Çok kültürlü olmanın etkilediği alanlardan biri de gastronomidir. 8000 yıllık tarihi birikime sahip Hatay'da, her bir medeniyetin, dinin, yaşanmışlığın getirmiş olduğu çeşitlilik yöreye has bir yemek kültürünün ve yöreye özgü lezzet yelpazesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, 2015 yılında listeye eklenen Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'den 2015 senesinde Gaziantep, 2017 senesinde ise Hatay “Gastronomi Şehri” ismiyle Yaratıcı Şehirler Ağında yer almıştır (en.unesco.org, 2020).
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor. Dünya mutfağında önemli bir yere sahip Türkiye'de gastronomi alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Hatay 2017 yılında UNESCO yaratıcı şehirler ağında gastronomi şehri seçildi. Böylece yerel lezzetleri de dünyaca tescillendi.
Hatay, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kültür şehridir. Birçok turizm türüne ev sahipliği yapabilecek potansiyelde olan Hatay, 2017 yılında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı listesine gastronomi şehri olarak dâhil olmuştur (Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü, 2019).
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından olan Gaziantep, dünya çapında da üne sahip. UNESCO tarafından 2016 yılında gastronomi başkenti ilan edilen şehirde yuvalama, şiveydiz, beyran, küşleme ve çeşitli kebapların yanı sıra Antep baklavası ile fıstıklı katmer de yiyebilirsiniz.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
Hatay mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Özellikle baharat ve acı kullanımının yoğun olduğu Hatay mutfağında en dikkat çekici tatlardan bir diğeri ise elbette ekşi.
ABD'den çıkıp Türkiye dahil tüm dünyaya yayılan ve çok da sevilen lezzetlerden. Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
17 ülkeden 16 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre makarna dünyanın en sevilen yemeği. Listeye büryan 35'inci, kebap ise 51'inci sıradan girdi. Turşu ise listede 55'inci sırayı aldı
Çin mutfağı, zengin ve çeşitli bir mutfaktır. Pekin ördeği, dim sum, wonton gibi lezzetler, dünya genelinde tanınır. Çin yemekleri, dengeli tatlar, renkler ve dokularla karakterizedir. Çin mutfağı, dünyanın en eski ve en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilir.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
Şurada Paylaş! Geleneksel tariflerin ve otantik restoranların öne çıkarılması için içerikler üreten Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi mutfaklarını sıraladı. Bu seneki listede İtalya ilk sırayı alırken, Yunanistan 2., İspanya 3. oldu. Türkiye ise 7. sırada kendisine yer buldu.
Kütahya'nın “Yaratıcı Şehir” Unvanını Alması
Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
Adana: Lezzet Şöleni. Gastronomi şehri denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri oluyor. Birbirinden farklı ve çeşitli lezzete ev sahipliği yapan Adana'da denemeniz gereken pek çok lezzet yer alıyor.
Türkiye'nin Gastronomi Şehirleri ve Özellikleri. Gastronomi şehirleri sizi yeni lezzetlere çağırıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi alanında tam 8 şehrimiz yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla pek ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle dikkatimizi çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri