Dürüstlük kuralı, herkesin uyması gerekli olan genel ve objektif bir davranış kuralıdır. Genel olarak dürüstlük kuralı kişilerin tarafı oldukları hukuki ilişkilerde dürüst, namuslu, ahlaklı ve diğer kişilerde yaratılan güvenle tutarlı şekilde davranmalarını ifade eder.
Belirtmek gerekir ki dürüstlük kuralı her yerde uygulanılırken yani bir hak kullanılırken veya borç yerine getirirken her zaman kullanabilirken, iyiniyette ise kanun açıkça iyiniyete sonuç bağlaması gerekir.
Dürüstlük kuralları hem hakların kullanılmasında hem de borçların ifasında uygulanan kurallardır. Dürüstlük kuralların hem sözleşmeden hem de kanundan doğan hakların kullanılmasında ve borçların ifasında uygulanır.
Madde 2 - Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
Bu kuralın amacı, kişilerin, haklarını kullanırken ya da borçlarını yerine getirirken, -dürüst, namuslu, makul ve yaptığı eylemin sonucunu bilebilen- orta zekalı bir kimsenin benzer olaylardaki davranışı gibi hareket etmelerini sağlamaktır5.
İlgili 28 soru bulundu
Araştırmalarda dürüstlük ilkeleri
Güvenilirlik, dürüstlük, saygı ve hesap verebilirlik olarak dört ana başlıktan oluşmaktadır.
Dürüst Yorum: Yorumcuların hukuk kuralını anlamlandırırken tarafsız ve bağımsız olması ve saf hukukî ilkelere dayanmaları gerekmektedir. Böylece yapılan yorumun objektif bir niteliğe sahip olması sağlanır.
Dürüst insanın en önemli yanı yalan söylemez. Dürüst insan verdiği sözü tutar. Çevresine örnek olur. İşlerini zamanında yapar.
Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir. Bütün meslektaşlar çalışmalarının her cephesinde dürüstlük sergilemelidir.
Doğru sözlüdürler: Dürüst insanlar, sözlerinde doğru olduğundan emin oldukları şeyleri söylerler ve yalan söylemekten kaçınırlar. Güvenilirdirler: İnsanların dürüstlüğüne güvenmek için, güvenilir olmaları gerekir. Dürüst insanlar, yaptıkları sözleri tutarlar ve söz verdikleri şeyleri yaparlar.
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.
Yapılan bu çalışmada araştırma grubunun değer tercih listesine en çok önem verdikleri değerler adil olma, saygı, dürüstlük, sevgi ve bağımsızlıktır.
İYİNİYETİN UNSURLARI. Yukarıda yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere iyiniyet; “bilgisizlik, eksik veya yanlış bilgi olmalı”, “bilgisizlik veya yanlış bilgi hoş görülebilir olmalı” ve “hukuk düzenince iyiniyetin korunacağı öngörülmüş olmalı” şeklinde sınıflandırılabilen üç ana unsuru bulunmaktadır.
Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır. Dürüstlük insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir ve insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur. Haksızlık yapmaz.
→Dürüst olmak gerekli çünkü bizim iyi bir insan olmamızı sağlıyor. Dürüst olmamızın sebebi iyi bir insan olmamızdır. Mesela biriyle iyi geçinmek, iyi geçinmek bir insanla saygılı konuşmak ve ya her işi birlikte yapmaktır. Bu ise dürüstlük olur.
Dürüstlük kuralına uygun bu davranışın belirlenmesinde, toplumda geçerli olan genel ahlâk kuralları, günün adet ve uygulamaları, davranışın söz konusu olduğu hukuki ilişkilerin içerik ve amaçları da dikkate alınacaktır.
Dürüstlük ve adalet kavramları birbiriyle iç içe geçmiş kavramlardır ve dürüstlük, doğrudan adaletle ilgilidir. “Doğruluk; doğru ve dürüst olma durumu, doğru olana yakışır davranma, dürüstlük.” “Adalet; herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk” olarak tanımlanmaktadır.
Genel olarak bakıldığında dürüst insanların davranışları tamamıyla gerçeğe, etik ve toplumsal değerlere dayanmaktadır. Daha içten ve samimi davranışlar sergileyen dürüst insanlar, karşısındaki insana değer veren, duygularını düşünen ve aynı zamanda kendini de düşünen, değer veren insanlardır.
Dürüstlük,bir kimsenin yalan söylememesi " doğru " kimseye denir.Verilen bilgiler doğru ve içten bir şekilde bilgi veren kimselere " Dürüst " diyoruz. İnsanlar zor durumda olduğu zaman kolay yolu seçer ve yalan söyler ancak yalan söyleyen değil dürüst olan kimse her zaman kazanır.
Ceza Muhakemesinde Dürüst İşlem (Adil Yargılanma) İlkesi
Bugünkü anlamı ile silah eşitliğinden anlaşılması gereken savunma makamının bir hukuk devletinde kendisine tanınmış olan hakları gerçekten kullanabilmesidir.
Normlar hiyerarşisinden hareketle ortaya konan bir ilkedir. Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri