2.Sizlerle daha sağlıklı iletişim kurabilmemiz için yatış işlemleriniz sırasında adres ve kimlik bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak veriniz. 3.Hastaneye yatarken yanınızda hastanede yattığınız süre içerisinde kullanmanız gereken kişisel eşyalarınızı(havlu, pijama, sabun, peçete, diş fırçası ve macunu vb.)
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyat öncesi (preoperatif) hasta hazırlığı
Bu alanda zorunlu giyilmesi gereken ameliyathane giysileri ameliyat- hane formaları, kep/bone ve terliklerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Regl dönemi ortopedik veya beyin cerrahi ameliyatınız için engel teşkil etmemektedir. Ancak kullanılan ilaçlar mutlaka gözden geçirilmektedir. Hastanemizde yapılan ameliyatlar açısından adet döneminde olmanız tıbbi olarak engel oluşturmamaktadır.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Önce bir yakını eşliğinde hazırlık odamıza alınan hastaya anestezi uzmanının uygun gördüğü doz ve uygulama biçimi ile (erişkinler için genel olarak hazırlık odamızda açılan damar yolundan, çocuklar için ağızdan, makattan veya kas içi) sakinleştirici ilaç uygulanmaktadır.
Ayrıca sağlık taramalarından da geçecek olan hastalar, ameliyat öncesinde yaşayabileceği nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi durumlardan dolayı operasyona dahil edilemez. Ayrıca anestezi kontrolünde her ayrıntının önemli olduğu bilinmektedir.
Yaşanan büyük travmalar, ameliyatlar hastada hem psikolojik olarak hem hormonal olarak stres yaratır. O yüzden ameliyattan sonraki ilk evrelerde adet gecikmesi çok sık görülür.
Adet Dönemi
Adet döneminde meme büyümesinin olması hormonal aktivitedeki değişimlerden kaynaklanır. Adet döneminde progesteron ve östrojen seviyelerindeki değişimler, meme büyümesi yaratmanın yanısıra aşırı hassasiyete ve ağrıya da sebep olabilir. Bu durum adet başlamadan önce fark edilmeye başlar.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Doğum çantası, erken doğum ihtimaline hazırlıklı olmak için en geç 32. haftada hazırlanmalıdır. Doğum çantası hazırlamadan önce ilk olarak yapmanız gereken şey, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetleri öğrenmektir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Cerrahi operasyonlarda uzun süre kırmızı kan gören cerrahlar, beyaza baktıklarında görme yetilerinde bulanıklık oluşur. Renk skalasında kırmızının zıttı yeşil ve mavi olduğu için, operasyonlarda yeşil ve mavi önlük kullanıldığında bu sorun ortadan kalkar.
Sıvı geçişini engellemek için cerrahi örtü ve önlüklerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri