Anlı Şanlı Antakya Hatay Mutfağı İşte UNESCO Yaratıcı Şehirler listesinde Türkiye'den ikinci gastronomi kenti.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Çok kültürlü olmanın etkilediği alanlardan biri de gastronomidir. 8000 yıllık tarihi birikime sahip Hatay'da, her bir medeniyetin, dinin, yaşanmışlığın getirmiş olduğu çeşitlilik yöreye has bir yemek kültürünün ve yöreye özgü lezzet yelpazesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'den 2015 senesinde Gaziantep, 2017 senesinde ise Hatay “Gastronomi Şehri” ismiyle Yaratıcı Şehirler Ağında yer almıştır (en.unesco.org, 2020).
Çin mutfağı, zengin ve çeşitli bir mutfaktır. Pekin ördeği, dim sum, wonton gibi lezzetler, dünya genelinde tanınır. Çin yemekleri, dengeli tatlar, renkler ve dokularla karakterizedir. Çin mutfağı, dünyanın en eski ve en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilir.
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor. Dünya mutfağında önemli bir yere sahip Türkiye'de gastronomi alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı.
Kütahya'nın “Yaratıcı Şehir” Unvanını Alması
Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
Hatay, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kültür şehridir. Birçok turizm türüne ev sahipliği yapabilecek potansiyelde olan Hatay, 2017 yılında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı listesine gastronomi şehri olarak dâhil olmuştur (Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü, 2019).
Mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay'da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) girişimleriyle yöresel lezzetler tescilleniyor.
Geleneksel lezzetlerin tüm dünyada tanınmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas'ın belirlediği dünyanın en iyi yeme içme listesinde Gaziantep mutfağı 9'uncu sırada yer aldı.
Anlı Şanlı Antakya Hatay Mutfağı
İşte UNESCO Yaratıcı Şehirler listesinde Türkiye'den ikinci gastronomi kenti.
Türkiye'nin Gastronomi Şehirleri ve Özellikleri. Gastronomi şehirleri sizi yeni lezzetlere çağırıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi alanında tam 8 şehrimiz yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla pek ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle dikkatimizi çekiyor.
UNESCO tarafından onaylanan bu üç şehir dışında Balıkesir, Kayseri, Kars, Trabzon, Şanlıurfa, Adana gibi pek çok şehrimizin de eşsiz lezzetleri bulunuyor. Çünkü Türkiye'nin hemen hemen tüm şehirlerinin mutfakları, farklı kültürlerin izlerini taşıyor.
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından olan Gaziantep, dünya çapında da üne sahip. UNESCO tarafından 2016 yılında gastronomi başkenti ilan edilen şehirde yuvalama, şiveydiz, beyran, küşleme ve çeşitli kebapların yanı sıra Antep baklavası ile fıstıklı katmer de yiyebilirsiniz.
2.258.718 nüfusu ile bölgedeki lokomotif şehirlerdendir. Türkiye'de lezzet denilince akla ilk gelen şehirlerden biridir Adana.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
Taste Atlas tarafından 2023 yılı yapılan değerlendirmelere göre her mutfak için 50 gıda maddesi belirlendi ve bu maddeler üzerinden ortalama puanlar verilerek listeler oluşturuldu. İtalya en çok puan alan yemeği pizza ile bu yıl tekrardan birinci sıraya yerleşti. Türkiye ise bu sıralama arasında 15.sırada yer aldı.
Dünya'nın en iyi mutfak seçilen ülke sıralamasında Türkiye 15. oldu. Diğer ülkelerin sıralaması ise fotoğrafta yer alıyor. DÜNYANIN EN İYİ YEMEĞİ HANGİ ÜLKEDEN, HANGİ YEMEK?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri