Halit Ziya'nın Bir Muhtıranın Son Yaprakları (1888) ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası (1888) adlı uzun öykülerini Batılı tarzda ilk "hikâye"ler olarak kabul etmektedirler.
Türk Edebiyatı' nda modern anlamda yazılan hikayeye Giritli Aziz Efendi'nin Muhayyelat'ı ilk temel olarak gösterilmektedir. Bu eser 18. yüzyılda yazılmış olup masal tarzını hatırlatan unsurlar kullanılmıştır.
Dava, Şato ve Dönüşüm kitaplarının yazarı Franz Kafka, modern hikayenin kurucusu sayılır.
3) Modern Hikaye: Modern hikaye diğer iki çeşitten farklıdır. Kişilerin her gün karşılaştıkları ve gördükleri fakat düşünemedikleri durumları farklı ve olağanüstü yollarla anlatılmasıdır. Tür Edebiyatında ilk temsilci Haldun Taner'dir.
Türk edebiyatında modern anlamda hikâyenin ilk ortaya çıkış tarihi olarak kabul edilen 19. yüzyılın son çey- reğinden itibaren günümüze dek hikâye türünde eser vermiş yazarların bir pano- raması çıkarılmış.
İlgili 28 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap
Gerçekleşmesi mümkün bir olayı yer,zaman ve kişi belirterek işleyen sanatsal kısa yazılara HİKAYE denir. Modern öykü : Gerçekler,hayaller ve olağanüstülükleri gösterir.Yabancılarda kurucu Franz Kafka'dır. Bizde ise en önemli temsilcisi Haldun Taner'dir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Bireysel ve toplumsal huzursuzluk geniş bir şekilde işlenir. Bireysellik ve bireyin kozmik yalnızlığını ele alır. İnsanın geleneklere karşı olan isyanı ve toplumdan kaçışı ele alınır. Modernizmi esas alan eserlerde geleneksel bir anlatım ile ve yapı da reddedilmiştir.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio'dur. Erken Rönesans döneminin temsilcileri arasında yer alan Giovanni Boccaccio, 16 Haziran 1313 tarihinde İtalya'nın Certaldo kentinde doğdu. Çocukluğunda iyi bir eğitim gören İtalyan yazar, ilk öykü denemelerini henüz 16 yaşında yazdı.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
Tanzimat Dönemindeki yazarların çoğu Batı etkisine benzer eserler oluşturmuştur. Türk Edebiyatında İlk Hikaye Denemesi Ne Zaman Yapılmıştır? İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır.
XIX. yüzyılda Tanzimat'la gelen yeniliklerle birlikte batılı anlamda ilk örneğini Ahmet Mithat Efendi “Letaif-i Rivayet (söylene gelen güzel şeyler) adlı eserini yazarak vermiş; “Kıssadan Hisse” ile bu türü geliştirmiş, Sami Paşazade Sezai “Küçük Şeyler” adlı eseriyle modern hikâyeyi oluşturmuştur.
XIV. yüzyılda İtalyan edebiyatında Boccaccio'nun (Bokaçyo) yazdığı Decameron (Dekameron) adlı eser, hikâye türünün ilk örneği kabul edilir. Türk edebiyatında Tanzimat'tan önce hikâye türünün yerini halk hikâyeleri, destanlar, masallar, mesneviler ve Dede Korkut Hikâyeleri tutmaktaydı.
– Edebiyatımızdaki ilk realist roman Araba Sevdası'dır yazarı Recaizade Mahmut Ekrem'dir.
Yaşamdan kesit ya da olay sunma, düş gücüyle geliştirilir kurmaca bir dünya içinde verilir. Gerçek yaşamla somutlama gibi bir zorunluğu yoktur. Öyküde dil konuşma diline yaslanarak duygusal ve çağrımsal özellikler içerir. Yazar dilin sunduğu olanakları değerlendirerek kendi öykü dilini yaratır.
Cevap. Açıklama: Modern hikayenin ortaya çıkmasında realizm akımı çok etkili olmuştur. II. Hikayeler okuyucuları açısından duygulandırmak, hissettirmek, sezdirmek, hatırlatmak gibi işlevlere sahiptir.
Günümüzde dünyadan olay hikayesinin Türk Edebiyatı'nda yer alan en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz ki Ömer Seyfettin olmaktadır. Ardından sırası ile Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay da diğer isimler olmaktadır.
Postmodern Hikaye:
Postmodern hikaye ile roman neredeyse tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bu tür anlatılarda geleneksel kurgu ve olay örgüsü bulunmaz. Çoğu hikayede zaman ve mekan belirsizdir. Kurgunun temelini ise serbest çağrışımlar oluşturur.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri