Regl ilken kan tahlili vermek gibi bir durumu olan kadınların öncelikle kan durumu dikkate alınır. Hemoglobin değerleri, kan vermeye uygun görülüyorsa kan tahlili vermesinde bir sakınca yoktur.
Regl iken kan tahlili için kan vermek ise teste bağlı olarak farklı sonuçlar görmenize sebep olabilir. Menstruasyon döngüsünde hormonlar (özellikle progesteron ve östrojen) etkilendiği için hormon testlerinin sonuçları farklı çıkabilirken diğer kan testleri bundan etkilenmiyor.
Adetli olan kişiye yapılacak olan test ile ilgili olarak, çoğunlukla adetin 2. ve 3. günü hormon testi yapılması söz konusu olabilmektedir. Progesteron takibi için tavsiye edilen süre ise adetin başlangıcından itibaren 20. gün olmaktadır.
Mikroskopik incelemede görülecek eritrositlerin nereden kaynaklandiği ayırt edilemez. Adet kanı ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.
Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.
İlgili 45 soru bulundu
şunu unutmayın. adet olmak kirlilik değildir. adetten sonra gusul alınmalı meselesi yalandır. adet kirlilik değil. adetken ibadetler devam eder. cünüp olmak kirliliktir. o nedenle orgazm oldunuz ise yani cünüp iseniz elbette yıkanmanız gerek.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Araştırma kapsamında, 3 bin 202 kadının regl dönemindeki sağlık verileri incelendi ve daha önceki araştırmalarda kalp krizleriyle bağıntılı olduğu anlaşılan CRP'nin, PMS semptomlarıyla da ilişkili olduğu görüldü.
Stres, beslenme düzeniniz, kullandığınız ilaçlar ve adet görüyor olmanız TSH değerlerinizde anormal farklılıklar çıkmasına sebep olabilir.
Adetliyken ya da değilken hormon testi aç karnına yapılır.
Bunun nedeni, adet kanamasını meydana getiren fizyolojik olayların kadındaki hormonların düzeylerindeki değişiklikleriyle doğrudan alakalı olmasıdır. Bu nedenle, hormon düzeylerinin bazal değerlerinin ölçülebilmesi için, adetin birinci günü esas alınır. Bu ise, adet kanamasının başladığı gün olarak kabul edilir.
Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir. Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki ilk gün arasındaki tipik süre, genç kızlarda 21- 45 gün, yetişkinlerde ise 21- 31 gündür.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir.
Aşırı adet kanaması sonrası vücutta bazı olumsuz durumlar gözlenir Bu durumları özetlersek: Kansızlık, yorgunluk, çarpıntı, bitkinlik, nefes tıkanıklığı, tende solukluk, baş dönmesi ve bayılmadır.
Adet kanamasının başladığı ilk gün sancılı geçebilir. 2-5. Gün: Kanama giderek azalır.
Çarşamba ve Cumartesi günleri kan aldırmak mekruhtur.
Aşırı aktif tiroit bezi. Herhangi bir faktöre bağlı olarak yaşanan uzun süreli stres, hormonları etkileyerek âdet gecikmesine ve menstrüal dönemin normalden daha ağrılı geçmesine neden olabilir.
Tiroid hormon bozuklukları kadınlarda yumurtlama fonksiyonunun bozulmasına, adet düzensizliklerine ve kısırlığa neden olabilir. Hem tiroid hormon fazlalığında hem de tiroid hormon yetersizliğinde kadınlarda üreme fonksiyonları azalır.
TSH Testi Kaç Olmalı? Her hastada değişkenlik gösteren TSH testi, normal şartlar altında her hastada her bir litre için 0,4-5,0 ml arasında olması gerekir. Bu değer normal kabul edildiğinden dolayı herhangi bir düşük ya da yükselme sırasında bu değer aralığında olabilmesi için mutlaka tedavi başlatılması gerekir.
Regl ilken kan tahlili vermek gibi bir durumu olan kadınların öncelikle kan durumu dikkate alınır. Hemoglobin değerleri, kan vermeye uygun görülüyorsa kan tahlili vermesinde bir sakınca yoktur.
Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.
Adet dönemi gibi kayıpların arttığı durumlarda demir ilacı almak alınan-kaybedilen demir dengesini olumlu etkileyebileceğinden önerilebilir.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Gerek bu nedenlerden gerek de fiziksel ve duygusal anlamda yaşanabilecek sıkıntıların dışında dinen ne zaman eşle yakın temasta bulunulabileceği bilinmelidir. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri