KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Ülkemizin bütün bölgelerinde hissedilen depremde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir” dedi. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail, Mısır ve KKTC'de de hissedildi. TRT Haber'e konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Sivil Savunma Teşkilat Başkanı ile konuştum.
Sarsıntı başta Kıbrıs olmak üzere, Yunanistan, Ürdün, Lübnan, Suriye, Birleşik Krallık, Irak, Gürcistan ve Ermenistan'da da hissedildi.
Dr. Atalar, 1953'te Baf'ta meydana gelen 6.0 ve 6.1 büyüklüğündeki ardışık depremlerin bölgede 8 şiddetinde etki yaratırken Lefkoşa'da bu etkinin 5 seviyesinde hissedildiği bilgisini verdi. “Kıbrıs'ta bugüne kadar kayda geçen en büyük deprem 1996'da meydana gelmiştir ve 6.8 büyüklüğündedir.
Aslında Kıbrıs adası kuzeyden ve güneyden iki ana fay üzerinde bulunmaktadır. Bu haliyle adanın faylarla çevrili olduğu görülmektedir. Aletsel ölçülen depremlere baktığımızda ada sınırları içerisinde son 100 yılda yıkıcı 4 deprem meydana gelmiştir. Bunların çoğunluğu adanın güneyinde bulunan Baf merkezlidir.
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
İlgili 17 soru bulundu
"Kıbrıs birinci derece deprem kuşağında. Zaten bunun biliniyor olmuş olması lazım. Türkiye özelinde olduğu gibi Kıbrıs'ta aynı şekilde özellikle güneyindeki dalma batma kolu nedeniyle ve Adana havzasının da güneyi içinde olması nedeniyle deprem üretebilecek bir adadır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kıbrıs'ta hemen bir deprem olacağı konusunda hiçbir öngörüsü ve elinde hiçbir bilimsel veri bulunmadığına işaret ederek, “Bugün-yarın deprem olacağını belirten bir şey yok” dedi.
Kıbrıs deprem riski yüksek olan bir ada ülkesidir. Kıbrıs'ın altından geçen fay hattı iki taraflı sıkıştırılan bir fay hattıdır. Afrika plakası Kıbrıs'ta yaşanacak depremlerin oluşumunda belirleyicidir.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
AFAD depremin merkezini Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde, Gaziantep'in 26 kilometre doğusundaki, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak açıkladı. Ancak etki alanı bundan çok daha geniş oldu; deprem Kıbrıs, Lübnan, Irak, İran ve Suriye'de de hissedildi.
Deprem Lübnan'da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'da da hissedildi.
Antalya ve çevresi, (1) Fethiye-Burdur Fay Zonu, (2) Helenik-Kıbrıs Fayının Plini ve Strabo hendekleri ile Antalya Körfezi'nde uzanan bölümü (3) Aksu Bindirmesi boyunca uzanan faylarda olan hasar yapıcı depremlerden etkilenmektedir.
Adamızın deprem geçmişine baktığımızda ise son 130 yıl içerisinde en yıkıcı beş deprem 1941, 1953, 1995, 1996 ve 1999'da meydana gelmiş. Daha ayrıntılı incelersek: KKTC'de ilk yıkıcı deprem 1941'de gerçekleşmiş ve 24 kişi yaralanmış.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Adana havzası Kıbrıs'a kadar uzanıyor, dolayısıyla Adana'da olabilecek bir deprem, Kıbrıs'ın kuzey kesimlerini belirli ölçüde etkileyebilir. Kahramanmaraş depremi Adana havzasında kimi fayları tetiklerken o havzada olacak deprem Kıbrıs'ın kuzeyini etkiler” diyor.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Hatay'da Çok Sayıda Kentte Hissedilen 6.4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi Yaklaşık 15 saniye sürdü - YouTube.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Gazimağusa kentinde küçük çaplı tsunami meydana gelirken, İtalya yaptığı tsunami uyarısını kaldırdı. Artı Gerçek - Maraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Irak'ta da hissedildi.
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri