Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
Hatasız Kul Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insan yanılmamak için ne kadar dikkat ederse etsin yine yanılır.
Örnek : Hatasız kul olmaz deyimi gerçek anlamlıdır.
insan yanılmamak için ne kadar dikkat ederse etsin yine yanılır anlamında kullanılan bir söz.
Dertsiz Baş (Kul) Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: derdi olmayan kimse yoktur, az çok herkesin derdi vardır.
İlgili 22 soru bulundu
HATASIZ KUL OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İnsan yanılmamak için ne kadar dikkat ederse etsin yine yanılır.
ZORLA GÜZELLİK OLMAZ 1. ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Dağ Başından Duman Eksik Olmaz atasözü, başarılı insanların her zaman çeşitli zorluklarla karşılaşabileceğini vurgular. Her insan başarıya giden yolda karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeyi bilmelidir.
Atasözü [1] Çok yakın kimseler, aralarında ne kadar anlaşmazlık çıkarsa çıksın, birbirlerinden ayrılmazlar.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Şarkılarının hikayesini anlatan Gencebay, Hatasız Kul Olmaz şarkısı sayesinde bir hayranının intihar etmekten vazgeçtiğini söyledi. Orhan Gencebay, Kral FM'de Gezegen Mehmet'in sorularını yanıtladı. Gencebay, bestelerini yaparken kendi yaşadıklarından ve çevresinde tanık olduğu olaylardan etkilendiğini anlattı.
Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Edebi eserler ve şiirlerin yanı sıra atasözleri ve deyimlerde de mecaz anlam kullanılmıştır. Bir sözcüğün gerçek anlamlarından sıyrılarak başka bir sözcüğün yerinde kullanılmasına mecaz anlam denilir. Cümle içerisinde sözcükler başka sözcükler ile öbekleşerek mecazlı anlam kazanmaktadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Her çok azdan olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "mum dibine ışık vermez" atasözü; "insanlar başkalarına bol bol yaptığı yardımı kendi yakınlarına yapmaz" anlamında söylenir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Ateş Olmayan Yerden Duman Çıkmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük de olsa birtakım belirtilerin önemli olaylara işaret olduğunu anlatan bir söz.
“Yerin kulağı var/ olmak” deyimi yeraltı varlıklarından kulağı ön plana çıkanlar ve bu kulak vasıtasıyla dinleme fonksiyonu kazanan var- lıklarla ilgili anlatmalardan kaynaklanmaktadır.
Aş taşınca kepçeye paha olmaz atasözü durum ifadelerinde kullanılır. Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Kimi değersiz görülen, bir kenara atılmış bulunan araçlar bir zaman gelir gerekli olurlar; bir zararı önlemeye yararlar. İşte o zaman değerleri birden bire artar, kıymet biçilemez olurlar.
Elle tutulur gözle görülür deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
1.uğraştığı işlerde çalışmaya devam eden kişiler, bilgilerinden bir şey kaybetmez daha fazla kazanır ve yaptığı işte başarılı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri