Çocuklarda kaka renginin kahverengi, hardal ve ten rengi benzeri tonlarda olması normal kabul edilir. Yeşil kaka özellikle yenidoğanlarda ve küçük bebeklerde yaygın görülen renklerden biridir. Çocuklardaki yeşil dışkı rengi genellikle ishal, vitaminler, ilaçlar ya da tüketilen yiyeceklerden dolayı olabilir.
Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar gevşek, yeşilimsi dışkılara neden olabilir. Bebeğinizin diyetine katı yiyecekler, özellikle yeşil sebzeler eklediğinizde, bebeğinizin kakası yeşile dönebilir.
1 Yaş Bebeklerde Kaka Rengi
Sadece anne sütü veya formül mama dışında beslenen bebeklerde normal dışkı rengi olarak kahverengi kabul edilebilir. Bu dışkının çok sulu veya mukuslu kıvam alması, beyaz siyah ve gri gibi renkler ile kendini göstermesi durumunda dışkı mutlaka değerlendirilmelidir.
PARLAK SARI. Emzirilen (ve bazen formül mama ile beslenen) bebeklerde parlak sarı kaka görmek normaldir. Normalden çok daha sık ve aşırı derecede akıcı olan parlak sarı kaka, ishal olabilir. İshal dehidrasyon riskini artırabilir.
Rengi açık sarı, kıvamı yumuşak ve pütürlü olarak tanımlanabilir. Yeterli beslenemeyen, kilo alımı az olan bebeklerde kaka ve kirli bez sayıları azdır. Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir. Bazı bebekler ise anne sütü almalarına rağmen 2-3 günde bir kaka yapabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
İshalin Tanımlanması
Normal bebek kakası sarı, ten rengi, kahverengi veya yeşil görünebilir. Akıcı, yumuşak, macun gibi kalın veya daha fazla şekilli olabilir. Bir bebek günde birkaç kere bezini kirletebilir veya sadece bir veya iki kez olabilir.
Bebeklerde Sümüksü Sarı Kaka
Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur. Özellikle bağırsak enfeksiyonları sümüksü sarı kakaya sebep olabilir. Ancak bağırsak enfeksiyonu oluşması durumunda bebeğinizde ateş, kusma gibi durumlar da görülür.
Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır? Dışkılamada meydana gelen değişiklikler 2 veya daha fazla hafta boyunca devam ederse doktora başvurulmalıdır. Dışkı parlak kırmızı, veya siyah renkte ise hemen doktora görünülmelidir. Bu belirtiler tedavi edilmediği takdirde acil duruma dönüşebilecek hastalıkların habercisidir.
Çok sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, emme güçlüğü ile birlikte olan öksürük, nefes almada güçlük ya da farklılık bir hastalık belirtisidir. Bazı bebekler ilk aylarda çok sık hıçkırırlar. Bunun belli bir nedeni yoktur ve genellikle bebeği rahatsız etmez.
Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir. Banyo sıcaklığı ve su sıcaklığı uygun ise banyo yapmaktan hasta olunmaz.
Bunun sebebi yeşil-sarı renkte olan safra sıvısı ile mor-mavi renkte besinlerin karışmasıdır. Dışkınızın normal rengine dönmesi için yeşil ve mavi-mor yiyeceklerden bir süre uzak durun. Eğer bu renkli besinleri tüketmediğinizde dışkı renginiz normale dönerse endişe edilecek bir durum yok demektir.
Kaka rengi tek başına bir hastalık belirtisi olmasa da sümüksü kıvam, ateş ve kusma gibi semptomlar eşlik ettiğinde bir doktora danışılması gerekir. Çocuklarda özellikle mamaya geçiş ve diş çıkarma dönemleri, gelişen enfeksiyonlar, alerjiler nedeniyle kaka rengi yeşil olabilir.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Ani başlayan, 38-39 dereceye kadar yükselen ateş, bebeklerde gribin en önemli belirtilerindendir. Ancak ateş, grip olan her bebekte yükselmeyebilir. Bebeklerde gribin bir diğer belirtisi ise bebeğin yorgun görünmesi; kas ağrılarına bağlı olarak huzursuzluk yaşaması ve uzun uzun ağlamasıdır.
Çocuklarda besin alerjisi, besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal ve kabızlık gibi bulgularla ortaya çıkabiliyor. Bazı besin alerjileri ise ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı oluşmasına neden olabiliyor.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Bebeklik çağında mekonyum durumundan bahsedilir. Bu bebeğin ilk kakasıdır ve yeşil renkte olabilir, bu tamamen normal bir durumdur. İkinci aşamada ise mekonyumdan olgun kakaya geçiş esnasındaki geçiş kakasında da yeşil renkli kaka görülebilir.
Doğumdan sonra bebeğin ilk bağırsak hareketleri siyah ve katran rengindedir. Bu tür bebek kakası mekonyum olarak bilinir. * Sarı yeşil. Bebek anne sütünü sindirmeye başladığında, mekonyum sarı-yeşil kaka ile değiştirilir.
Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız ilk bağırsak hareketlerinin sonucu yeşilimsi kahverengi veya sarımsı kahverengi olur. Yaklaşık beş gün geçtikten sonra bakır veya sarımsı renge döner ve pütürlü bir kıvama gelir. Bu tamamen normaldir ve bebeğin sağlıklı olduğunun işaretidir.
Zehirli (Tehlikeli) ishal nedir? Zehirli ishal, birçok kişinin korktuğu bir problemdir. Tehlikeli olarak da belirtilen zehirli ishal belirtileri, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı olarak sıralanabilir. Zehirli ishal rengine dair söylenecek bir durum yoktur, önemli olan sıvı derecesi olmaktadır.
“Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır?” sorusuna ise “Eğer bebeğiniz günde 6-7 kereden fazla kaka yapıyorsa ve kakası çok sulu ise bu durum, bebeğinizin ishal olduğu anlamına gelebilir.” şeklinde cevap verebiliriz.
Üç aydan büyük bebekler için bir günde 3-5 defadan daha fazla, sulu ve miktarca daha bol dışkılama ishaldir. Üç aydan küçük bebekler için günde 10-12'den fazla, miktarca bol, bezden taşacak gibi sulu kakaya ishal olarak tanımlanır. Bez kullanan bebeklerde, bez kakanın suyunu çekebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri