Hastane çıkışında bebeğinize set olarak satılan bebek hastane çıkışı giysilerini giydirebilirsiniz. Tulum, alt üst takım, çıtçıtlı body ile çorap, bebek şapkası ve eldiven gibi aksesuarlardan oluşan setler bebeğinizi pratik bir biçimde giydirmenizi sağlar.
İlk aylarda ise iç giyim için tulumlar tercih edilebilir. Erkek ve kız bebek hastane çıkışı setleri içinde yukarıda sayılan ürünlere ek olarak takımların içerisinde sıklıkla yelek, zıbın, patikli alt, çıtçıtlı body, eldiven ve bere bulunur.
Bebekler doğdukları andan itibaren oldukça fazla ihtiyacı olan ilk kıyafetleri genellikle zıbınlar, tulumlar, ayağı açık tulumlar, uzun pantolonlar, şapka, eldivenler ve hastane çıkışlarıdır. Bebekler ilk etapta hızlı büyüyecekleri için bu ürünler kısa sürede kullanılmaktadır.
Normal doğum tartısıyla doğmuş bir bebek sizden bir kat fazla giyinmesi yeterlidir. Özellikle tek kat kalın bir giysi yerine ince kat kat giydirmek daha doğrudur. Bebeklerde ısı kaybı sıklıkla başından olduğu için yenidoğan döneminde başı korumak önemlidir.
Yenidoğan çağında bebekler çok hızlı büyüyecekleri için, alınan giysileri 1-2 kereden fazla giyemezler. Bu çağdaki bebekler için en çok tercih edilen giyim türü bebek tulumudur.
İlgili 19 soru bulundu
yenidoğan bebek için bir-iki tane 50 cm ölçüsünde giysi almanız ve. genellikle 0-3 ay arası için 50-56 cm ölçüsündeki giysileri tercih etmeniz. Çünkü bebekler özellikle ilk aylarda çok hızlı büyüyebilir.
Yenidoğan dönemindeki bebeğe yaz aylarında tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirilebilir. Eğer hava çok sıcak ise yarım kollu ayaksız tulumlar da olabilir. Üç aylık ve üzeri bebeklerde kısa kollu bodyler, kısa ya da uzun alt giyim ürünleri tercih edilebilir.
Lohusalık döneminde ayakta duş almak önemli
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Soğuk havalarda yedek bir yelek, hırka ve battaniye taşınmalıdır. Hava sıcaklığı 16-22 derece gibi çok soğuk veya sıcak değilken, rüzgar ve güneş yokken, bebek dışarı şapkasız çıkabilir. Soğuk havalarda ve yaz mevsiminde şapka önerilir.
Annenin küçülen karnı ve daha da büyüyen memelerine uyum sağlayabilecek iç çamaşırları tercih edilmelidir. Vücudu sıkan lastikli külotlar yerine değişen vücut ölçülerine uyacak yumuşak pamuklu çamaşırlar seçilmelidir. Aynı zamanda ipek, pamuklu gibi doğal kumaşlar teninizin kolayca nefes almasını sağlar ve teri emer.
Bebek hastane çıkışı genellikle yelek, zıbın, patikli alt, çıt çıtlı body, eldiven ve bereden oluşur. Bunlara ilaveten battaniye, önlük, göbek bağı ve mendil de içerenleri vardır. Bu saydıklarımız hastanedeyken bebeğinize fazlasıyla yetecektir.
Bu detay en önemlilerinden biri. Bu nedenle de hastane çantası, hastane çıkış çantası olarak da bilinir. İçinde mevsimlik bebek battaniyesi, alt değiştirme bezi, tulum, çıtçıtlı body, önlük, banyo havlusu, emzik, biberon, pişik kremi, yelek, hırka, çarşaf gibi ürünler olur.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Bebek hastane çıkışında mevsime uygun kıyafetler, temizlik ve bakım ürünleri ve puset yanınızda bulundurmanız gereken eşyalar arasında yer alır.
Yazın doğan bebekler nasıl giydirilmeli diye merak ediyorsanız onun rahat etmesini sağlamak için bebeğinizin terlemesine neden olacak kadar kalın giydirmekten kaçınmalısınız. Bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığını göz önünde bulundurarak nefes alan pamuklu kumaşlar ve ince battaniyeler tercih etmelisiniz.
Doğumdan sonra ilk doktor kontrolüne 5. gün çağırılır. Bu arada göbek bakımı için eskiden olduğu gibi iyotlu veya alkollü bakım önerilmez, kendiliğinden düşmesi beklenir. D vitamini günde 400 ünite olarak başlanır. Bunun da eskiden olduğu gibi 15. gün değil, hemen başlanması önerilir.
Yenidoğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, tüylü olmayan, pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmeli. Yumuşak, az dikişli ve mümkün olduğu kadar üzerinde metal veya sert parçalar barındırmamasına özen gösterilmeli. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebilir.
Bebekler yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmeli ve uyurken de üstünün örtülmesi uygun olur. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı. Bebeğin sıkıca kundaklanması bebeğin nefes almasını ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir.
Bebekler için özel olarak üretilmiş parfümsüz ve renksiz temizlik ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin kıyafetlerini kendi kıyafetlerinizle birlikte yıkamamanız hijyen açısından daha uygun olabilir. Deterjan seçimi yaparken kokusuna önem vermeyin. Koku verici kimyasallar bebeğinizde alerjiye sebep olabilir.
Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel yaşama yeniden dönmek için uzmanlar 45 gün kadar beklenmesini öneriyor.
Kırk gün dolmadan lohusalık kanaması kesilen kadın, boy abdesti alır ve ibadetlerini yapmaya başlar.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Yaz aylarında bebeklerin giyiminde tercih edilen kıyafetler genellikle ince ve pamuklu olmalıdır. Pamuklu kumaşlar, hava alabilen ve teri emen özellikleri nedeniyle bebeklerin cildini rahatlatır. Ayrıca açık renkli giysiler tercih etmek, güneşin etkisini azaltarak bebeğinizi serin tutmaya yardımcı olur.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri