Tüm Pazar stratejisi işletmeye pazarın bölümlenmesinden kaynaklanan üretim ve pazarlama harcamalarında tasarruf sağlar. Özellikle tüketicilerin ürün niteliklerinde önemli farklar algılamadıkları standart ürünlerde farklılaştırılmamış pazarlama uygulanır.
Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır.
Buna göre, birbirinden farklı istek ve ihtiyaçları olan tüketicilerin, birbirine benzer ürünlere ihtiyaç duyan gruplara ayrılmasına pazar bölümlendirme adı verilmektedir. Örneğin bisiklet genel bir pazarı tanımlayan bir üründür.
İlgili 23 soru bulundu
Pazar Bölümlendirme Kriterleri Nelerdir? Yaş, gelir, cinsiyet, eğitim. Kişilik, motivasyon, hayat tarzı. İklim, bölge, pazar yoğunluğu.
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Hedef pazar, işletmenin girmek istediği aynı ihtiyaç ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşan pazardır. Hedef pazarın seçimi, işletmenin sahip olduğu kaynakları kullanarak en fazla kârı beklediği müşteri grubunun seçilmesi kararıdır.
Demografik bölümlendirme pazarı yaş, cinsiyet, aile büyüklüğü, aile yaşam döngüsü, gelir, meslek, eğitim, din, ırk, milliyet gibi değişkenlere göre bölümlendirir. Tüketici istekleri, ihtiyaçları, kullanma oranları demografik değişkenlere göre değişir.
· Tüketici istek ve ihtiyaçlarının daha iyi kullanılmasını sağlar. · Pazar bölümlendirme ile pazardaki rakipler daha iyi tanınmış olur. · Pazara girerken amaçlar daha net belirlenmiş olur. · Pazarda faaliyet sırası ya da sonrasında performans daha iyi değerlendirilir.
Pazar bölümlendirme ya da pazar bölümleme olarak da bilinen bu süreçte elde edilen gruplar, demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, vb.), coğrafi konum, tutumlar, davranışlar veya benzer özelliklerin kombinasyonları gibi ortak özelliklere sahiptir. Bir tüketici birden çok pazar segmentine ait olabilir.
Hedef Pazar; üreticilerin ve satıcıların, ürünlerini sergileyebildiği, satabildiği, ortaklık oluşturabileceği potansiyel müşterilerdir. Başka bir deyişle Hedef Pazar; ürün veya hizmetlerinizin alıcı bulması için odaklandığınız belirli ülke, şehir, sektör, platform…… vs 'de bulunan müşterilerinizdir.
Hedef pazar analizi, ürününüzün gerçek pazarında nerede ve nasıl uygun olacağını belirler. Bu bilgilerle şunları yapabilirsiniz: İşletmeniz için en fazla ve en az değerli pazarların hangileri olduğunu belirlemek. Doğru müşteri karakterleri geliştirmek.
Pazara nüfuz etme, mevcut üründe herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut pazarda eskisine oran- la daha çok satış yapma (mevcut kapasitesini artırma yoluyla) amacına yönelik bir büyüme stratejisidir (Şim- şek ve Çelik, 2011:67).
Pazar analizi, bir pazarın nicel ve nitel bir değerlendirmesidir. Hem hacim hem de değer olarak pazarın büyüklüğünü, çeşitli müşteri segmentlerini, satın alma modellerini inceler. Ayrıca, rekabeti ve ekonomik ortamı anlamanıza yardımcı olur.
Pazar analizi, belirli bir pazarın büyüklüğünü, rekabetini, eğilimlerini ve gelecekteki potansiyelini değerlendirme sürecidir. Tüketici tercihlerini, pazar koşullarını ve bir işletmenin belirli bir pazardaki başarısını etkileyebilecek diğer faktörleri belirlemek için veri toplamayı ve analiz etmeyi içerir.
Farklılaştırılmış pazarlama veya segmentli pazarlama, dar bir pazara ya da farklı müşteri türlerine hitap eden bir pazarlama yaklaşımıdır. Farklılaştırılmış pazarlama stratejisinde, hedef kitlenizdeki çeşitli müşteri tabanları bazında marka bilinirliğini optimize etmek üzere farklı pazarlama kampanyaları oluşturulur.
Hedef pazar büyüklüğü, bir işletmenin veya markanın hedeflediği belirli bir pazarda yer alan potansiyel müşteri sayısı veya pazardaki toplam potansiyel gelirin bir ölçüsüdür. Hedef pazar büyüklüğü, işletmenin pazarlama stratejilerini planlarken ve potansiyel getiri hesaplamalarında önemli bir faktördür.
Hedef kitle belirlenirken cinsiyet, gelir, yaş, coğrafi konum ve eğitim gibi unsurlar göz önünde bulundurularak geçmiş veriler izlenmelidir. Herhangi bir datası olmayan yeni kurulan markalar içinse pazar araştırması, ön analiz ve rakip analizi yapmak faydalı olacaktır.
Pazara giriş stratejisi, bir ürün veya hizmetin lansmanına yardımcı olmak için tasarlanmış kapsamlı bir plandır. Plan kapsamında genellikle pazarlama araştırması, tam yönlendirmeli pazarlama ve tanıtım stratejisi ile satış stratejisi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri