Sağlıkta dönüşüm programının en önemli ve belki vaz geçilmez argümanı sevk zinciri. Yani hastaların birinci basamaktan başlayarak, sevk edilirse şayet, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gidebilmesi. ... Buralarda genellikle pratisyen hekimler veya aile hekimleri, hemşire, ebe, sağlık memurları çalışırlar.
Sevk zinciri sağlık sistemini oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak açısından önemlidir. Hastanelerde yığılmaları ve gereksiz rekabeti önlemektedir. Birinci basamağın önemi bu noktada daha nettir. İyi bir strateji ile oluşturulan sevk sistemi zamanla sağlık sistemindeki eksiklikleri belirlemede sinyal verecektir.
Sağlık hizmetinin gerektiği kadar, doğru yerde, doğru eğitim seviyesindeki kişilerce, sadece gerekli imkanlara sahip yerlerde, hakkaniyetli bir şekilde yaygınlaştırılarak toplumun sağlık seviyesinin yükseltilmesi hususu sevk zinciri fikrinin temelini oluşturmaktadır.
Hastanın ilk başvuru yeri olan genel pratisyenler tarafından temel sağlık hizmetleri verilmektedir.
Birinci basamak sağlık kuruluşu koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere bebek, gebe takiplerinin yapıldığı ve muayene hizmetlerininde tüm bu hizmetler yanında verildiği yer demek. Buralarda genellikle pratisyen hekimler veya aile hekimleri, hemşire, ebe, sağlık memurları çalışırlar.
İlgili 44 soru bulundu
İkinci Basamak Sağlık Kurumu Nedir? Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, özel dal hastaneleri, SSK hastaneleri, özel hastaneler yönetmeliği'ne göre ruhsat almış özel hastaneler, özel tıp merkezleri ve özel dal merkezleri ikinci basamak sağlık kurumudur.
Sevk işlemleri, şehir içi sevklerde 3 (üç) işgünü, şehir dışı sevklerde 5 (beş) işgünü geçerlidir.
SDP'nin sevk sistemi iddiası çok kısa sürdü. “Hastanelerimiz- deki gereksiz yığılmaları azaltacak ve tedavi hizmetlerinin kalite artışına hizmet edecek, hem de sağlık harcamaların- daki israfı azaltacak” sevk sistemi, 2007 yılındaki Genel Se- çim öncesi kaldırıldı.
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastaneler arası hasta sevkleri, hastalar için ileri tıbbi bakım ve tedavi gereken; hastanın bulunduğu hastanedeki tıbbi-teknik, personel ve ekipman imkânlarının yeterli olmadığı durumlarda gerçekleşmektedir.
Genel olarak hastanelerde ve birçok değişik sağlık kuruluşları kapsamında sevk, bir kişinin başka bir bölüme veya hastaneye gönderilmesi ya da aktarılması biçiminde anlatılır. Aynı zamanda rapor ise yine işini yaşamış olduğu sağlık sorunu kapsamında dinlenmesi için verilen yasal süredir.
Sevk zincirine uyulmaması halinde sağlık hizmetleri bedelleri ve yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri Kurumca karşılanmaz." Görüldüğü üzere, sevk zincirine uyulmadığında SGK artık sağlık hizmeti bedellerinin bir kısmını değil, tamamını ödemeyecek. Dolayısıyla, sigortalı veya yakını bunu ödemek zorunda kalacak.
Yan dal polikliniklere aile hekimleri randevu alamazlar. Yani, Aile Hekimleri hekimi yeşil alan açamaz. Bundan dolayı, Yan Dal Polikliniklere sevk ve randevu işlemleri, ilgili ana dal uzmanı ya da yan dal uzmanı tarafından yapılıyor.
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan taslağa göre ileri tedavi ve tetkik gerektirmeyen durumlarda öncelikle aile hekimi ve HSM'lerden hizmet alınması ancak bu aşamadan sonra hastaneye başvurulması için teşvik edici sevk sistemi getirilecek.
Aile hekimleri hastanın yönlendirilmesi açısından ilk başvuru yeri olmaları nedeniyle sevk uygulamasında temel rolü üstlenecek grup olarak önemli bir yer tutmaktadır.
SEVK ORANINI AŞAN AİLE HEKİMİNE CEZA
Bu orandan fazla sevk ederse gelirinden indirim yapılıp cezaya maruz kalmaktaydı. Bu sebeple uygulamaya geçen pilot illerdeki hastaneler "İMDAT BİZE HASTA GELMİYOR" demeye başladıklarında uygulamaya son verildi.
Yükümlüler, celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerini sevke tabi tutulacakları tarihten 10 gün öncesine kadar ve en fazla üç defa yapabilecektir. Celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerinin e-Devlet üzerinden yapılamaması halinde yükümlüler müracaatlarını en yakın askerlik şubesine yapacaktır.
Sevk işlemleri, şehir içi sevklerde 3 (üç)şehir dışı sevklerde 5 (beş) işgünü geçerlidir." Memurlarda böylemiz. Askeriyede il içi 5 gün. Ilcelerden ile 7 günmüş kardeşim. Yani örneğin Konyada isen Konyadaki hastaneye sevk etti ise 7gündür.
ASKERLİK YOL PARASI NASIL ALINIR, NE ZAMAN YATAR? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir Ptt şubesine yapacağınız başvuruda; kimlik belgeniz ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafınızı alabilirsiniz.
Yerleşim yeri dışına sevk edilen ve giden hastanın, buraya gidiş dönüş için yaptığı yol giderleri, SGK tarafından ödenir. Sigortalı olan ve sağlık hizmetinden faydalanan bir hak sahibinin, şartları oluştuğunda yol ve refakatçi giderleri ile gündelikleri SGK'dan alması mümkündür.
Sevk belgesi, yoklamaları neticesinde askerliğe elverişli oldukları tespit edilen yükümlülerin kimlik bilgilerini, statülerini, sınıflandırmaları sonrasında tertip edildikleri birlik komutanlıklarını, birliğe katılmaları gereken tarihlerini, ödenecek yol ve iaşe bedelleri vb. bilgileri içeren resmî belgedir.
Kamu sağlık merkezlerinde hekim çok disiplinli birinci basamak ekibinin pek çok üyesinden sadece biridir. Bu ekipte, ebe, hemşire, çevre sağlığı teknisyeni, tıbbi sekreter, sosyal çalışmacı, psikolog, Page 17 16 diş hekimi, eczacı ve fizyoterapist gibi diğer sağlık çalışanları da yer alır.
(2) Birinci basamak ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti sunan sağlık hizmet sunucuları şunlardır: a) Bünyesinde birinci basamak sağlık kuruluşu bulunan ilçe sağlık müdürlüğü. b) Toplum sağlığı merkezi (TSM). c) Aile sağlığı merkezi (ASM). ç) Halk sağlığı laboratuvarı (L1ve L2). d) Kurum tabipliği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri