Polyamid ve Polyesterin Farkları Polyester kumaşlar yüksek dayanıklılıkları, sıvı tutmayışları ve kolay kurumaları sebebiyle özellikle mont gibi dış giyim ürünlerinde kullanılır. Polyamide göre daha az dayanıklı olsa da tekstil ürünlerinde dayanıklılığı bir kullanım sebebidir.
Yüksek kalite Polyamid Polyester iki üründe de mevcuttur. Polyesterden onlarca kat üstün ve hijyenik yapıya sahiptir. Polyamid kumaş kullanımı daha uzun süre gider. Polyester perde ve polyamid çoraplar sentetik olmasına rağmen çok yüksek kalitede olabilir.
Polyamid kumaştan üretilen ürünler dayanıklı ve ucuz olsa da kalite anlamında iç çamaşırı gibi kıyafetlerde tercih edilmemelidir. Hava alma özelliği olmadığı için koku yapabilir, teri emen bir yapısı yoktur. Özellikle tekstil ürünleri satın alınırken içerik etiketleri doğru bir şekilde incelenmelidir.
Naylon kumaş olarak da bilinen polyamid, plastikten üretilen bir malzemedir. 1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır.
Naylon (Poliamid) Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik liftir. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve kansere neden olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyamid Kumaş Terletir mi? Nem emmediği ve hava geçirgenliği yüksek olmadığı için polyamid kumaşlar terletme yapabilir. Bu terletme kötü kokulara ve ciltte hassasiyetlere yol açabilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Poliamid, amid bağları tarafından bağlanmış monomerler içeren bir polimerdir. Doğal ve sentetik örnekleri mevcuttur.
Polyamid ve elastan, tekstil ürünlerinde sıkça kullanılan, pahalı bir kumaş türüdür. En önemli özellikleri ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmalarıdır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Temizleme ve yıkama. Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın. Yumuşatıcı kullanmayın.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
Basit dişlilerde, yataklarda, civatalarda, flanşlarda, makara kayış kasnaklarında, kesim plakası, filtre plakası, tazgah tablası ve her türlü parça imalatında kullanılır.
Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Polyester, günümüzde sıklıkla kullanılan bir tür yapay (sentetik) liftir. Çoğunlukla tekstil alanında kullanılır. Polimer kategorisinde ya da özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir, şeklinde de açıklanabilir.
Polyamid sert, rijit, kaygan ve iyi mekanik dayanım değerlerine sahip bir malzemedir. NAYLON adı altında anılır. Kimyasal mukavemeti orta değerdedir, bazı asit ve bazlara karşı mukavemeti vardır. Polyamid 6 bünyesinde su toplama özelliğine sahiptir.
Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Polyester kumaşlar kolay üretimleri, şık yapıları ve ekonomik fiyatları nedeni ile günümüzde en çok kullanılan ürün grubunda bulunur. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmaları ise polyester kumaşların neredeyse her ürün sınıfında tercih edilmesini sağlar.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Dayanıklılığı ile bilinen polyamid kumaş yüksek miktarda su bırakır. Polyamid kumaşın kullanım alanları oldukça geniştir.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Bu plastikde sağlık için en önemli tehlike arz eden çeşitli kimyasallar yer alır. Bunlardan biri de Bisphenol A (BPA) denen maddedir. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılır. Çünkü BPA'nın hormonal sistemde bozukluğa neden olduğu yönünde bulgular vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri