Arapça 'hatt' mastarından türeyen yazı, çığır, yol anlamlarına gelen hat kelimesi, terim olarak “Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı (hüsn-i hat)” anlamında kullanılmıştır.
"İnce, uzun, doğru yol, birçok noktannın birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı" anlamlarına gelen hat; İslam kültüründe "yazı" ve "güzel yazı" (hüsn-i hat, hüsnü'l hat, el-hattu'l hasen) manalarında kullanılmıştır.
Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeylerin üzerine yazma işlemine denir.
Yazı karakterlerinin özel motifler kullanılarak estetik bir şekilde sanata dönüştürülmesine hat sanatı denir. Hat sanatı eserleri de belirli tekniklere kullanılarak yapılan son derece dekoratif bir görünme sahip olan eserlerdir.
Hat kelime manası olarak, yazı ve çizgi manalarını taşımaktadır. Biraz daha ayrıntılı açıklayacak olursak, belirlenmiş olan estetik kurallara bağlı kalarak yazı yazma sanatı olarak da açıklanabilir. Hat kelimesinin yanına sanatta eklenince yani Hat Sanatı denilince de Güzel Yazı anlamına gelmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve usta çırak ilişkisiyle gelişen, Hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat, yazı ve çizgilerle icra edilmektedir.
Arap harflerinden doğarak İslâm medeniyetinde müstakil ve olağan üstü bir mevki kazanan güzel yazı sanatı.
Ahenkli bir yazma biçimi olan hat sanatı; harfler, çizgiler ve noktaların uyumundan meydana gelir. Özel gün hediyeleri arasında da sıkça ilgi gören bu güzel yazı biçimi, hattatlar tarafından icra edilir.
İslam'da sanat çeşitli birçok şekilde kendisine yer bulmuştur. Hat, yazmak ve çizmek anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Hüsn-i hat, Arap harfleri ile oluşturulan güzel yazı yazma sanatına verilen isimdir. Aynı zamanda hat kelimesi Arapçada çizgi anlamına gelir.
Gürültü seviyesi, bir hat durumu değerlendirme kriteri olarak kullanılır ve sinyal seviyesinin gürültü seviyesinin üzerinde olduğu minimum limiti belirler. Gürültü marjı, hat kalitesinin iyi bir göstergesidir.
Hat sanatında temel olarak altı çeşit yazı türü vardır. Bunlar Aklam-i Sitte adı altında anılır. Bunlar arasında sülüs, nesih, muhakkak, reyhani, tevki, rik'a bulunur.
Nesih hattı, kalemin ince olarak dikine ve kalın olarak ufkî istikamette kullanılışı sırasında münhanî hareketlerle sola hafif meyilli yazılır; bunun nisbeti yazıldığı kaleme göre bir nokta boyudur.
Yaşım 18'den küçük, nasıl hat alabilirim? Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir.
Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür. Özellikle erken dönemden daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı Kur'an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmıştır. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe'den almıştır.
Hattat Turan Sevgili, 55 yıllık sanat hayatında, yaptığı eserlerle hat sanatının gelişmesine katkı sağladı. Hat sanatı, İslam tarihi boyunca Kur'an-ı Kerim'den ilham alan hattatların çalışmalarıyla ayetleri, hadisleri ve anlamlı sözleri en güzel şekilde yazıya geçirmek için geliştirildi.
Bilindiği üzere “hat sanatı” İslam yazı sanatıdır. Bu sanat ile uğraşan kişilerse hattat olarak adlandırılır. “Hüsn-i hat” ya da “hüsn-ü hat”, Türkçe “güzel yazı” manasına gelmektedir.
Hat sanatı, Arap asıllı İslam harfleriyle estetik değerler dikkate alınarak ölçülü ve nispetli bir şekilde kamış kalem, is ve sair el yapımı mürekkeplerle yazı yazma sanatıdır.
Hat sanatı, ilk olarak Araplar tarafından kullanılan Arap yazısıyla anılmış, hicretten birkaç yüzyıl sonra da İslam ümmetinin ortak değeri haline gelmiş ve İslam hattı vasfını kazanmıştır.
Yazı sanatında yer alan harf veya harfler topluluğunun satır içinde duruşu ve belli bir çizgi hizasında dizilişi, bir takım kaidelerle belirlenmiştir. Latin alfabesinde de bu böyledir. Tarihimizde satır çizgilerini belirtmeye yarayan ve mıstar (satırlık) adıyla tanınan bir basit alet benimsenmiştir.
Hat, Arap harfleri kullanılarak meydana çıkarılan ve görsel olarak güzel yazı yazma sanatına hat sanatı adı verilmektedir. Daha çok Osmanlı döneminden günümüze uzanan hat sanatı, yapılmış olduğu dönemin niteliklerini kendi içinde barındırmaktadır.
Hat sanatı Türklerin elinde yüzyıllarca gelişimini sürdürmüş ve sadece bir iletişim aracı ya da süsleme unsuru olmaktan çıkarak, Arap ve İran üsluplarından ayrılan, bağımsız ulusal bir sanat halini almıştır.
Hat sanatı, güzel yazı anlamına gelir. Bu sanat türünün Batı kültüründeki karşılığı ise kaligrafi olarak karşımıza çıkar. Bu sanatı icra eden ustalar, eserlerinde güzellikleri, duyguları, düşünceleri kalem ve kâğıt ile bir araya getirerek resmederler. Sonuçta ortaya son derece etkileyici eserler çıkmaktadır.
Arapça 'hatt' mastarından türeyen yazı, çığır, yol anlamlarına gelen hat kelimesi, terim olarak “Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı (hüsn-i hat)” anlamında kullanılmıştır.
Arap harflerinden doğan İslâm yazısını sanat gayesiyle yazan ve öğreten kişi. Sözlükte “yazı yazmak, işaret koymak” gibi mânalara gelen hat masdarından türetilmiş mübalağalı ism-i fâil olan hattât kelimesi sülüs, nesih ve nesta'lik gibi İslâm yazılarını güzel yazan ve öğreten sanatkâr demektir.
Osmanlı Devleti'nde yetişen âlim, veli ve büyük hattatlardan Hafız Osman Efendi, 1642 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Haseki Sultan Camii müezzini Ali Efendi'dir. Küçük yaşta hafız oldu, bu unvan onun ilk ismi gibi kabul edildi ve Hafız Osman adıyla tanındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri