Günlük protein, enerji ve sıvı gereksinmelerini oral yoldan yeterli miktarda sağlayamayan hastaya oral nutrisyon suplemanları veya nazogastrik, nazoenteral, perkütan tüpler aracılığıyla uygulanan yapay beslenme şeklidir. Yutma refleksi olan-yiyebilen tüm hastalar için ilk basamak normal-doğal gıda ile oral beslenmedir.
Parenteral beslenme, tüple ya da ağız yoluyla yeteri kadar beslenemeyen kişilerde sağlıklı beslenme durumunu sürdürmek için protein, karbonhidrat, yağ, mineral, elektrolit, vitaminler ve diğer ihtiyaç duyulan elementleri içeren damar yolu ile beslenme uygulamasıdır.
Nazogastrik sonda (beslenme sondası) burundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilir. Hasta sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilir. Hekim veya hemşire yavaş hareketlerle nazogastrik sondanın mideye kadar ulaşmasını sağlar. Hasta işlem sırasında durulmasını istiyor ise el hareketleri ile işaret edebilir.
İştah azalması, yutma güçlüğü, ya da yemek yemeye engel olan herhangi bir operasyon geçiren bir hasta ya da kronik hastalığı olan bir kişi günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollardan sağlayamayabilir. Bu durumda kişiye dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Bu yöntem “enteral beslenme” olarak adlandırılır.
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Giriş Yoğun bakım tedavisinin bir parçası olan beslenme desteği, yoğun bakım hastalarında beslenme yetersizliklerinin önlenmesinde ve hastaların tedavisinde hayati bir role sahiptir. Beslenme kritik hastalarda yara iyileşmesini düzeltir, immün yeterliliği geri kazandırır, morbidite ve mortalite hızlarını düşürür (1).
Entübe edilen hasta ağızdan yiyip içemez. Hasta damar yoluyla beslenir.
Bu sayede kişilerin oral beslenme veya sindirim süreci atlanarak malnütrisyona uğramalarının önüne geçilir. Parenteral beslenme genellikle 3 gün içerisinde oral beslenme imkanına sahip olmayan hastalar için tercih edilen bir beslenme şeklidir. Parenteral beslenme tıbbi bir terim olup 2 çeşide ayrılır.
Bu tür durumlarda hasta damardan beslenmeye başlanır (TPN: Total Parenteral Nutrisyon). Bu işlem öncesi hastanın genişçe bir toplar damar yoluna geniş bir kateter takılarak, ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller bu yolla uygulanır.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır? Hasta bezi raporunu herhangi bir hastanesinde görev yapan uzman doktordan yazdırmanız gerekiyor. Hastaneye gittiğiniz zaman ilgili hekime kayıt yaptırdıktan sonra hekimiz raporunuzu yazar ve sistem üzerinden otomatik olarak e-nabız üzerinde raporunuz oluşturulur.
Katabolik dönemi ağır ve uzun süren hastalarda sindirim sisteminin anatomik veya fonksiyonel bütünlüğünün bozulması sonucu oral beslenmenin yapılamadığı durumlarda, hasta için gerekli tüm besin maddelerinin damar yolu ile verilmesi işlemidir.
Yutması en kolay yiyecekler tercih edilir. Bu esnada dengeli bir diyet yapılması önemlidir. Tüpten besleme: Hastada zatürre, yetersiz beslenme veya sıvı - elektrolit dengesizliği riski varsa, bir burun tüpü (nazogastrik tüp) veya PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) ile beslenmesi gerekebilir.
Gastroenteroloji veya iç hastalıkları uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.
Devamlı yatmak veya oturmak dışkılama isteğinin azalmasına veya kaybolmasına neden olur. Bu nedenle dışkının yumuşatılması ve bağırsak hareketlerinin hızlandırılması için hastaya sabahları ılık su, kuru erik, kayısı, yumuşak ve posalı gıdalar ile lifli mamalar verilebilir.
Nazogastrik tüpten / PEG' den yemek verebilir miyiz? Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez.
Özellikle hastanın uzun süre entübe kalacağı durumlarda ise hastanın midesine tüp ilerletildiği beslenme yöntemi kullanılabilir. Hastanın ağzından küçük bir tüpün mideye doğru ilerletildiği orogastrik ya da burnundan bir tüpün mideye ilerletiliği nazogastrik yöntemle hasta beslenebilir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Damar yolu ile beslenme desteği verilmesi:Damar yolu ile besleme ancak sindirim siteminin kullanılamadığı durumlarda başvurulabilecek bir yöntemdir.
Ameliyat olan hastalara hastanedeki ilk günlerinde verilen serumların amacı on¬ları susuz ve gıdasız bırakmamaktır. Se¬rumlarda bulunan şeker ve çeşitli tuzlar ağızdan yeteri kadar beslenemeyen hastaların enerji ve elektrolit ihtiyacını kar¬şılamaktadır.
Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Ventilasyon cihazına bağlı kalınan süre uzadıkça hastada ölüm oranı ve ciddi komplikasyon gelişme olasılığı artar. Fakat hastalığı tedavi edilen ve uygun zamanda entübasyonu sonlandırılan hastalarda, entübasyona bağlı komplikasyonların tamamen geri döndürülebilmesi genellikle mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri