kalemlik kelimesi türemiş bir sözcüktür. Kalem'den Kalem-lik olmuştur. Bu arada çoğul eki -lar -ler ekleridir.
Öte yandan topluluk ifaden eden sözler sıfat olarak da kullanılabilir. kalabalık öğrenci grubu dendiğinde kalabalık sıfattır. Kalabalık gibi isimler çokluk eki alınca belirsizlik zamiri olur.
Cevap: Evimiz bir tekill dir çünkü evdir -imiz ise sonradan gelen eklerdir.
Ağıl, Ahır, Köy, Şehir, Ülke tekil isimlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri