Uygulamada hukuka uygunluk nedenlerinin maddi koşullarında hata ile izin hatası karıştırılabilmektedir. Öncelikle unsur hatasında olduğu gibi, hukuka uygunluk nedeninin maddi koşullarının betimleyici ya da normatif unsurlarına ilişkin olabilmektedir.
Kanunun hükmünü icra, amirin emrini yerine getirme, meşru savunma, hakkın icrası ve ilgilinin rızası Türk Ceza Kanunu'nda belirtilmiş olan hukuka uygunluk nedenleridir.
Hata, hukukta özellikle de borçlar hukukunda sözleşmeler meydana getirilirken gerçek iradenin bilmeden ve farkında olmadan farklılaşmasıdır. Hem hatayı yapan hem de hukuki işlemin karşı tarafı da bu durumun farkında değildir. Örneğin; bir borç senedindeki tutarın yanlış yazılması.
Hukuka uygunluk nedenleri, Kanunun yasaklayarak cezalandırdığı bir harekete izin verilmesini ifade eder. Hukuka uygunluk nedenleri suçun hukuka aykırılık unsurunu kaldırır. Bu durumda fiil suç teşkil etmez.
İlgili 37 soru bulundu
Günümüzde Türk ceza hukuku doktrininde halen ağırlıklı olarak savunulan görüş hukuka uygunluk nedenlerinin objektif nitelik taşıdığı yönündedir.
ADALET KAVRAMI
Türk Dil Kurumunun sözlüğünde Adalet; hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme ve doğruluk anlamlarına gelmektedir.
Bu nedenle fail veya avukatı tarafından ileri sürülmedikçe, kural olarak mahkeme tarafından failin suçun maddi unsurlarında hataya düşüp düşmediği kendiliğinden araştırılamaz. Ceza kanununda bir suçun temel şeklinin maddi unsurlarında hata halinde, failin hatası esaslı hata mahiyetinde ise kastı ortadan kaldırır.
Hata, bilimde ve matematikte doğru bir değerden sapmayı belirten terimdir. Söz gelimi, gerçek değeri bilinmeyen bir p niceliğinin gerçek değeri X olarak hesaplanırsa, X değerinin hatası, yani eğer varsa p'den sapması X - p farkıdır.
Hukuki işlemin niteliğinde hata: Hukuki işlem için iradesini beyan eden kişinin, hata sonucu, gerçekte istediği hukuki işlemden başka bir hukuki işlem için iradesini beyan etmesidir. Esaslı hata sayılmaktadır ve bu hatalara dayanan irade beyanları geçerli hukuki işlemler doğurmamaktadır.
Bu idareler tarafından yapılan idari işlem- lerde iradenin açıklanması bir "devlet yetkisi" olup, kendine özgü kural ve usullere bağ- lanmıştır. Bu nedenle, idarenin yaptığı işlemler, aksi kanıtlanıncaya kadar hukuka uy- gun kabul edilir. Buna hukuka uygunluk karinesi denir.
Madde metninde ayrıca hukuka aykırılık kavramına yer veriliyorsa, bu hukuka aykırılık, hukuka özel aykırılıktır. Yani fail işlediği fiilin hukuka aykırı olduğunun bilincindedir. Örneğin, polisin hırsız olduğundan şüphelenerek yakalayıp özgürlüğünden mahrum bırakılması durumunda suç oluşmaz.
Hukuka Aykırılık Unsuru Nedir? Hukuka aykırılık, işlenen ve yasallık unsurunu barındıran fiilin hukuk düzeni ile çelişki ve çatışma halinde bulunmasıdır. Yani suçun bir unsuru da hukuka aykırı olmasıdır. Bir fiil tipe uygun olmakla birlikte hukuka aykırı değilse hukuka uygunluk sebeplerinden birini içermektedir.
Buna göre, kusur yeteneğini etkileyen haller “yaş küçüklüğü”, “akıl hastalığı”, “sağır ve dilsizlik” ve “geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma” hallerinden ibarettir.
Buna karşın, hukuki sebep kavramı, bir kimsenin bir hukuki işlemi yaparken elde etmek istediği ve hukuk düzeninin o hukuki işleme bağladığı objektif neticeyi ifade etmektedir. Örneğin, hukuk düzeninin karz işlemine bağladığı hukuki netice, belirli bir miktar parayı kullanma imkanını elde etmektir.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Hata, basitçe, davranışın niyet edilen sona ulaşamaması iken, ihlal hatadan farklı olarak kasıtlı yapılan davranışları gösteriyor.
Hata yönetimi, kişinin hatalara karşı vereceği duygusal tepkileri azaltmakta, hatalar hakkında daha az endişelenmesi ve düşünmesine sebep olmakta ve böylece hatalarla daha iyi başa çıkabilmesini mümkün kılmaktadır (Heimbeck vd., 2003, s. 355).
Hukuksal hata, kişinin hukuk normu karşısında yanılmasıdır. Yani kişi hukuk normuna yanlış bir anlam yüklemekte, onu yanlış yorumlamaktadır. Fail burada suç oluşturan eyleminin suç oluşturmadığını düşünmektedir. Bir fiilin suç olarak adlandırılabilmesi için o fiilin kanunda suç olarak tanımlanmış olması gerekir.
Ceza Hukukunda Hata (Yanılma) Hata, failin iradesi ile netice arasında farklılık bulunmasıdır. Bu halde failin istediği netice YA HİÇ MEYDANA GELMEZ, YA DA İSTEDİĞİNDEN BAŞKA BİR NETİCE meydana gelir.
Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir” diyerek kastı bütün suçlar için aranan genel bir unsur halinde tanımlamıştır.
Adalet, Arapça kökenli bir kelimedir ve Arapça lugatta (Mutçalı, 2012: 601); “ hak yememek, eşit davranmak, aralarında ayırım gözetmemek, denk olmak, dengele- mek, dürüstlük, doğruluk, düzgünlük” şeklinde verilmektedir.
Kelime anlamı; eşit olmak, eşit kılmak, denklik, denge, doğru davranmak, hakka göre hüküm vermek olan adalet, bir şeyi yerli yerince yapmak veya herkese ve her şeye hak ettiği şekilde davranmak demektir. Adaletin zıddı, haksızlık yapmak ve doğru yoldan sapmak gibi anlamlara gelen zulüm kavramıdır.
Bunlar sırasıyla, Kanunun Hükmü ve Amirin Emri (TCK m. 24), Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali (TCK m. 25), Hakkın Kullanıl- ması ve İlgilinin Rızası (TCK m. 26), Sınırın Aşılması (TCK m .27), Ce- bir ve Şiddet, Korkutma ve Tehdit (TCK m. 28), Haksız Tahrik (TCK m. 29), Hata (TCK m. 30), Yaş Küçüklüğü (TCK m. 31), Akıl ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri