İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan dört çeşit nikâh vardır. Hz. Ayşe'nin bildirdiğine göre İslam'dan sonra bunlardan biri uygun görülmüş ve devam ettirilmiştir. Bu da kişinin beğendiği bir kızı velisinden istemesi, mehrini vererek, anlaşma çerçevesinde, onunla evlenmesidir.
Dini nikâh, yaygın söyleyişiyle imam nikahı, eş adaylarının dini inanışları uyarınca evli sayılabilmeleri inancıyla yapılan ve 2'şer şahitle birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen nikâh törenidir.
Muta nikâhında şahit aranmaz. Kişi Allah'ı şahit göstererek Mut'a yapabilir, buna ilaveten Mut'anın günü dolmadan süresi uzatılamaz ve Mut'a nikâhının belirli bir müddeti yoktur. Her ne kadar iddetin bu nikâhta da olduğu söylense de bu nikâhı tercih edenler arasında pek riayet edildiği de görülmez.
Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır." Diyanet İşleri Başkanlığı'nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü'minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut'a nikahı haram kılınmış.
İlgili 16 soru bulundu
Câferîlerde tarafların önceden evliliklerine süre tayin ederek evlenmeleri (Muta nikâhı) geçerli bir uygulamadır. Muta Nikâhı tüm Sünni mezheplerce geçersiz kabul edilmektedir.
Ölenin oğlunun üvey annesiyle evlenmesi durumunda doğacak çocukları ise onun kardeşleri olarak kabul edilirdi.66 Bu yüzden makt nikâhı, “nikâhu'd-dayzen” diye de bilinir.67 Üvey annesiyle evlendikten sonra bu evlilik, evladın babasından nefret etmesine sebep olur.
Dolayısıyla evli, vefat veya talâk iddeti bekleyen, nesep, sıhriyet, radâ sebebiyle muharremât arasında bulunan, müslüman veya Ehl-i kitap olmayan kadınla müt'a yapmak câiz değildir; Mecûsî kadınla müt'a hakkında farklı açıklamalar bulunmakla birlikte mekruh olduğu kanaati hâkimdir.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Ağırlıklı olarak İran'da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor. Şii fıkhında caiz görülen mut'a nikahı İran'daki medeni kanunca da kabul ediliyor. İran'da mobil mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden de mut'a nikahı kıyılabiliyor.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Türkiye'de yasalara aykırı bir durum değildir.
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah resmi nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın tek başına hiçbir hükmü bulunmaz. Resmi nikah ise yasalar önünde kişilerin evli olduğunun göstergesidir.
Resmi Nikah Mı Dini Nikah Mı Önemli? Hukuki açıdan bakıldığı zaman resmi nikahın çok önemli olduğunu fark edeceksiniz. Özellikle de kadın haklarının korunması için gerekli olan bu işlemler, devletin sizi eş olarak kabul edebilmesini sağlar. Bu evlilikler sayesinde hem maddi hem de manevi bir hakka sahip olursunuz.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
İslam'da nikâh
İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
Niyette saklı olarak geçicilik sıfatı olması nedeniyle bu nikâh şeriat sahibince reddedilir. Çünkü bu, bu haliyle ne doğru İslamiyet'e, ne de İslamiyet'e layık doğruluğa uygun değildir. Nitekim böyle geçici özellikli nikâhta kadının hukuku, doğacak çocuğun hukuku, toplumun hukuku, aile hukuku zayi olacaktır.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
kur'an-ı kerim'de de imam nikahı diye bir şey yazmamaktadır. sadece nisa sûresi'nde kadına nikah kıyılması gerektiği yazmaktadır. nikahın ne şekilde olması gerektiği bile yazmamaktadır. yani allah'ın buyurduğu şey (aslında buyurmak da değil, tavsiye ettiği şey desek daha doğru olur) sadece kadına nikah kıymamızdır.
Yıldırım nikahı şeklinde bir nikah çeşidi olmamakla birlikte en erken evrak tesliminizden 24 saat sonra evlenebilirsiniz.
Bunlardan en önemlisi okullarda ve şehirlerde yayılan örfi nikah. Söz konusu nikahta iki kişi, ailelerine haber vermeden ve iki tarafın yerine getirmesi gereken görevleri yapmadan şahitler huzurunda nikah kıyarak evleniyor.
Kadının o yabancı erkekten hamile kaldığı anlaşılıncaya kadar kocası ondan uzak durur, temasta bulunmazdı. O adamdan hamileliği açıklık kazanınca, kocası dilerse onunla beraber olurdu. Adam buna asil bir evlat sahibi olmak için başvururdu. Buna istibdâ nikâhı denirdi.
Anladığımız kadarıyla misyar denilen nikah, tarafların evlilik sorumluluğu almadan rahatça kendi yaşamlarına devam etmesi ve evliliği -sadece isim olarak- bir arada götürmesi anlamına geliyor. Sanki bu nikah sadece tarafların istedikleri anda görüşmelerine biçilmiş şer'i bir kılıf gibi olmuş.
Öz: Erkeğin kadına vereceği belirli bir bedel karşılığında belirli bir süre bir erkekle bir kadının karı-koca hayatı yaşamaları hususunda anlaşmaları şeklinde tanımlanan müt'a nikâhı, İslâm öncesi Arap toplumlarında var olduğu bilinen bir evlilik çeşididir.
el Cevab: -Nikâh akdi şart değil rükundur. Yani oluşmazsa nikâh sahih olmaz. Nikâh sahih değilse cinsel ilişki zina hükmünü alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri