Afyon Sucuğu 28 Mayıs 2004, Afyon Pastırması 13 Haziran 2004, Afyon Mermeri 3 Kasım 2004, Afyon Kaymağı da 7 Aralık 2005 tarihlerinden geçerli olmak üzere tescil edildi.
Bu coğrafi işaret, 07.12.2005 tarih ve 26016 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi gereğince 31.12.2003 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilmiştir. ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır.
Afyon Kaymağı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Afyon Kaymağı
Afyon Kaymağının coğrafi işarete sahip olması için Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı 31 Aralık 2003 tarihinde TPE'ye başvuruda bulunmuştur. İki yıllık başvuru işlemleri sürecinden sonra 7 Aralık 2005'de Afyon Kaymağı, menşe adı türünde coğrafi işarete sahip olmuştur.
Dünya Gastronomi şehirleri arasında Hatay ve Gaziantep illerinden sonra son olarak Afyon yemekleri de artık UNESCO koruması altında. Aslında yöresel lezzetler bakımından markalaşma yolunda çok ciddi bir adım olan bu durum tabi dünya geneline en güzel lezzetlerimizin de duyurulmasında çok büyük avantaj.
İlgili 22 soru bulundu
Kaymak şekeri peynirimsi kıvamda, yoğun tatlı tadı olan, kaymak ile yapılan bir şekerleme türüdür. Bıçak ile minik minik dilimleyerek kahve yanında tüketebilir veya tatlı bir atıştırmalık yapabilirsiniz.
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu 749.216'dır. (2023).
Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 13 Mart 2023 tarihinde Avrupa Birliği'nde tescillendi.
Gaziantep Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir. Tescil, AB'nin Resmi Gazetesi'nde de önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır.
AB'nin ilgili komisyonunda kabul edilerek 17 Eylül tarihinde ilan edilen başvuruya herhangi bir itiraz gelmemesi üzerine Milas Zeytinyağı, AB'nin coğrafi işaretli ürünleri arasına girdi. Milas zeytinyağı Türkiyede Avrupa Birliği tarafından tescillenen ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu.
Lokumun arasına süt kaymağı koyularak hazırlanan kaymaklı lokum da Afyonkarahisar'a özgü bir lokum çeşididir. Afyonkarahisar kaymağı kendine has yuvarlak plastik kaplarda satılmaktadır ve lokum dükkanlarında,alışveriş merkezlerinde ve şarküterilerde bulunabilir.
Kaymağın ömrü oldukça kısa olduğu için alındığı günden itibaren ortalama beş gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Ancak buzlukta bir iki hafta kadar saklanabilmektedir.
Sütaş Kaymak orijinal ambalajında ve buzdolabında (+4 C) saklanmalıdır. Sütaş Kaymak'ın raf ömrü ne kadardır? Sütaş Kaymak raf ömrü buzdolabında muhafaza edilmesi durumunda 21 gündür.
Gaziantep Baklavası Avrupa Birliği'nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi. Gaziantep'in enfes lezzeti Gaziantep Baklavası tescillendi!
Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antakya Künefesi" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir.
2023 yılı itibariyle 33 adet kayısı, 7 adet dut, 3 adet armut, 1 adet iğde 2 adet ceviz ,2 adet tohum anacı, 2 adet klon anacı ve 4 adet üzüm çeşidi tescil edilmiştir. Ayrıca Kayısı, Dut, Asma, Ceviz, Armut, İğde, Kızılcık ve Alıç çeşitlerinde de tescil çalışmalarımız devam etmektedir.
Malatya kayısısı; lezzeti, kokusu ve kalitesiyle AB tescilli Türkiye ürünlerinin başında geliyor.
Afyonkarahisar - Malatya Kayısının 7 Temmuz 2017'de Avrupa Birliği'nden tescil aldığını ifade eden Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, AB tescilli coğrafi işaret alınan ürünlerin ihracat başı kilogram değerinin yükseldiğini vurguladı.
Geçtiğimiz ay Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvurunun sonucunda “Antakya Künefesi” coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edildi.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Örneğin, künefenin içine Antep fıstığı veya kaymak eklenerek farklı bir lezzet yaratılır. Künefe, Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından biridir ve Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde popülerdir.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
1451'de Kütahya'da bulunan Anadolu Beylerbeyliği'ne (eyaletine) bağlanarak, Karahisar-ı Sahib Sancağı ismini almıştır. 1685'te Hüdavendigar (Bursa) vilayetine bağlı sancak, Tanzimattan sonra Kütahya'ya bağlı bir ilçe olmuştur. 1914'te bağımsız sancak olan Afyon, Cumhuriyet devrinde Afyonkarahisar ismiyle il olmuştur.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri