Transfer ilkesi, daha önce öğrenilen bilginin yeni bir durumda kullanılmasını ifade eder. Bu nedenle öğrenilen bir bilgiyi öğrencilerin günlük yaşamlarına transfer edebila mesi gerekir. Bu nedenle öğrenme sadece bilgi verme şeklinde gerçekleşmemektedir.
Aktüalite (Güncellik) İlkesi:
Çocuğun hayatın gerçekleriyle karşı karşıya gelmelerini ve yakın çevre, ülke ve dünyada gelişen son olaylara karşı ilgi duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurulmalıdır.
Açıklık(Ayanilik) İlkesi
Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Hedefe (Amaca) Uygunluk İlkesi: Eğitim durumları işe koşulduğu hedefe hizmet edebilmeli, onlara ulaşılabilir olmalıdır. Bu yüzden bütün uygulamalar hedeflere ve kazanımlara uygun olmalıdır. Öğrenciye Görelik İlkesi: Çağdaş eğitim anlayışında eğitim-öğretim faaliyetlerinin öğrenciye yönelik olması gerekir.
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Ders programının hazırlanmasında veya dersin işlenmesinde öğrencinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin, bireysel farklılıklarının esas alınmasıdır.
Kendi kendine öğrenme, öğrenci merkezli öğrenmede ve özerk davranışların yürütülmesinde temel bir kavramdır. Bireylerin kendi kendine öğrenenler olma arayışı, bireylerin mesleklerinde veya kariyerlerinde olduğu kadar gündelik hayatlarında da hayat boyu öğrenmeye hazırlandıkları bir öğrenme sürecidir.
Somuttan soyuta ilkesi; öğretimin somut bilgi ve yaşantıdan soyut bilgiye doğru tasarlanması demektir. Hedefler, içerik, öğrenme ve öğretme yaşantıları plânlanıp organize edilirken, diğer ilkelerle beraber bu ilkenin de dikkate alınması doğru bir yaklaşım olacaktır.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir.
Yaklaşımın bir alt basamağı olan yöntem, belli bir amaca ulaşmak için yapılan genel uygulamalardır. Her bilimin kendine has yöntem ya da yöntemleri vardır, denilebilir (Calp, 2005, s.247). Teknik ise, bir konuyu öğretmek için öğretmenlerin özel çalışma şekilleridir.
Anlatım Yöntemi: Öğretmenin sahip olduğu bilgilerini sınıf ortamında pasif durumda olan öğrencilere aktarması esastır (Saban, 2004). Anlatma yöntemi, öğretmen merkezli bir öğretme yöntemi olup, daha çok öğretmenin bilgiyi öğrenenlere aktarması sürecini içermektedir.
Geleneksel pedagojide öğretmen hem içeriğe (ne öğrenileceğine) karar verir, hem de yöntem seçimi (nasıl ve ne zaman öğretileceği) konusunda sorumluluk üstlenir. Androgojide ise içerik ve yöntem, öğrencilerin öğrenme gereksinimlerine ve bireysel ilgilerine doğrudan bağlı olarak öğrenci grubu tarafından belirlenir.
Yetişkinlerin eğitimine odaklanan üniversite programları içindeki akademik disiplin (ler) i ifade eder; andragoji bugün dünya çapında var. Terim, misyonlar ve vizyonlarla değil, yansıtma, eleştiri ve tarihsel analizleri içeren akademik öğrenim tarafından nitelendirilen yeni bir eğitim türünü ifade eder.
Basit bir biçimde söylersek, andragoji “yetişkin öğrenmesi bilim ve sanatı” olarak tanımlanabilir. Malcolm Knowles (1984) tarafından gündeme getirilen andragojik eğitim modeli, yetişkinlerin eğitiminin, ergen ve çocukları eğitmekten farklı olması gerektiği fikri üzerine kuruludur.
Tümdengelim Öğretilecek olan bir konunun önce genelinin verilmesi daha sonrasında ise özele doğru gidilmesidir. Çünkü öğrenci, öncelikli olarak konuların tamamını görecektir ve bu sayede konunun tamamı öğrencinin zihninde daha iyi şekillenecektir. Bu ilke genel olarak “genel-özel-genel” olarak şekillenir.
Öğrenmenin İlerlemesi (Aşamalı / Kademeli İlerleme): Öğrenme sırasındaki eylem giderek öğretilmek istenen konu üzerinde yoğunlaşacaktır. Bu bağlamda ilerleme aşamalı ve mantıksal olmalıdır. Bir başka deyişle bilgiler basitten zora, somuttan soyuta ve birbirinin önkoşulu olacak şekilde ilerlemelidir.
Yakınlık ilkesi, nesneleri birbirine olan yakınlıklarına göre gruplandırarak algılama eğiliminde olmayı belirtir. Birbirlerine zaman ve mekan bakımından yakın olan öğeler birbirlerine ait ise hatırlanmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri