Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Balgam Çıkarmak İyimidir? Balgam çıkarmak, solunum yollarını temizlemeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir, özellikle öksürükle atıldığında. Ancak balgamın sürekli ve aşırı miktarda olması bir sağlık sorununa işaret edebilir ve bu durumda doktora başvurmak önemlidir.
Bunlardan en yaygın neden; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir. Bazen de alerjik bir reaksiyon veya solunum yollarındaki bir tahriş sebebiyle balgam oluşur.
Balgam, genel olarak akciğer ve bronşları etkileyen hastalıklar ve enfeksiyonların sonucunda üretilir. Bu hastalık ve enfeksiyonların başında KOAH, zatürre, astım, bronşit ve soğuk algınlığı gelir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Balgam yapısındaki mukus sayesinde bir filtre görevi görerek solunum yollarını bakterilere karşı korur. Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır.
Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Sigara içen bir kişide kanlı balgam olduğunda, mutlaka en kısa zamanda bir Göğüs Hastalıkları Hekimine başvurmalıdır. Balgamın rengi gibi kokusu da önemlidir. Aniden fazla miktarda çıkarılan kötü kokulu balgam, akciğerde absesi'nin belirtisi olabilir.
Örneğin balgamın rengi kahverengi, kırmızı ya da siyahsa ve kıvamı köpüklü ise bu ciddi bir sağlık sorununu işaret eder. Balgamı tedavi edebilmek için öncelikle bu duruma neden olan sağlık sorununun tespit edilmesi gerekir. Bunun için balgam örneği alınması gerekir.
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Balgamlı öksürük, vücutta oluşan çeşitli enfeksiyonların belirtilerinden biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkilemesinin yanı sıra gece uykuyu bozabilir veya nefesi tıkayabilir.
Berrak balgam: Balgamın doğal rengi berraktır. Artış gösterdiği durumlar genellikle alerjik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra görülen viral bronşit ve zatürre dir. Yeşil-sarı balgam: Akciğerlerde bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Kalın ve yapışkan kıvamdadır.
Öksürüğü en hızlı kesen yöntem, düzenli su içmek, 1-2 çay kaşığı bal yiyerek mukus üretimini azaltmak, öksürüğü yatıştıran et suyu ve bitkisel çaylar gibi sıcak sıvılar tüketmek, mentollü boğaz pastili emmek, sıcak bir duş ya da nemlendirici ile nemli hava solumak ve tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Balgam temelde berrak ve ince yapılı bir fomdadır. Su, tuz, antikorlar ve bağışıklık sisteminin diğer hücrelerinden oluşan balgam, soğuk algınlığı ve enfeksiyon gibi etkenler ile değişir.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar. Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.
Balgamlı öksürük, balgam adı verilen koyu kıvamlı ve sarımsı, yeşilimsi renkte olan balgamın öksürük sırasında ağza gelmesi durumudur. Balgamlı öksürük özellikle soğuk kışın meydana gelen ve solunum yollarında oluşan bir durumdur. Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir.
KOAH'ın en yaygın belirtileri arasında balgamlı öksürük ve nefes darlığı yer alır. Hafif evrede öksürük aralıklıyken, ilerleyen evrelerde öksürük gün boyu olacak şekilde her gün görülebilir. Balgam ise genellikle koyu kıvamlı, yapışkan ve gri-beyaz renktedir.
Balgam genelde açık sarı ve yapışkandır. Hava yollarında enfeksiyon durumunda balgam rengi koyu sarı veya yeşile döner ve bazen pis kokulu olur.
Balgam varsa enfeksiyon olabilir
3-4 hafta süren akut öksürükler daha çok enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst havayolunda veya alt havayolunda olabilir. Öksürüğe eşlik eden balgam olması, balgamın çok miktarda, sarı-yeşil-kahverengi gelmesi, ateş olması enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir.
Öncelikle bol ılık su içilmesi gerekir, sekresyonların yumuşamasını sağlayan en iyi tedavi bol su içilmesidir, ancak soğuk değil ılık su içilmesi uygundur. Günlük en az iki, içilebiliyorsa daha fazla ılık su önerilir.
Doğal içerikli öksürük şurubu Bisolnatur, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri