Hasta veya yaralının solunum değerlendirmesi yapılırken; Solunumun sıklığına, Solunumun yüzeysel ve derinliğine, Solunumun aralığına bakılır.
1. solunum sayılmadan önce hasa en az 15 dakika dinlendirilmelidir. 2. hastaya solunumu sayıldığı hissettirilmemelidir. 3. solunum istirahat halinde ve 1 tam dakika sayılmalıdır. 4. yaşına kadar çocuklarda abdominal solunum görüldüğünden göğüs hareketleri takip edilmelidir.
Solunumun değerlendirilmesi: İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 5 saniye süre ile değerlendirir.
Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
İlgili 40 soru bulundu
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
B.Solunumun değerlendirilmesi: İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
Tanı Yöntemleri:Fizik muayene, iyi alınmış anamnez, akciğer grafileri, bronkografi, bronkoskopi, tam kan sayımı ve kan gazlarının değerlendirilmesiyle tanı konur.
Kişi, solunum fonksiyon testi cihazlarına ağız yoluyla bağlanır ve nefes alıp vermesi istenir. Teşhisin kesinleştirilmesi için testin süresi uzatılabilir. Bazı durumlarda kişiden öksürmesi, nefesini tutması, hızlı nefes alıp vermesi tekrarla istenebilir.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
MIP için kadınlarda 70 cmH2O, erkeklerde 80 cmH2O ve üstü değerler, SNIP için kadınlarda 60 cmH2O, erkeklerde 70 cmH2O ve üstü değerler normal kabul edilir (27). Yaşlılarda solunum kas gücündeki azalma özellikle kötü beslenme, azalmış periferik kas gücü, kalp yetmezliği ile yakından ilişkilidir.
Adrenalin ve tiroksin hormonu artışı da solunumu hızlandırır. Ortam sıcaklığının azalması solunumu hızlandırır. Ortamın basıncı arttıkça soluk alıp verme derinliği azalır. Yükseklere çıktıkça oksijenin kısmi basıncı azalır ve soluk alıp verme hızlanır.
✓ Değerlendirme sırasında eller, hasta veya yaralının göğsünün üzerinde olmalıdır. ✓ Göğüs duvarında oluşan hareketlerin hissedilmesi ile solunum derinliği objektif olarak değerlendirilir. ✓ Solunum sayımında elde edilen sonuç değerlendirilir, ilgili evraklara doğru olarak yazılmalıdır.
Bilinç Kaybı veya Bilinç Bozuklukları yaşayan hastanın durumunu değerlendiren İlkyardımcı ihtiyaç görmesi halinde hastaya Koma Pozisyonu (Yarı Yüzü Koyun – Yan Pozisyon) aldırır. Hasta Koma Pozisyonuna adım adım şu şekilde getirilir; Sesli şekilde omzundan hafif sarsılarak – uyarı verilerek bilinci kontrol edilir.
Eğer testin doğru yapıldığına dair bir çekince yok ise yapılan test sonucunda sağlıklı bir bireydeki normal değer %70 – %80 arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat yaşın da etkisiyle bu oran farklılık gösterebilir. Ayrıca test eğer KOAH için yapılmışsa yüzde 70'in altında olması üzerinden ele alınır.
Kan değerleri, kan gazı analizi, solunum fonksiyon testleri, akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografi solunum yetmezliğine neden olan hastalığın belirlenmesinde kullanılan tanı yöntemleridir. Kan testleri ile anemi olup olmadığı belirlenmektedir.
Nefes verme işlemi en az 6 saniye sürmelidir. Teknisyen bu işlemin en az 3 kez tekrar edilmesini hastalarımızdan isteyecektir. Bu işlem sonunda elde edilen en az 3 eğri değerlendirilecek ve sonuç hastamıza hekimine götürmek üzere teslim edilecektir.
Solunum Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Solunum yetmezliği, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, öksürük, şiddetli baş ağrısı, yüksek tansiyon, uyuşukluk ve yorgunluk hissi, bayılma, panik atak gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Normal solunum sesleri duyuldukları yerlere göre veziküler, bronkoveziküler, bronşial ve trakeal sesler olmak üzere adlandırılır.
Solunum fonksiyon testi cihazlarında kişiye, ağız yoluyla bağlanır ve nefes alıp vermesi istenir. Teşhisin kesinleştirilmesi için testin süresi uzatılabilir. Bazı durumlarda kişiden öksürmesi, nefesini tutması, hızlı nefes alıp vermesi tekrarla istenebilir.
Birinci değerlendirmenin ardından hasta veya yaralının baĢtan aĢağı yaralanmalarını, deformitelerini, (Ģekil bozukluğu) ağrılı ve hassasiyet noktalarını belirleyerek muayene etmeye ikinci değerlendirme denilir.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Bilinci Kapalı Kişilerde
Hasta yere yatırılır, yan pozisyonda sırtına 5 kez vurulur. Tıkanma açılmadığı takdirde hasta düz bir zeminde başı yana çevrilir. Hastanın bacakları üzerine ata biner şekilde oturulur. Bir elin topuğunu göbek ile göğüs kemiği arasına yerleştirilir, diğer el üzerine konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri