Söz konusu ısı aktarımı üç farklı yolla gerçekleşebilir: kondüksiyon yoluyla. konveksiyon yoluyla. radyasyon yoluyla.
Bir maddeden başka bir maddeye doğru olan ısı akışı sıcaklık kavramı ile açıklanmaktadır. Sıcaklık kavramı maddelerin sıcak ya da soğuk olarak isimlendirilmesine yardımcı olur. Isı maddeler arasında akış yolu ile birinden diğerine aktarılabilmektedir.
Isı aktarımı, sıcaklıkları farklı iki veya daha fazla nesne arasında iletim, taşınım ya da ışınım yoluyla (veya bu yolların birbiri ile olan birleşimları yoluyla) gerçekleşen enerji aktarımının incelenmesidir. Bu transferin matematiksel olarak modellenmesi ısı aktarımı dersinin temel konusunu oluşturur.
Enerjinin ısı olarak transferi, her zaman yüksek sıcaklıktaki bir ortamdan düşük sıcaklıktaki ortama doğrudur ve iki ortam aynı sıcaklığa eriştiğinde ısı transferi durur. Isı transferinin bütün türleri bir sıcaklık farkını gerektirir. sıcaklık farkı ve transfer alanı ile doğru, tabakanın kalınlığı ile ters orantılıdır.
Isı transferi, basit bir şekilde 3 kategoride sınıflandırılabilir: kondüksiyon (iletim), konveksiyon (taşınım) ve radyasyon (ışınım).
İlgili 42 soru bulundu
Isı Transferi Çeşitleri: – Üç temel ısı transferi modu vardır; İletim (Conduction), Konveksiyon (Convection) ve Radyasyon (Radiation).
Isı transferi mekanizmaları en basit açıklamayla termal enerjinin farklı nesneler arasında nasıl aktarıldığı ile ilgilidir. Bir sıcaklık farkı olduğunda, ısı transferi gerçekleşir. Yüksek ısılı yerden düşük ısılı yere doğru daima bir geçiş söz konusudur.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.
Ders Makine Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencilerine, iletim, taşınım ve ışınım yoluyla gerçekleşen ısı transferinin temellerini öğretmeyi hedeflemektedir. Ders kapsamında öğrencilerin birçok ısıl sistemde ortaya çıkan temel ısı transferi problemlerini analiz edip çözebilmeleri hedeflenmektedir.
Yeryüzünün güneşten almış olduğu ısıyı yeniden atmosfere verme olayına ışıma denir. Aynı zamanda bunu hem radyasyon hem de yansıma olarak da dile getirmek mümkün. Yenilenebilir bir kaynak olarak büyük öneme sahip güneş, yaydığı ışınlar üzerinden yeryüzünden ışıma gerçekleştirir.
Sıcaklıkları farkı olan cisimler arasında ısı aktarımı olur. Isı, sıcak cisimden soğuk cisme doğru akar, sıcaklık ise aktarılmaz. Isı alan (ısınan) cismin sıcaklığı artarken ısı veren (soğuyan) cismin sıcaklığı azalır. Isı enerjisi, normal koşullarda sıcak cisimden soğuk cisme aktarılır.
Elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar vasıtasıyla gerçekleşen ısı transferi şekline ışınımla (radyasyonla) ısı transferi denir. Işınımın fiziksel mekanizması henüz tam olarak bilinmemekte ve açıklanamamaktadır.
Isı, daha yüksek sıcaklıktaki bir nesneden daha düşük sıcaklıktaki bir nesneye olan enerji akışıdır. Bu ısı transferine neden olan iki komşu nesne arasındaki sıcaklık farkıdır. Isı transferi, iki nesne termal dengeye ulaşana ve aynı sıcaklıkta olana kadar devam eder.
Isı, iki sistem arasındaki sıcaklık farkından dolayı birbirinden diğerine geçen akım veya enerjidir. Hacminin değişmesi ile kendi sıcaklığı hakkında bilgi veren cisimlere termometre denir.
Maddeler birbirleriyle temas ettiklerinde eğer aralarında sıcaklık farkı varsa birbirlerini etkilemektedirler. Sıcaklıkları farklı olan bu iki madde arasında ısı alışverişi başlar. Isı alışverişi, sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir.
Maddeler ısı alarak ya da ısı vererek bir halden bir hale geçiş yapabilirler. Maddelerin bir halden başka bir hale geçmesine hal değiştirme denir.
Isı transferi iletim, taşınım ve ışınım olmak üzere üç farklı mekanizma ile gerçekleşir. İletim bir madenin daha yüksek enerjili parçacıklarından daha düşük enerjili parçacıklarına enerjinin parçacıklar arasındaki etkileşim ile aktarılmasıdır. Isı iletimi gaz, sıvı ve katı ortamlarda gerçekleşir.
ISI TRANSFERİ HESAPLAMA
q=U(Ti-Td) Burada; q: ısı akış yoğunluğu (W/m 2); herhangi “d” (m) kalınlığındaki bir yapı bileşeninin 1 m2'sinde bir saatte olan toplam ısı kaybıdır.
Eğer akışkanın hareketi (bir ısıtıcıyla temas eden havanın yükselmesi vb.) sıcaklık farkı neticesinde değişen yoğunluk vasıtasıyla meydana geliyorsa taşınım, doğal taşınım adını alır.
Isı iletimi: Isının tanecikler arasında aktarılma işlemine ısı iletimi denmektedir. Bu doğrultuda ısı kaynağına yakın olan taneciklerden ısı kaynana uzak olan taneciklere doğru enerji aktarılır. Böylece Isı alışverişi ile beraber iletim gerçekleşir. Maddeler farklı ısı iletkenliğine sahiptir.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Madde ile beraber ısı arasında tanecik hızı ve moleküller arasındaki çekim kuvveti kapsamında ters bir oran bulunmaktadır. Yani bir madde ısı aldıkça tanecik hızı artarken moleküller arası çekim kuvveti gittikçe düşer. Bu doğrultuda bir arada duramayan ve serbest kalan moleküller arasındaki mesafe artış gösterir.
Isıl yayınım katsayısı; maddenin sahip olduğu ısıl özelliklerden biridir ve maddenin ısıl iletkenlik değerinin, özgül isi ve yoğunluğunun çarpımına oranı olarak tanımlanır (3). Isıl yayınım katsayısı, gıdanın su içeriği, sıcaklık, bileşim, yoğunluk ve gözeneklilik gibi özelliklerine bağlı olarak değişim göstermektedir.
Yumurtanın yakınındaki herhangi bir hava hareketi fark edilmeyebilir, fakat dikkatli ölçümler bunun aksini göstermektedir. gelen harekete doğal taşınım akımı, bu doğal taşınım akımı sonucunda artan ısı transferine de doğal taşınım ısı transferi denilmektedir.
Isı bir enerji türüdür ve diğer enerjilere dönüşebilir. Ortamda bulunan tüm moleküllerinin sahip olduğu çekim potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı enerjisi moleküllerin hareketi ile transfer edilir. Herhangi bir maddenin ısısının artmasıyla moleküllerinin hareketi hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri